
Ben jij ook zo’n fan van de zoete aardappel? In de afgelopen jaren heeft deze groente steeds meer aan populariteit gewonnen. Doordat de groente gezond en zoet van smaak is, en je er eindeloos mee kunt variëren, valt het bij velen goed in de smaak. Wij geven je in deze blog antwoorden op vragen over de aardappel. Wat is het nou precies en is het wel zo gezond als we denken? Daarnaast geven we je ook een heerlijk, winters recept!
Wat is zoete aardappel?
De zoete aardappel heeft een wat misleidende naam. Het is namelijk in tegenstelling tot wat velen denken, geen familie van de aardappel. Dit type aardappel behoort namelijk tot de windefamilie. De groente wordt ook wel bataat genoemd. Het is een knol die groeit op de wortels van de zoete-aardappelplant. Op het eerste gezicht lijkt de groente veel op een ‘gewone’ aardappel. Echter, qua smaak en structuur is deze toch wel heel anders.
De zoete aardappel heeft een lekkere, zoete smaak. Je kunt de groente, net als de aardappel, op verschillende manieren bereiden. Zo kun je hem bakken, roosteren, koken, poffen of pureren. Je kunt er dus eindeloos mee variëren!
Is het gezond?
De zoete aardappel staat bekend als gezond. Sterker nog, de groente wordt zelfs door sommigen als superfood gezien. Of dit waar is, is moeilijk te zeggen. Wel kunnen we stellen dat de aardappel vol goede voedingsstoffen zit.
Net als de gewone aardappel bevat de zoete aardappel veel vitamine C. In tegenstelling tot de aardappel, bevat de groente ook bètacaroteen. Dit wordt in ons lichaam omgezet naar vitamine A. Deze vitamine is van belang voor een gezonde huid, haar, nagels en ogen. Ook draagt het bij aan een gezond afweersysteem.
De groente bevat verder veel vezels en antioxidanten. Antioxidanten zijn erg belangrijk, omdat deze je beschermen tegen hart- en vaatziekten. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering, verzadigd gevoel en vermindering van het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Hoe kun je zoete aardappel bereiden?
Zoals eerder benoemd kun je eindeloos variëren met deze zoete groente. Er zijn dan ook ontzettend veel recepten te vinden met deze groente als basis. Je kunt dit type aardappel net als de gewone aardappel koken of bakken in de pan. Verder kun je er ook lekkere zoete aardappel puree van maken of de groente roosteren. Je kunt het zelfs op de barbecue leggen of poffen in de oven. In Spanje vind je s’ winters zelfs gepofte zoete aardappel in de bakker. Mensen eten het daar als een soort gebakje of lekkernij.
Je kunt het ook verwerken in soepen, cakes, taarten of hartige taarten. Als laatst kun je ook nog zoete aardappel friet van maken in de oven of in de frituur. Dat laatste is natuurlijk wel een stuk ongezonder. De vraag of de zoete aardappel op het weekmenu thuishoort kan inmiddels dus wel beantwoord worden met ja!
Zoete aardappel stamppot met prei
Ingrediënten
- 2 Zoete aardappelen
- 125 gram Magere spekjes (of hamblokjes)
- 1 Prei
- 1 eetlepel Olijfolie
- 1 Ui
- snufje Peper en zout
Instructies
- Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken. Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappelen zo'n 20 minuten tot ze zacht zijn.
- Snijd ondertussen de ui fijn en was de prei. Snijd de prei vervolgens in kleine ringen.
- Bak de magere spekreepjes of hamblokjes in zo'n 5 minuten gaar. Wanneer de spekjes gaar zijn voeg je hier de ui en prei aan toe. Bak de ui en prei nog zo'n 8 minuten mee.
- Giet de zoete aardappelen af, maar houdt een klein beetje kookvocht over. Giet hier de olijfolie bij en stamp de aardappelen fijn tot een puree.
- Voeg dan wat peper en zout toe aan de puree.
- Vervolgens voeg je het prei mengsel met de spekjes en het uitje toe aan de zoete aardappel puree. Je mengt alles goed door elkaar.
- De zoete aardappel stamppot is klaar. Je kunt hem meteen opscheppen!
Je kunt de zoete aardappel stamppot ook vegetarisch maken natuurlijk door de magere spekreepjes te vervangen voor vegetarische spekreepjes of deze gewoon helemaal weg te laten! Ook dan is de stamppot erg lekker.
Deel je mening!
Wat vond jij van deze zoete stamppot? Deel je mening hieronder. Heb je zelf een andere variant hierop of een ander recept? Deel je recept dan ook hieronder met ons!
Geef een reactie