
Het ziekenhuisdieet is één van de velen crashdiëten die er bestaan. Met een crash dieet kan je in een korte tijd veel afvallen, 5 kilo afvallen in 5 dagen is daarbij geen uitzondering. De grote vraag is natuurlijk of het ziekenhuisdieet echt werkt. In dit artikel zetten we alles over het ziekenhuisdieet op een rijtje.
Het ziekenhuisdieet is een crash dieet waarmee je snel kan afvallen. Het dieet duurt vijf dagen. Gedurende deze vijf dagen volg je een streng dieet waarbij je veel minder calorieën binnenkrijgt dan normaal. Met drie vaste eetmomenten per dag krijg je voornamelijk caloriearme voeding binnen.
Het ziekenhuisdieet is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen die te zwaar waren voor een operatie. Patiënten die te zwaar waren moesten op dit dieet om zo snel mogelijk gewicht te verliezen, zodat de operatie veiliger kon worden uitgevoerd. Tegenwoordig wordt het dieet vooral gebruikt als crash dieet door mensen die snel gewicht veel verliezen.
Waarom werkt het ziekenhuisdieet?
Normaal gesproken mogen vrouwen 2000 kcal en mannen 2500 kcal per dag. Tijdens het strenge ziekenhuisdieet krijg je dagelijks minder dan 1000 calorieën per dag binnen. Dat is een stuk minder dan de aanbevolen hoeveelheden. Doordat je lichaam minder calorieën binnenkrijgt dan het verbrandt, creëer je een calorietekort. Je lichaam wordt gedwongen om energie te verbranden uit vet- en spiermassa. Hierdoor zal je in een korte tijd veel afvallen.
Hoe lang duurt het dieet?
Het doel van het ziekenhuisdieet is om in een korte tijd veel gewicht te verliezen. Het is dan ook van korte duur, namelijk slechts vijf dagen. Tijdens deze vijf dagen eet je caloriearme voeding verspreid over drie eetmomenten per dag. Het dieet langer dan vijf dagen volgen wordt afgeraden vanwege het gebrek aan belangrijke voedingsstoffen.
Schema

Hieronder delen we een eetschema voor het ziekenhuisdieet om je een beeld te geven van wat je mag eten. Tijdens het dieet dien je ‘s ochtends één citrusvrucht te eten om de stofwisseling op gang te brengen. Daarnaast mag je alleen water, thee en koffie zonder suiker en melk drinken.
Eetmoment | Dag 1 | Dag 2 | Dag 3 | Dag 4 | Dag 5 |
---|---|---|---|---|---|
Ontbijt | 1 sinaasappel of grapefruit, 1 geroosterde boterham (toast) of beschuit | 1 sinaasappel of grapefruit, 1 geroosterde boterham (toast) of beschuit | 1 sinaasappel of grapefruit, 1 geroosterde boterham (toast) of beschuit | 1 sinaasappel of grapefruit, 1 geroosterde boterham (toast) of beschuit | 1 sinaasappel of grapefruit, 1 geroosterde boterham (toast) of beschuit |
Lunch | 1 sinaasappel of grapefruit, 1 gekookt ei, 2 bekers magere yoghurt, 2 toast of beschuit | 1 sinaasappel of grapefruit, 1 gekookt ei, 2 bekers magere yoghurt, 2 toast of beschuit | 1 sinaasappel of grapefruit, 1 gekookt ei, 2 bekers magere yoghurt, 2 toast of beschuit | 125 gram magere kwark, 1 tomaat, 1 augurk, 1 toast of beschuit | 200 gram vis, 1 tomaat, 1 toast of beschuit |
Diner | 2 tomaten, halve krop sla, 2 gekookte eieren, 1 beker magere yoghurt, 2 toast of beschuit | 1 sinaasappel of grapefruit, 1 tomaat, 125 gram (gegrilde) tartaar, 1 beker magere yoghurt, 1 toast of beschuit | 1 sinaasappel of grapefruit, 125 gram biefstuk, 1 beker magere yoghurt, 1 toast of beschuit | 1 appel, 2 tomaten, 125 gram (gegrilde) tartaar, 1 toast of beschuit | 1 ei, 1 tomaat, halve krop sla |
Is het ziekenhuisdieet gezond?
Nee, het is niet gezond. Geen enkel crash dieet is een gezonde manier van afvallen. Het ziekenhuisdieet is bedoeld om onder begeleiding te volgen. Echter kan het enkele dagen volgen van het ziekenhuisdieet geen kwaad. Bijvoorbeeld voor een bruiloft of een andere gelegenheid. Langer wordt afgeraden vanwege het tekort aan belangrijke voedingsstoffen door het gebrek aan variatie. Ook bestaat het risico dat spierweefsel gaat afbreken, dit zijn belangrijke bouwstenen voor het lichaam. Wil je op een gezonde manier afvallen? Dan kan je beter voor een ander dieet kiezen.
Is het ziekenhuisdieet slecht?
Bij overgewicht is het belangrijk om af te vallen. Met een gezond gewicht heb je namelijk minder risico’s op gezondheidsrisico’s. Het ziekenhuisdieet is echter geen verantwoorde manier om blijvend af te vallen. Crash diëten leveren dan wel snel resultaat, ze zijn wel ongezond en werken vaak alleen op de korte termijn. In het begin zal je vooral vocht verliezen en waardevolle spierweefsel afbreken. Daarnaast is het moeilijk om op gewicht te blijven na een crash dieet.
Voordelen en nadelen
Voordelen van het ziekenhuisdieet
- Snel gewichtsverlies – met elk crash dieet, waaronder het ziekenhuisdieet, kan je snel afvallen door het calorietekort.
- Geen hoge kosten – voor het dieet hoef je geen dure dieetproducten in huis te halen. Je kan het dieet volgen met producten uit de supermarkt.
- Korte duur – het ziekenhuisdieet duurt slechts vijf dagen, waardoor het makkelijker vol te houden kan zijn.
- Eenvoudig dieet – het laagdrempelige dieet is eenvoudig te volgen. Het eetschema is al samengesteld, waardoor je bijvoorbeeld ook geen calorieën meer hoeft te tellen.
Nadelen van het ziekenhuisdieet
- Tekort aan belangrijke voedingsstoffen – door het gebrek aan variatie in de eetschema’s en de voedingsrestricties is de kans op een tekort een belangrijke voedingsstoffen groot.
- Spierverlies – een tekort aan energie en belangrijke voedingsstoffen kan leiden tot een afbraak van spiermassa. Dit is tegenstrijdig, want spieren verbranden meer energie dan vet en dragen dus bij aan gewichtsverlies.
- Hongergevoel – met een eetpatroon waarbij je weinig calorieën binnenkrijgt zal je de hele dag last hebben van een hongergevoel.
- Resultaten van korte duur – tijdens het dieet worden er geen gezonde eetgewoontes aangeleerd voor op de lange termijn, waardoor na het dieet alle verloren kilo’s er weer aanvliegen. Wanneer je na het dieet weer normaal gaat eten zal het zogenaamde jojo-effect optreden.
Resultaten
Afhankelijk van hoe goed je het dieet volgt zal je snel resultaten boeken. Het is belangrijk om niet af te wijken van het eetschema en het niet langer te volgen dan vijf dagen. Na het vijf dagen dieet zal je veel kilo’s verloren zijn. Helaas zal dat in dit geval vooral vochtverlies zijn.
Bovendien is het gewichtsverlies vaak niet blijvend. Dit komt doordat je voornamelijk vocht verliest in plaats van vet. Ook wordt er geen gezond eetpatroon aangeleerd en zal je als je terugvalt in je oude voedingspatroon snel weer aankomen.
Ervaringen van het ziekenhuisdieet
Doordat ieder lichaam anders is zijn er ook verschillende ervaringen te vinden over het ziekenhuisdieet. Een goed dieet is een dieet dat bij jou past. Daarom is het altijd goed om onderzoek te doen naar een dieet voordat je ermee begint. Ligt het jou niet? Dan zal het lastig voor je zijn om vol te houden.
De ervaringen met het ziekenhuisdieet lopen zeer uiteen. Sommige mensen zijn te spreken over het dieet, omdat ze toch wat kilo’s kwijt waren en anderen vonden het dieet ongezond. Zo volgde een voedingsdeskundige het dieet en was dit haar uiteindelijke ervaring:
“Ik voel me een beetje een slappeling, een opgever, maar mijn verstand en scholing zeggen me gelukkig dat dit onzin is. Je lijf is de graadmeter van hoe gezond je bent. En als je al dagen barstende koppijn hebt, aan de diarree bent een koortslip hebt, dan heb je of een virus te pakken of je eet niet gezond genoeg. Ik wist dat het het laatste was. Trouwens als je niet gezond genoeg eet gaat je weerstand ook omlaag en ben je veel vatbaarder voor virussen.” – Healthy by Elisa
Door het dieet last van hoofdpijn, diarree en een koortslip. Het dieet was blijkbaar ook zo moeilijk vol te houden, dat ze er na 4 dagen mee is gestopt. Toch zijn er ook mensen die positieve ervaringen hebben met het dieet:
“Mijn moeder heeft het vorige week de hele week gedaan omdat ze op vakantie is nu en ze wilde nog een paar kilo’s kwijt. Ze is in 1 week 3,5 kilo kwijt geraakt met dat dieet en zonder moeite.” – Sando
Wij raden het dus af om (langdurig) een crashdieet te volgen. Ben je op zoek naar een dieet waarbij je een gezondere eetgewoonte ontwikkelt en zo langdurig afvalt? Kijk dan eens bij onze dieettermen.
Geef een reactie