
Spirulina bevat veel goede stoffen die een goede werking op het lichaam hebben, zoals de bekende eiwitten. In deze blog leggen we uit waar spirulina precies uit bestaat en waar het goed voor is. Daarbij geven we tips over hoe je dit product het beste kan gebruiken.
Wat is spirulina en waar bestaat het uit?
Spirulina is een zoutwateralgje dat valt onder de groep blauw-groene algen. Het leeft in alkalisch water: mineraalrijke meren en wateren. Dit algje ziet eruit als een spiraaltje. Daar is ook de naam vandaan gekomen. In het Latijn betekent spirulina ‘’klein spiraaltje’’. Het bestaat vooral uit mineralen, vitaminen. Daarnaast bestaat het uit heel veel eiwitten: wel voor 60 tot 70 procent. Deze eiwitten zijn biologisch volledig. Dat betekent dat ze alle acht essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen bevatten. Hieronder geven we aan welke aminozuren dat zijn:
- Soleucine: deze aminozuur heb je bijvoorbeeld nodig voor een optimale groei, ontwikkeling van intelligentie en een juiste stikstofbalans in het lichaam.
- Leucine: dit stimuleert de hersenfunctie. Het verhoogt ook de spierkracht.
- Lysine: dit is de bouwsteen voor antistoffen. Daarbij versterkt het de bloedsomloop en zorgt ervoor dat de cellen in je lichaam normaal groeien.
- Methionne: deze vet-en lipidemetaboliserende aminozuur is essentieel voor de gezondheid van de lever.
- Fenylalanine: belangrijk voor de schildklier. Fenylalanine produceert thyroxine: een stof die de stofwisseling stimuleert.
- Thereonine: deze aminozuur verbetert de spijsvertering en de darmflora.
- Tryptofaan: dit verhoogt de inzet van B-vitamines in het lichaam. Ook verbetert het de gezondheid van de zenuwen en de stabiliteit van de emoties. Daarnaast bevordert tryptofaan het gevoel van kalmte.
- Valine: deze laatste aminozuur helpt bij de spiercoördinatie.
Niet-essentiële aminozuren
Hiernaast zijn er nog twaalf niet-essentiële aminozuren. Dit zijn aminozuren die het lichaam eigenlijk zelf kan aanmaken op voorwaarde dat de juiste voedingsbouwstenen beschikbaar zijn. Je hebt zowel blauwe als groene spirulina. De blauwe spirulina bevat nog fycocyanine, waardoor het een blauwe kleur krijgt. Groene spirulina bevat nog veel van de stof chlorofyl, wat zorgt voor de groene kleur. Het groene pigment heeft een ontgiftende en leverbeschermende werking.
Als je meer wil weten over eiwitten, kan je hier verder lezen in onze blog over eiwitten.
Hoe werkt het?
De eiwitten in dit algje zijn belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van het weefsel. Bijvoorbeeld van de huid en de spieren. Ook zorgt het voor meer energie bij vermoeidheid. Daarnaast bevat spirulina ook kleine hoeveelheden omega 3 en omega 6 vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor de gezondheid. Ook zijn er nog een aantal andere positieve werkingen van deze alg:
- Rijk aan antioxidanten: deze helpen je lichaam bij het verwijderen van gifstoffen en vrije radicalen.
- Stabiliseert de bloedsuikerspiegel: dit betekent dat eetbuien beter onder controle kunnen worden gehouden.
- Rijk aan veel vitaminen: het bevat de vitamine A, C, E, K en de B vitamines B1, B2 en B6. Omdat ze een natuurlijke bron van vitamines vormen zijn ze door ons lichaam heel makkelijk op te nemen.
Spirulina kan opgenomen worden door middel van poeder en tabletten. Het kan eigenlijk op elk moment van de dag worden ingenomen. Wanneer je Spirulina een half uur voor de maaltijd inneemt, kan het helpen bij de spijsvertering. Er zit wel een verschil in hoeveel je van deze stof mag opnemen per leeftijdsgroep.
Helpt spirulina bij het afvallen?
Naast de positieve werkingen die hierboven genoemd worden, helpt spirulina ook bij het afvallen. Dat merk je op twee manieren:
- Verzadigd gevoel: spirulina heeft een hoog eiwitgehalte. Dit zal het bloed voortdurend voorzien van aminozuren en suikers . Deze twee stoffen zorgen voor een hoog gevoel van volheid. Daarom zal je veel minder snel honger krijgen en dus ook minder eten. Het is het beste om 15-30 minuten voor de maaltijd in te nemen. Je zult daardoor merken dat je dan ook minder honger hebt tijdens de maaltijd en dus minder eet.
- Extra energie: ook geeft deze alg je extra energie. Hierdoor ben je beter in staat om te bewegen of te sporten.
Hoeveel mag je per dag gebruiken?
De dosering van Spirulina poeder en tabletten kun je grofweg verdelen in drie verschillende leeftijdsgroepen en geslacht. Zo mag een wat grotere man bijvoorbeeld een hogere dosering gebruiken dan een kleine vrouw. Kinderen mogen het ook gebruiken, maar de dosering voor kinderen is natuurlijk lager dan die van volwassen. Hieronder zie je een inschatting van de verschillende doseringen per leeftijd:
Kinderen tot 6 jaar:
- 1-2 tabletten per dag
- 0,5-1,25 gram poeder per dag
Kinderen van 6 tot 18 jaar:
- 2-4 tabletten per dag
- 1,25-2,5 gram poeder per dag
Volwassenen:
- 4-6 tabletten per dag
- 2,5-4 gram poeder per dag
Welke vorm is het beste?
Deze alg kan dus in twee verschillende vormen opgenomen worden. Een klinische informatiebron op het gebied van voedingssupplementen, SupplementenGuide, heeft het verschil tussen tabletten en poeder onder elkaar gezet:
Poeder | Tablet | |
---|---|---|
Dosis | Dagelijks 2-3 gram | Dagelijks 4 tot 6 eenheden |
Smaak | Intens, bijzonder | Zacht |
Kleur | Intens blauw-groen | Groenachtig |
Verteren | Sneller en efficiënter | Vereist meer inspanning van het lichaam |
Veelzijdigheid | Veel veelzijdig, goed te combineren met verschillende soorten recepten | Je kunt de tabletten maar op één manier innemen |
Bewaren | Moet worden beschermd tegen licht en vocht om te voorkomen dat de samenstelling van het supplement verandert | Eenvoudiger |
Zuiverheid | 100% spirulina | Tabletten van goede kwaliteit bevatten 99% spirulina |
Prijs | Beter betaalbaar | Meestal iets duurder |
Supplementenguide.nl, 2022.
Criteria keuze spirulina product
Op basis van deze kenmerken kan je bij jezelf nagaan wat het beste klinkt voor jou en dat uitproberen. Om je te helpen met die keuze, kunnen we wel een aantal criteria geven waar je op moet letten bij je keuze van het spirulina product:
- Smaak: spirulina heeft een intense en onderscheidende smaak, die zeer opvallend is in poedersupplementen. Als je niet van de smaak van Spirulina houdt, raden we je aan om voor tabletten te kiezen. Die hebben een zachtere smaak. Als dit de eerste keer is dat je een spirulina-supplement gaat kopen en je toch spirulina-poeder wilt proberen, raden we aan om te beginnen met een kleine verpakking. Bijvoorbeeld van 100 gram.
- Comfort: tabletten zijn in principe het makkelijkst in te nemen, op te slaan en vervoeren. De poedervariant moet nog met water of een andere vloeistof worden gemengd. Bijvoorbeeld met soep, fruitsap, een smoothie of plantaardige melk.
- Certificeringen: een certificering op het product geeft je zekerheid dat het spirulina-supplement ecologisch en met strikte zorg is geproduceerd. Een voorbeeld van zo’n certificeringsbedrijf is Algreen. Zij helpen spirulina bedrijven sinds 2016 om de juiste biologische certificeringen te halen. Let hier dus op. Daarnaast moeten veganisten controleren of de hulpstoffen van de tabletten en het capsulemateriaal 100% plantaardig zijn.
- Aanwezigheid gluten, lactose en allergenen: spirulina is in principe vrij van gluten, lactose en allergenen. Supplementen van goede kwaliteit morgen dus geen van deze stoffen bevatten. Als dit wel zo is, is dit een teken dat het product tijdens de verwerking of verpakking is “besmet” met deze stoffen.
Ben je geïnteresseerd in meer informatie over andere superfoods, vitaminen of proteïne producten? Lees dan vooral verder op de website van SupplementenGuide.
Conluderend kan gezegd worden dat dit algje vol zit met stoffen die een hele positieve werking hebben op het lichaam. Zou jij wel eens spirulina willen gebruiken?
Geef een reactie