
Een goede weerstand is belangrijk voor je gezondheid. Dit begint met een gezonde leefstijl. Onder andere gezonde voeding, voldoende beweging en een goede nachtrust dragen hieraan bij. Je weerstand verhogen? Ontdek hier onze tips!
Wat is weerstand?
Weerstand is het vermogen van het lichaam om je te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf. De hoogte van je weerstand is afhankelijk van je immuunsysteem (ook wel afweersysteem). Het immuunsysteem wordt gevormd door antistoffen en witte bloedcellen die bacteriën en virussen bestrijden. Hoe hoger je weerstand, hoe minder snel je ziek wordt. Om deze reden is het belangrijk om je weerstand te verhogen.
Hoe herken je een lage weerstand?
De volgende symptomen kunnen wijzen op een verlaagde weerstand:

Risico’s van een verlaagde weerstand
Met een verlaagde weerstand word je sneller ziek. Dit komt doordat je vatbaarder bent voor ziekten en infecties. De bekendste infectieziekten als gevolg van een te lage weerstand zijn griep, verkoudheid, keelpijn en hoest.
Een lage weerstand ontstaat door een ongezonde levensstijl met een ongezond voedingspatroon. Slaapgebrek, onvoldoende beweging, stress, overmatig alcoholgebruik en ongezonde voeding kunnen de weerstand verlagen. Maar ook bepaalde medicijnen kunnen slecht zijn voor de weerstand.

Weerstand verhogen tips
Met een gezonde levensstijl kun je je weerstand op peil houden of verhogen. Alhoewel de een van nature een sterkere weerstand heeft dan de ander, kan je met deze tips je weerstand verhogen.
Eet gezond en gevarieerd
Zorg ervoor dat je een gezond en gevarieerd eetpatroon hebt. Deze bestaat uit onder andere volkorenproducten, noten, fruit, eiwitten en groenten. Het is hierbij raadzaam om voldoende te variëren met voedingsmiddelen. Op deze manier zorg je ervoor dat je allerlei verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Het Voedingscentrum heeft enkele richtlijnen voor een gezond eetpatroon.
- Minimaal 250 gram groenten en 2 porties fruit per dag
- Kies vooral volkorenproducten zoals volkorenbrood, -pasta en zilvervliesrijst
- Eet minimaal 30 tot 40 gram vezels per dag
- Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische voedingswaren
- Neem dagelijks een klein handje ongezouten noten

Drink voldoende
Drink minimaal 2 liter water of koffie en thee zonder suiker per dag. Je afweersysteem werkt beter als je genoeg drinkt. Daarnaast helpt het bij het voorkomen van obstipatie.
Neem voldoende rust
Een goede nachtrust is een belangrijke factor voor een goede weerstand. Het advies is daarom om iedere nacht minimaal tussen de 7 en 8 uur te slapen. Een slaaptekort maakt je kwetsbaarder voor ziekmakende bacteriën en virussen. Daarnaast heeft het negatieve invloed op je humeur en concentratievermogen. Met slapen herstelt het lichaam zich dus zowel fysiek (lichamelijk) als mentaal (geestelijk).
Beweeg voldoende
Probeer voldoende te bewegen en haal regelmatig een frisse neus. Sporten en beweging heeft positieve effecten op je gezondheid. Ook kan het helpen je hoofd te legen en stress te verminderen. Voldoende beweging draagt bij aan een goed afweersysteem. Het wordt aangeraden om minimaal 1 uur per dag matig tot intensief te bewegen. Dit betekent niet dat je intensief moet sporten, maar ook lichte inspanningen helpen. Bijvoorbeeld een rondje wandelen of huishoudelijke taken zoals schoonmaken en stofzuigen.
Zorg voor een goede hygiëne
Veel ongewenste virussen en bacteriën worden via contact met de handen overgedragen. Bijvoorbeeld als je aan je neus, mond of ogen zit. Daarom is het verstandig om je handen vaak grondig te wassen met zeep en water.
Neem vitaminen en mineralen supplementen
Met een gezond eetpatroon zou je alle vitamines binnen moeten krijgen die je lichaam nodig hebt. Echter bestaan er voor bepaalde groepen speciale adviezen. Zo hebben veganisten meer behoefte aan een aanvulling van vitamine B12. Voedingssupplementen zoals multivitaminen met vitaminen en mineralen zijn een goede aanvulling op een gezonde levensstijl.
Geef een reactie