
Voedingsmiddelen met een hoge hoeveelheid voedingsstoffen en antioxidanten worden vaak superfoods genoemd. De naam hebben ze te danken aan de positieve effecten die het zou hebben op onze gezondheid. Maar wat zijn superfoods nu precies? Ontdek het in dit artikel.
Wat zijn superfoods?
Superfoods zijn voedingsmiddelen met een hoge hoeveelheid vitamines, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Vergeleken met normale voeding bevat het per gram meer voedingsstoffen.
Waar komen superfoods vandaan?
Een paar geleden kwamen de supervoeding in opkomst. Het werd een soort trend om gezond te leven met behulp van gezonde voedingsmiddelen. De natuurlijke producten zouden je lichaam voorzien in allerlei belangrijke voedingsstoffen.
Welke superfoods zijn er?
De term is niet wettelijk omschreven, waardoor iedereen het mag gebruiken. Vaak zijn dit groenten, fruit en zaden. Voorbeelden zijn gojibessen, hennepzaad, chiazaad, tarwegras en kokosvet. Maar ook bepaalde noten, groene thee en donkere chocolade.
Supervoeding wordt onderverdeeld in superfruits, superfoods groenten en zaden en pitten. Superfruit zijn onder andere goji bessen, bosbessen, granaatappel, acai bessen en avocado’s. Bij groenten moet je denken aan spinazie, waterkers, Chinese kool, witlof, bladkool etc. Maar ook zaden en pitten zoals chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, haver en quinoa zijn ontzettend populair.

Wat doen superfoods?
Waarom eten we superfoods? Supervoeding staan bekend om hun positieve eigenschappen. Een voldoende inname van vitaminen en mineralen draagt bij aan de gezondheid. Antioxidanten bieden je lichaam bijvoorbeeld bescherming tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Zo zouden ze hart- en vaatziekten voorkomen, helpen met afvallen en huidveroudering verminderen.
Hoe goed zijn superfoods?
De geclaimde gezondheidseffecten zijn over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. De claim is niet vastgelegd, zoals bij andere claims wel het geval is. Het mag dus door iedere fabrikant voor ieder product gebruikt worden. Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Het is daarom belangrijk om voldoende variatie aan te brengen in je eetpatroon.
Welke superfoods werken echt?
Alle superfoods dragen bij aan een goede gezondheid. Echter hebben enkele een flink prijskaartje en zijn een stuk duurder dan normaal gezond voedsel. Voorbeelden van betaalbare supervoedsel die werken zijn donkere bladgroenten, groene thee, gember, avocado, kurkuma en omega 3-vetten. Het laatste vind je onder andere in vette vis, pitten, zaden en noten.
Hoe gebruik je superfoods?
Superfoods bevatten goede voedingsstoffen. Toch blijft variatie zeer belangrijk. Het is verstandig om te blijven variëren in je eetpatroon en je niet alleen te richten op deze bijzondere foods.