
Stevia is een zoetstof uit de steviaplant stevia rebaudiana. De plant staat bekend om de bladeren met een zoete smaak. Fabrikanten gebruiken de zoetstof als suikervervanger in voedingsmiddelen. In dit artikel vertellen we hier meer over.
Stevia is een zoetstof van steviolglycosiden. Dit zijn de stoffen die de steviaplant zoet maken. De zoetstof wordt met een complex proces uit de steviaplant gehaald en aan voedingsmiddelen toegevoegd als suikervervanger.
De stof steviolglycosiden is een intensieve zoetstof. Hierdoor bevat het geen calorieën en is ongeveer 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Als een product deze zoetstof bevat staat het E-nummer E960 op het etiket vermeld.
De steviaplant is afkomstig uit subtropisch en tropisch Zuid-Amerika. De plant wordt zelf niet gebruikt in voedingsmiddelen. Alleen de steviolglycosiden worden als ingrediënt toegevoegd.
De intensieve zoetstof wordt gehaald uit de steviaplant (stevia rebaudiana bertoni). Het vergaren is een complex en tijdsintensief proces. Eerst worden de bladeren vergaard en geweekt in heet water. Vervolgens wordt de substantie opnieuw gezuiverd en gedroogd. Hieruit ontstaan twee zoetstoffen: stevioside en rebaudioside. Het extract van deze zoetstoffen vormt de stof steviolglycosiden.

Waar zit stevia in?
Stevia wordt voornamelijk gebruikt als suikervervanger in voedingsmiddelen.Het zit bijvoorbeeld in light frisdranken zoals coca cola, zuivelproducten, zoetjes, snoep, chocolade etc. Voedingsmiddelen met steviolglycosiden bevatten dus geen stevia, maar alleen de steviolglycosiden uit stevia.
Is stevia gezond of ongezond?
Pure stevia is een 100% natuurlijke zoetstof en geschikt als suikervervanger. De voordelen zijn dat het beter is voor het gebit, geen calorieën bevat en geen rare nasmaak heeft. Daarnaast heeft het geen effect op de bloeddruk of het bloedsuikergehalte en is geschikt voor mensen met diabetes.
Steviolglycosiden heeft E-nummer E 960. Dat betekent dat de stof door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gecontroleerd is en het gebruik veilig is. De plant zelf is niet toegelaten als voedingsmiddel. Het verkopen van producten van de steviaplant is ook niet toegestaan in Europa. Overmatig gebruik kan effecten zoals diarree, winderigheid en constipatie veroorzaken.
Is stevia gezonder dan suiker?
De zoetstof steviolglycosiden levert geen calorieën. Dit maakt het een uitstekende suikervervanger tijdens afvallen of voor diabetici. Producten gezoet met de zoetstof hebben vaak tot 30% minder calorieën dan vergelijkbare producten.

Wat doet stevia met je lichaam?
Ons lichaam kan steviolglycosiden niet opnemen. Bacteriën in onze darmen zetten steviolglycosiden om in steviol. Hierdoor verlaat de stof ons lichaam via onze urine. Dit verklaart ook het gebruik ervan voor verschillende soorten diëten.
Hoe kun je het gebruiken?
Het kan op verschillende manieren gebruikt worden. Zo kan je het verwerken in dranken zoals thee, koffie en smoothies. Maar je kan er ook mee koken en bakken om iets zoeter te maken zonder nare nasmaak. Houd er wel rekening mee dat de stof een stuk zoeter is dan suiker. Hierdoor heb je een kleinere hoeveelheid nodig voor hetzelfde effect.
Hoeveel stevia per dag?
De aanvaardbare dagelijkse inname is vastgesteld op 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Toch is het niet meteen schadelijk als je een keer meer binnenkrijgt dan de aanvaardbare hoeveelheid per dag.
Waar kan je de zoetstof kopen?
De zoetstof is te verkrijgen in de meeste supermarkten en natuurlijke biologische supermarkten. Ook is het online heel makkelijk te bestellen op verschillende websites. Het is wel aan te raden om op het percentage stevia te letten in een product.
Een goed alternatief
Uiteraard zijn er meerdere zoetstoffen zoals sorbitol, mannitol en erythritol die dienen als suikervervangers. Een goed alternatief is Sukrin. Deze suikervervanger is gemaakt van polyolen (suikeralcohol) en heeft dezelfde smaak en structuur als normale suiker. Bekijk ook onze blog 9 natuurlijke suikervervangers.
Geef een reactie