
Twee Amsterdamse artsen hebben eindelijk het antwoord op de vraag waarom zo moeilijk is om te diëten en waarom afvallen vaak niet lukt. Het heeft allemaal te maken met een heel klein gebied in je brein: de hypothalamus. Hoe dit precies zit én hoe je van je dieet toch een succesverhaal maakt, is voor jou straks ook geen raadsel meer.
Waarom afvallen vaak niet lukt: Hamster in je brein
De hypothalamus dus. Wij hadden nog nooit eerder van dit gebied in de hersenen gehoord. Niet groter dan een suikerklontje, maar toch zo van invloed op hoe jij met eten en diëten omgaat. Felix Kreier en Dr. Maarten Biezeveld*, beiden kinderarts in Amsterdam, schreven een boek over dit hersengebied en onderzochten overgewicht in Amsterdam. Dit kleine hersengebied regelt alles om jou en je soort in leven te houden. Zoals je lichaamstemperatuur, de voortplanting, ademhaling en hartslag. Maar het heeft dus ook grote invloed op hoe jij met eten en diëten om gaat. Om het duidelijker te maken leggen de twee het uit als “de hamster in je brein”. De hypothalamus zorgt ervoor dat je genoeg eet. Wanneer er te weinig voedsel binnenkomt, schiet de hamster in de stress en zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je weer gaat eten. Het meet continu het vet en suikergehalte in het bloed. Dreigt er een tekort te ontstaan, dan denk jij dus: kom maar op met die koekjestrommel en zakken chips! Minder stressen helpt de hamster om niet meteen in overlevingsmode te schieten.
Ben je dan direct verloren? Nee hoor, een ander gedeelte van de hersenen – de prefrontale cortex zorgt voor tegenwicht. Dit is je ratio die zegt dat je beter iets gezonds kunt eten. De prefrontale cortex is dus ook precies het gedeelte wat de beslissing neemt om een dieet te volgen. En kan er ook voor zorgen dat je dit dieet volhoudt.
*Kreier promoveerde bij het Nederlands Herseninstituut op de invloed van hersengebieden op overgewicht en Maarten Biezeveld promoveerde op afweerstoornissen bij kinderen en ook hij werkt als kinderarts. Beiden onderzochten ze kinderen met overgewicht.
Langzaam afvallen
De artsen hebben gelukkig ook hele concrete stappen die je wél moet aanpakken om wel af te kunnen vallen. Door te begrijpen hoe je hersenen werken, kun je met een paar trucjes ervoor zorgen dat diëten gemakkelijker gaat en dat het gewicht wat je bent verloren er ook echt af blijft. Als eerste zeggen ze dat het belangrijk is om een licht negatieve energiebalans aan te houden. Dit betekent dat je net wat minder calorieën eet dan dat je nodig hebt om je bloedsuikers echt verlaagd te houden. Maar pas op! Zorg dat je niet te weinig voedsel binnenkrijgt, omdat je daarmee de hamster wakker schudt die je verkeerde keuzes laat maken. Bovendien gaat je lichaam dan vaak in de spaarstand. Je basisverbranding gaat zuiniger aan doen, waardoor afvallen vaak niet lukt. Dit is voor veel mensen niet vol te houden. Er is ook goed nieuws, je mag namelijk in principe alles eten volgens deze methode, maar met mate. Het gaat erom kleine gewoontes te veranderen die zorgen voor blijvend en gezond gewichtsverlies en het behalen van je doel een stuk gemakkelijker wordt.
“Als je doorhebt dat het brein uit verschillende delen bestaat, die elkaar kunnen tegenwerken, dan begrijp je de struggle. En dat is een opluchting.” – Kreier
Waarom afvallen vaak niet lukt: Tips voor succesvol afvallen
Je kunt je lichaam trainen, maar ook je hersenen volgens de twee artsen die tevens een platform genaamd Haus of Hamster hebben opgericht. Naast niet te snel af willen vallen, zijn er nog een aantal tips:

Kijk vooral hier verder als je benieuwd ben naar afval communities.
Hersengymnastiek
Wil je je hersenen trainen en zo afvallen gemakkelijker maken? Dan is het boek De hamster in je brein. Methode voor duurzaam gewichtsverlies. wellicht iets voor jou. Als we de twee mannen mogen geloven moet je dit boek lezen voor je ooit nog aan een dieet begint.
Bronnen
https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/de-dietest-de-hamster-in-je-brein
Geef een reactie