
Ons eten en drinken bevatten voedingsstoffen. Maar wat zegt een voedingswaarde nu precies over deze stoffen? En hoe lees ik de voedingswaarden? Je ontdekt het in deze blog!
Wat is een voedingswaarde?
Voedingsmiddelen bevatten verschillende voedingsstoffen. Als je deze bij elkaar optelt noemen we dit de voedingswaarde. Uit deze waarde kun je opmaken wat er in een voedingsmiddel zit. Een voedingswaarde is dus de hoeveelheid energie (ook wel calorieën) van een voedingsproduct.
Welke voedingsstoffen zijn er?
Voedsel bevat twee soorten voedingsstoffen (ook wel nutriënten):
- Macronutriënten: leveren energie door middel van eiwitten, vetten en koolhydraten
- Micronutriënten: leveren belangrijke vitamines en mineralen
Hoe voedingswaarde lezen (marconutriënten)?
Elk product heeft andere voedingswaarden. De hoeveelheid energie is meestal terug te vinden op het etiket. De Europese wet Voedselinformatie stelt hier eisen aan met als doel de leesbaarheid van het etiket te verbeteren. Op de verpakking staan de voedingswaarden meestal per 100 gram of ml vermeld.
- Energetische waarde (kcal/kJ): de hoeveelheid energie die het voedingsmiddel levert. Deze wordt bepaald door vet, koolhydraten en eiwit.
- Eiwitten: de bouwstenen van het lichaam. Eiwitten geven een verzadigd gevoel.
- Koolhydraten: leveren de meeste energie aan het lichaam. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen koolhydraten (zetmeel) en suikers. Suikers zijn niet altijd toegevoegde suikers, want ook fruitsuikers en melksuikers behoren hiertoe.
- Vetten: gezonde vetten zijn goed voor de gezondheid, maar leveren de meeste calorieën. Verzadigde vetten zijn ongezond, terwijl onverzadigde vetten gezond zijn. Het advies is dus om naast de hoeveelheid vet, ook naar het soort vet te kijken.
- Vezels: belangrijk voor de stofwisseling en een goede darmwerking. Vaak bevatten volkoren producten meer vezels.
- Zout: volwassenen mogen gemiddeld 6 gram zout per dag. Toch krijgen we massaal allemaal te veel zout binnen. Het is dus verstandig om te kijken of het zoutgehalte niet te hoog is.
Waar zitten micronutriënten in?
Micronutriënten zijn vitaminen, mineralen en sporenelementen. Deze drie nutriënten halen we uit voedsel. Bekende vitaminen zijn vitamine A, B, C en D. Deze komen vooral voor in groenten en fruit. Het wordt daarom aangeraden om voldoende fruit en groenten te eten. Daarbij is afwisseling ook belangrijk, omdat elk voedingsmiddel andere voedingswaarden heeft.
Welke producten bevatten veel calorieën?
Macronutriënten leveren energie. Hierbij spreken we vaak van calorieën.
- Vetten: 1 gram vet levert 9 kcal
- Koolhydraten: 1 gram koolhydraat levert 4 kcal
- Eiwitten: 1 gram eiwit levert 4 kcal
Het lichaam maakt geen onderscheid tussen de voedingsmiddelen qua calorieën. Over het algemeen geldt dus dat iedere calorie telt. Wel hebben de voedingsstoffen een andere invloed op de verzadiging. Eiwitten zorgen bijvoorbeeld voor een langer verzadigd gevoel. Voedingswaren met veel vetten bevatten de meeste calorieën. Bekijk ook hier ons artikel voeding met veel calorieën.
Zijn voedingswaarden verplicht?
Voedingswaarden vermelden is verplicht op alle voorverpakte levensmiddelen, tenzij er sprake is van levensmiddelen die door ambachtelijke bedrijven worden geleverd. Het is verplicht om het aantal calorieën en 6 voedingsstoffen (vet, verzadigd vet, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout) per 100 gram op het etiket te vermelden.