
Door je BMI te berekenen kom je erachter of je een gezond gewicht hebt. Maar wist je dat dit ook op ander manier kan worden gemeten? Je kan namelijk ook je vetpercentage meten. De verschillende manieren hiervoor leggen we in deze blog uit.
Het vetpercentage is het percentage opgeslagen vet in je lichaam. Deze bereken je door de vetvrije massa van het totale lichaamsgewicht af te trekken. Bij de vetvrije massa moet je denken aan spieren, botten, water, organen, weefsels en pezen.
Om te bepalen of je een gezond gewicht hebt meet je de Body Mass Index (BMI) en je lichaamsvetpercentage. Alleen samen geven ze aan of je gewicht gezond is. Een grote hoeveelheid vet, vooral rondom de buik, brengt namelijk extra gezondheidsrisico’s met zich mee.
Ook geeft het een betrouwbaarder resultaat als je een fanatieke sporter bent. Spieren wegen namelijk meer dan vet. Het opmeten van het vetpercentage is dan een goede aanvullende maat.
Het lichaamsvetpercentage is een veel betere indicatie voor je conditie en gezondheid dan je gewicht of je BMI. Bij het laatste wordt er namelijk geen verschil gemaakt tussen spier- en vetweefsel, waardoor personen met veel spiermassa vaak te zwaar lijken. Het is daarom een goede aanvulling op de BMI.
Wat is een gezond vetpercentage?
Een gezond lichaamsvetpercentage is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het geslacht. Er is een verschil tussen mannen en vrouwen. In het algemeen mogen mannen een lager percentage hebben dan vrouwen. Dit komt doordat een vrouw van nature een hogere vetreserve heeft.
Daarnaast speelt ook leeftijd een rol bij de meting. Naarmate je ouder wordt, mag het percentage hoger uitvallen. Hieronder de gezonde percentages.

Beste manieren om jouw vetpercentage te meten
Het lichaamsvetpercentage kan op verschillende manieren gemeten worden.

1. Huidplooimeting
De huidplooimeting is de meest nauwkeurige en gemakkelijke methode voor thuis. Met een speciale tang, de huidplooimeter, wordt op meerdere plekken op je lichaam de dikte van de huidplooi gemeten. Standaard zijn dit de buik, onder het schouderblad, de biceps en de triceps. Het advies is om de meting door iemand anders te laten uitvoeren.
2. Weegschaal met vetpercentage meting
Een digitale weegschaal met deze functie wordt ook wel een bio-elektrische impedantie analyse (BIA) genoemd. In de weegschaal zitten stroomschokjes verwerkt die van je voeten door de rest van je lichaam gaan. Spieren en water geleiden de schokken goed, in tegenstelling tot de vetmassa. Hierdoor kan het lichaamsvetpercentage worden berekend. De nauwkeurigheid hiervan ligt echter iets lager dan bij de huidplooimeting.
3. DEXA scan
Deze methode wordt uitgevoerd in een ziekenhuis of bij de fysiotherapeut. Door middel van stralingen wordt het percentage per deel van het lichaam bepaald. De methode wordt echter niet te vaak aangeraden door de stralingen.
Waar vetpercentage meten?
Afhankelijk van de methode wordt het lichaamsvetpercentage op verschillende plekken gemeten. Denk hierbij aan de borst, bovenbeen, buik, heup, oksel, schouderblad en tricep. Met behulp van een huidplooimeter wordt de dikte bepaald van de verschillende huidplooien.
Vetpercentage verminderen
Om minder vet te hebben of af te vallen is het van belang om op je voeding te letten en voldoende te bewegen. Vermijd producten met veel verzadigde vetten en suikers en probeer meer eiwitten en groenten te eten. Bekijk hier alle blogs over verschillende diëten.
Geef een reactie