
We zijn allemaal gek op suiker. Dit komt doordat het dopamine af geeft aan de hersenen, waarvan je gelukkig wordt. Maar hoe gezond of gevaarlijk is suiker nu echt? Ontdek in deze blog alles over dit voedingsmiddel.
Wat is suiker?
Suiker is een zoete stof. De scheikundige term is sacharose. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Ze behoren tot de voedingsstof koolhydraten. Er bestaan verschillende soorten suikers waaronder rietsuiker, witte suiker en basterdsuiker. Eén gram levert 4 kilocalorieën.
Wie heeft suiker uitgevonden?
Rond 500 voor Christus lukte het voor het eerst om suiker uit rietsuikerstengels te halen. Het sap werd uit het riet geperst en werd vervolgens gekristalliseerd tot suiker. Voor die tijd werd er op rietsuikerstengels gekauwd vanwege de zoete smaak.
Waar komt suiker vandaan?
Suiker komt van nature voor in onder andere fruit, groente en melk. Zo bestaat er melksuiker (lactose) maar ook fruitsuiker (fructose). In Nederland halen we het uit suikerbieten. In tropische landen wordt het uit suikerriet gehaald. Kristalsuiker komt uit de wortel van suikerbieten, terwijl rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet.

Wat doet suiker met je lichaam?
Suiker bestaat uit glucose en fructose. De fructose wordt verwerkt in de lever en glucose wordt opgenomen in je bloed. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose in je weefsel terecht komt. Dit levert brandstof (energie) voor je lichaam. Daarnaast geeft de zoete smaak dopamine af aan de hersenen, wat een prettig gevoel geeft.
Waar zit suiker in?
Veel voedingsmiddelen bevatten van nature suiker. Maar fabrikanten voegen het ook graag als ingrediënt toe aan hun producten. Niet alleen als smaakmaker, maar onder andere ook als vulmiddel, conserveermiddel of structuurmiddel. Er zijn verschillende benamingen voor suiker. Er bestaan meer dan 50 namen voor suiker. Bijna alle vormen eindigen op -ose, -siroop of stroop. Deze bestaan grotendeels uit suikers.
Suikerclaims op etiketten
- Suikerarm: het suikergehalte van het product is maximaal 5 gram per 100 gram.
- Suikervrij: het suikergehalte van het product is maximaal 0,5 gram per 100 gram.
- Zonder toegevoegde suikers: aan het product zijn geen suikers of zoetstoffen toegevoegd. Echter kan het wel van nature aanwezige suikers bevatten.
Is suiker slecht?
Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Een teveel aan suikers kan echter wel slecht zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot overgewicht, tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid. Ook heb je bij een overschot een verhoogd risico op diabetes type 2.
Is suiker verslavend?
Suiker heeft een lekkere zoet smaak, waardoor veel mensen er dol op zijn. Daarom wordt het ook vaak als smaakmaker toegevoegd aan producten. Toch bestaat een suikerverslaving niet, omdat er geen sprake is van onthoudingsverschijnselen. Ook heb je niet steeds meer suiker nodig om hetzelfde prettige gevoel te ervaren.

Welke suiker is gezond?
Er zijn veel voedingsmiddelen die van nature suiker bevatten, maar ook veel producten met toegevoegde suikers. Er is echter geen verschil tussen gezonde en ongezonde suikers. Dit komt doordat je lichaam geen onderscheid maakt tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen voorkomen. Toch is een stuk fruit gezonder dan een glas cola, doordat er andere belangrijke voedingsstoffen in fruit zitten. Het advies is daarom om niet te veel producten met toegevoegde suikers te eten.
Ook honing, rietsuiker, palmsuiker of agavesiroop zijn niet gezonder dan kristalsuiker. Echter bevatten fruitstroop, ahornsiroop en honing net iets minder calorieën, omdat er ook water aan is toegevoegd.
Suiker zonder koolhydraten
Als je minder calorieën wil eten, zou je zoetstoffen kunnen gebruiken. Zoetstoffen hebben dezelfde zoete smaak, maar zijn geen suikers. Ze bevatten minder of geen calorieën en zijn ook geschikt mensen met diabetes. Een voorbeeld hiervan is erythritol.
Bekijk ook eens onze recepten voor gezonde desserts zonder suiker!
Geef een reactie