
Het Sonja Bakker dieet is één van de meest bekende dieetmethodes van Nederland. Het is een caloriearm dieet met zes eetmomenten per dag. De methode kan bijdragen aan gewichtsverlies, al zijn er wat bezwaren. Lees hier alles over het dieet.
Wie is Sonja Bakker?
Sonja Bakker is een Nederlands gewichtsconsulent en schrijfster. Van haar eerste boek ‘Bereik je ideale gewicht’ (2005) zijn meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. In het boek staan strikte weekmenu’s die moeten bijdragen aan gewichtsverlies. Na het succes van haar eerste boek, volgden er meer dieetboeken en zette ze een online-afslankprogramma op. Ze is vooral bekend van het ‘Sonja Bakker dieet’.
Wat is het Sonja Bakker dieet?
Het Sonja Bakker dieet is een caloriearm dieet voor zowel mannen als vrouwen. Aan de hand van eetschema’s wordt het dagelijks voedingspatroon voorgeschreven. Tijdens het dieet houd je je aan de weekschema’s zoals staan beschreven in haar boeken. Dankzij de voedingsschema’s is het meeste denkwerk al gedaan. Dagelijks mag je een caloriearm ontbijt, lunch, diner en drie magere tussendoortjes.
Wat houdt het Sonja Bakker dieet in?
Het dieet bestaat uit drie caloriearme hoofdmaaltijden per dag. Daarnaast is het toegestaan om 3 tussendoortjes te nemen om je suikerspiegel op peil te houden. Voor vrouwen wordt een calorie inname van 1000-1200 kcal per dag gehanteerd, bij mannen ligt dit aantal op 1300 kcal. Het dieet is, vooral in haar eerste boeken, erg toegespitst op de gemiddelde Nederlandse smaak.
Doordat je te weinig calorieën binnenkrijgt om intensief te bewegen, wordt dit afgeraden. Wandelen, fietsen of rustig zwemmen wordt wel aangeraden.
Haar afslankmethode is erg populair geweest. Veel mensen gebruiken de term ‘sonjabakkeren’ tijdens het volgen van haar dieet. Op gewicht blijven doe je door zes dagen in de week het dieet te volgen en één SAS-dag (Schijt-Aan-Sonja). Op deze dag is het de bedoeling dat je kunt eten wat je wil. Na het bereiken van je streefgewicht is het van belang om discipline op te brengen om ermee door te gaan.

Hoe werkt het Sonja Bakker dieet?
Het Sonja Bakker dieet heeft als doel gewichtsverlies. Het is een dieetvorm waarmee je relatief weinig calorieën binnenkrijgt. Door minder calorieën te eten dan je lichaam verbruikt zal je afvallen.
Voorbeeld eetschema
De eetschema’s zijn samengesteld, zonder dat je er te veel bij hoeft na te denken. Je hoeft alleen nog boodschappen te doen in de supermarkt en de gerechten te bereiden. Veel gebruikte producten zijn onder andere groenten, fruit, crackers en beschuit. Lust je een bepaald product niet, dan vervang je deze voor een soortgelijk alternatief. Een voorbeeldschema:
- Ontbijt: 250 gram magere vruchtenkwark, 2 eetlepels muesli
- Tussendoor: 15 druiven
- Lunch: 2 volkoren boterhammen met halvarine, 1 met jam light, 1 met 20+ kaas
- Tussendoor: 1 fruitreep
- Diner: 125 gram gekookte aardappelen, 200 gram rode kool, 75 gram slavink
- Tussendoor: 250 gram magere yoghurt 0% vet

Wat mag je drinken?
Het is belangrijk om dagelijks minimaal 2 liter water te drinken. Ook mag je elke dag 2 kopjes koffie en onbeperkt thee.
Is Sonja Bakker een koolhydraatarm dieet?
Het Sonja Bakker dieet is een caloriearm dieet, waarbij je relatief weinig calorieën binnenkrijgt. Bij een koolhydraatarm dieet eet je minder koolhydraten dan aanbevolen. Vaak krijg je bij een koolhydraatarm dieet tussen de 50 en 130 gram koolhydraten per dag binnen. Het Sonja Bakker dieet zou hier ook onder vallen.
Is Sonja Bakker een crash dieet?
Het Sonja Bakker dieet gaat uit van 1000 tot 1200 kcal voor een vrouw en maximaal 1300 kcal voor een man. Gebruikelijk liggen deze aantallen op 2000 kcal per dag voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen. Door de beperkte inname van het aantal calorieën wordt het gezien als een crash dieet. Het dieet is gebaseerd op het idee om zo snel mogelijk gewicht te verliezen.
Is het Sonja Bakker dieet gezond?
Het voedingspatroon sluit aan bij een aantal voedingsadviezen uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Voorbeelden zijn gevarieerd eten, veel groenten en weinig verzadigd vet. Echter is het Sonja Bakker dieet, gebaseerd op de calorie inname, een crash dieet. Door weinig calorieën binnen te krijgen zal je snel afvallen. Dit maakt het geen gezonde en verantwoorde manier van afvallen. Op de lange termijn wordt er gewaarschuwd voor een tekort aan belangrijke voedingsstoffen. Door bepaalde voedingsrestricties, zoals minder brood, kan een tekort aan belangrijke voedingsstoffen zoals vezels ontstaan. Ook tekorten aan ijzer, vitaminen en mineralen kunnen het gevolg zijn. Bovendien is de kans dat je weer aankomt na het dieet groot. Toch zou het dieet voor een paar dagen geen kwaad kunnen.
Ook volgens het Voedingscentrum biedt het dieet onvoldoende begeleiding om op de lange termijn een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Zo maakt ze geen onderscheid tussen goede en slechte voeding. Zoals goede en vette slechten, snelle en langzame koolhydraten en geraffineerde suikers. Dit is belangrijk om het verloren gewicht eraf te houden. Daarnaast zouden er ‘weetjes’ vermeld worden die niet wetenschappelijk zijn bewezen. Voorbeelden hiervan zijn dat witte wijn cellulitis zou veroorzaken en koffie lichaamsvocht zou onttrekken.
Voordelen van het dieet
- makkelijk uit te voeren dankzij de eetschema’s: een voordeel van het Sonja Bakker dieet is dat de voedingsschema’s zijn al uitgewerkt dus al het denkwerk is al gedaan.
- eetschema’s met normale ingrediënten uit de supermarkt: het aankopen van speciale dieetproducten is niet vereist om het dieet te kunnen volgen.
- gevarieerd voedingspatroon: iedere dagschema is anders waardoor het een gevarieerd dieet is. Daarnaast zijn er voldoende alternatieven voor als je iets niet lust.
- zes eetmomenten per dag: het dieet is opgebouwd uit zes eetmomenten per dag. Hierdoor kan het dieet makkelijker vol te houden zijn.
- snel afvallen: met een crash dieet is het mogelijk om in een korte tijd veel af te vallen.
Nadelen van het dieet
- grote kans dat de kilo’s er na het dieet weer aanvliegen: de kans op terugval is groot na een crash dieet.
- dieet gebaseerd op eigen ervaringen: de afslankmethode is niet gebaseerd op wetenschappelijke theorieën, maar op eigen ervaringen zonder er rekening mee te houden dat elk lichaam anders is.
- veel gebruik van dure merkproducten uit de supermarkt: in de eetschema’s worden veel dure merkproducten genoemd, terwijl er ook goedkopere alternatieven op de markt zijn.
- er wordt geen gezond eetpatroon aangeleerd: door de samengestelde dagschema’s is al het denkwerk al gedaan. Hierdoor wordt er geen gezond eetpatroon aangeleerd en zodra je terugvalt in je oude eetpatroon zal er het zogenaamde jojo-effect optreden.
- kans op tekort aan voedingsstoffen: door bepaalde voeding te vermijden kan er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
- geen gezond eetpatroon voor kinderen en tieners: de methode vormt geen gezond dieet voor kinderen en tieners door het uitsluiten van belangrijke voedingsmiddelen zoals brood.
Sonja Bakker voor kinderen
De speciale Sonja Bakker methode voor kinderen is tegenstrijdig met de aanpak voor kinderen met overgewicht. Volgens het Voedingscentrum mogen kinderen niet zomaar op dieet worden gezet, waarbij ze strikte menu voorschriften moeten volgen. De menu’s vormen geen gezond eetpatroon voor kinderen, omdat ze te weinig brood en groenten bevatten. Hierdoor is de kans op een tekort aan essentiële voedingsstoffen groot, die ze juist nodig hebben om te kunnen groeien en zich te ontwikkelen.
Welk Sonja Bakker boek is het beste?
Alhoewel Sonja Bakker vele dieetboeken heeft uitgebracht, is het boek ‘Bereik je ideale gewicht’ de meest populaire. Het beste boek is afhankelijk van je persoonlijke doel. Het meest complete boek is ‘Bereik en behoud je ideale gewicht’. Dit boek geeft aan wat je wel en niet mag eten en bevat 12 complete weekmenu’s.
Kritiek op Sonja Bakker
Sonja Bakker is een gewichtsconsulent dus geen diëtiste en wordt daardoor door veel diëtisten bekritiseerd. Een groot verschil tussen diëtisten en gewichtsconsulenten is dat het laatste geen beschermd beroep is. Iedereen mag zich gewichtsconsulent noemen. Diëtisten hebben daarentegen altijd een vierjarige hbo-opleiding diëtetiek afgerond. Echter heeft Sonja Bakker wel haar diploma gewichtsconsulent behaald.
Deel je mening!
Heb jij het Sonja Bakker dieet al eens eerder gevolgd? Deel je ervaring met ons in een reactie hieronder. Of wil je beginnen met het dieet? Laat het ons weten in de reacties!