
Probiotica zijn levende bacteriën in de vorm van een voedingssupplement. Het dient ter aanvulling op gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Lees hier meer over de werking en de voordelen ervan.
Wat zijn probiotica?
De WHO (World Health Organization) definieert probiotica als levende micro-organismen die gezondheidsvoordelen kunnen opleveren bij voldoende consumptie. Het zijn levende bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. De naam is samengesteld uit het Latijnse pro (voor) en het Griekse bios (leven).
Er bestaan verschillende type probioticum met andere werkingen. Het wordt verkocht als gefermenteerde dranken, zuiveldranken of als voedingssupplementen. Als voedingssupplement zijn ze vaak in de vorm van capsules of sachets met probiotische bacteriën.
Wat doen probiotica?
De darmen bevatten een combinatie van ruim honderden miljarden goede en slechte bacteriën. De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in de darmen leven. Het speelt een grote rol bij de vertering van voeding (spijsverteringsstelsel) en werking van het immuunsysteem, waardoor het belangrijk is om deze in evenwicht te houden.
Bacteriën zoals probiotica komen via de maag in de darmen terecht. Er moet een voldoende hoeveelheid ingenomen worden om de dunne darm en uiteindelijk de dikke darm levend te bereiken. Voor mensen met een specifieke conditie kan het positief effect hebben. Denk hierbij aan mensen met een prikkelbare darm syndroom of lactose-intolerantie. De effecten verschillen per probioticum.
Waarom probiotica innemen?
Probiotica bevatten goede bacteriën die kunnen helpen een verstoorde darmflora te herstellen. Het wordt dan ingezet om de balans te herstellen. Een ontregelde darmflora kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld medicijngebruik (zoals antibiotica), aanhoudende spanning, overmatige suikerinname of een vezelarm dieet. Probiotic kan een positief effect hebben als ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd.
Daarnaast kunnen ze gezondheidsvoordelen opleveren bij specifieke aandoeningen. Welk probioticum geschikt is wordt bepaald door een arts. Effecten zijn bijvoorbeeld het verminderen van darmklachten en allergische reacties of het verhogen van de weerstand.
Waar zitten probiotica in?
In sommige voedingsmiddelen zitten van nature levende bacteriën. Echter ontstaan de meeste bacteriën na een bewerkingsproces, namelijk de fermentatie. Het zit in producten die grote hoeveelheden melkzuurbacteriën bevatten. Goede probiotica zijn maagzuur- en gal resistent en kunnen lichaamssappen zoals het maagzuur overleven. Een hoeveelheid van 1 tot 10 miljard bacteriën per dag is het minimum om een effect te bereiken.
Voorbeelden van natuurlijke voedingsmiddelen zijn gefermenteerde groenten, kefir en kombucha. Maar het wordt ook vaak toegevoegd aan zuivelproducten zoals Yakult, Activia en Vifit. Deze heten ook wel probiotische voeding. Daarnaast bestaan er ook voedingssupplementen ook in de vorm van capsules, tabletten en poederzakjes.

Is probiotica goed of schadelijk?
Een probiotica supplement is een goede aanvulling op de dagelijkse voeding. Veel van de bacteriën uit voedingsmiddelen overleven namelijk de zuurtegraad van de maag niet. Echter is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts over welke probiotica je het beste kunt gebruiken en in welke hoeveelheid. Het gebruik van probiotica kan bijwerkingen veroorzaken zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree.
Waar zijn probiotica goed voor?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de werking en effecten. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik een positief effect kan hebben op mensen met een prikkelbare darm syndroom (PDS) of bij darmklachten zoals obstipatie. Er is echter geen bewijs dat het gezondheidsvoordelen levert voor gezonde mensen.
Hoe probiotica gebruiken?
Probiotics bestaan voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen. Als voedingssupplement is het vaak te verkrijgen in de vorm van poeder, vloeibaar en capsules. Hoe je de supplementen het beste gebruikt verschilt per merk en vorm. Lees de gebruiks- en bewaarinstructies op het etiket.
Hoe probiotica bewaren?
Lees altijd de gebruiksaanwijzing en bewaaradvies. Het advies is om probiotics op een donkere en droge plek bij een koele temperatuur te bewaren. De temperatuur in de koelkast zal de stofwisselingen van de bacteriën vertragen en de levensduur verlengen. Blootstelling aan warmte en zonlicht zal de levensduur juist verkorten. Let ook op de vervaldatum van het product.
Wanneer probiotica innemen?
Wanneer je het het beste kunt innemen verschilt per product. Sommige merken hebben de voorkeur om het op een lege maag in te nemen. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Andere merken raden aan om het tijdens de maaltijd in te nemen. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing.