
Het Paleo dieet is gebaseerd op de leefstijl van de oermens. Het wordt ook wel het jager-verzamelaardieet of oerdieet genoemd. Je eet dan ook vooral voedsel dat vroeger in de oertijd gegeten werd. In deze blog delen we alle informatie en voor- en nadelen over het dieet.
Het Paleo dieet staat onder meerdere namen bekend. Misschien ken je het onder de naam oerdieet, oerdis of OERsterk. Het dieet is eerder een leefstijl dan een dieet, het is een manier van eten. Zo richt het dieet zich dan ook niet op afvallen, maar op het verbeteren van de gezondheid. Er wordt dan ook gezegd dat het risico op ziektes lager wordt wanneer je het Paleo dieet volgt.
Het dieet is gebaseerd op de levenswijze van de oermens waarbij ze natuurlijke voeding aten. Jagers en verzamelaars aten al Paleo. Hierdoor zouden de menselijke genen perfect zijn aangepast aan natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Ondanks dat het dieet zich richt op de voeding van de oermens, is er nooit duidelijk naar voren gekomen wat er écht werd gegeten. Dit maakt dat het dieet op vermoedens is gebaseerd.
Het Paleo dieet is gebaseerd op de levenswijze van onze voorouders. Het dieet gaat ervan uit dat de oermens vroeger op deze manier at. Bij het dieet is het de bedoeling dat je onbewerkte voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan gezonde vetten. Daarnaast is het belangrijk dat koolhydraten zoveel mogelijk vermeden worden. Het idee hierachter is dat het lichaam zich nooit voldoende heeft geëvolueerd om voedingsmiddelen met koolhydraten te verwerken.
Doordat volgers van het dieet verschillende ziektes wijten aan bewerkte voedingsmiddelen, zal het mijden van deze voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je deze ziektes niet krijgt. Dit is niet wetenschappelijk onderbouwd, net als een aantal andere aspecten van het dieet.

Paleo voedingslijst: wat mag je eten?
Bij een Paleo dieet eet je onbewerkte oervoeding. Wij hebben een voedingslijst opgesteld waarin je alle voeding vindt die je mag eten.
Toegestane voeding
- Vlees
- Vis
- Schaal- en schelpdieren
- Eieren (biologisch)
- Groenten (op groenten uit de nachtschade familie na)
- Fruit (max. 2 per dag)
- Noten
- Zaden en pitten
- Oliën en vetten
- Water, koffie, thee en groene smoothies
Afgeraden voeding
- Bewerkte voeding
- Zuivel
- Peulvruchten
- Suiker
- Zout
- Granen
- Aardappelen
- Groenten uit nachtschade familie
- Alcoholische dranken
Paleo 2.0
Binnen het Paleo dieet zijn er volgers die het dieet streng volgen, maar ook mensen die het dieet wat genuanceerder zien. Zo zijn er een aantal voedingsmiddelen die wel worden toegestaan. Bij Paleo 2.0 wordt er namelijk vooral de nadruk gelegd op het eten van minder vlees en meer plantaardige voeding. Daarbij mag je ook zuivel, peulvruchten en verschillende graanbronnen eten. Doordat je deze voedingsmiddelen wel mag eten, zal je ook minder belangrijke voedingsstoffen missen, zoals vezels en calcium.
Waarom het Paleo dieet volgen?
Aanhangers van het Paleo dieet geloven dat onze voorouders vroeger aten volgens het voorgeschreven voedingsschema. Het lichaam zou deze voedingsmiddelen het beste aankunnen. Aan relatief moderne voedingsmiddelen zoals graanproducten en zuivel zou ons lichaam nog niet zijn aangepast. Hierdoor wordt het risico op welvaartsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten vergroot. Het belangrijkste voordeel is dat oervoeding de kans op deze ziektes zou verminderen. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.
Gezond of ongezond
Doordat er in het Paleo dieet alleen maar onbewerkte voeding wordt gegeten, is dit zeker gezond. Toch zijn er een aantal kanttekeningen waarbij je rekening moet houden wanneer je het dieet wilt starten. Zo moet je binnen het dieet een aantal voedingsmiddelen vermijden die belangrijke voedingsstoffen bevatten voor het lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je een tekort krijgt aan vezels, calcium en jodium, maar ook vitamines. Daarnaast is het niet duidelijk waarom je bepaalde groentes moet vermijden. Deze groentes kunnen namelijk juist een gezondheidsvoordeel opleveren, waardoor het zonde is dat je ze bij het Paleo dieet niet mag eten.

Afvallen met het Paleo dieet
Het is mogelijk om op korte termijn gewicht te verliezen met het Paleo dieet. Dit is alleen mogelijk wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Doordat niet iedereen meteen minder calorieën binnenkrijgt met het Paleo dieet, zal niet iedereen afvallen. Daarnaast is Paleo ook ontwikkeld als leefstijl en niet als afvaldieet.
Voor- en nadelen
Net als elk dieet heeft ook het Paleo dieet verschillende voor- en nadelen. Wanneer je het dieet wilt volgen is het belangrijk om je hierin te verdiepen, zodat je een weloverwegen beslissing kunt maken. Je maakt het dan ook mogelijk om de nadelen te counteren, zodat je het dieet nog gezonder kunt volgen.
Voordelen van het Paleo dieet
- Kans op het verminderen van welvaartsziekten
Voor Paleo is het belangrijkste voordeel dat het vermijden van bewerkte producten, de kans op welvaartsziekten verminderd. De basis waarbij onbewerkt eten wordt aangeraden is positief. Het idee van meer pure voeding eten en minder bewerkt en industrieel voedsel is goed voor onze gezondheid. - Het is mogelijk om af te vallen met het dieet
Ondanks dat het dieet niet ontwikkeld is om af te vallen, is het wel mogelijk. Dit komt onder andere doordat je je koolhydraten beperkt en je vooral energie haalt uit gezonde vetten en eiwitten. Zodra je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt zal je met dit dieet gewicht verliezen. - Onbewerkte voeding
Alleen onbewerkte voeding eten is erg gezond voor het lichaam. Bewerkte voeding bevat vaak suikers en andere ongezonde voedingsstoffen. Daarom is de basis van Paleo best goed. Toch worden er bepaalde onbewerkte voedingsmiddelen afgeraden. Deze voedingsmiddelen bieden juist gezondheidsvoordelen voor het lichaam. - Richt zich op eiwitten en gezonde vetten
Een dieet dat zich richt op het eten van eiwitten en gezonde vetten is gezond, doordat je vooral veel gezonde producten eet. Het beperken van koolhydraten is daarentegen ook goed voor gewichtsverlies. Ook zorgt het eten van eiwitten ervoor dat je een hongergevoel tegengaat en zorgt voor spierbehoud.
Nadelen van het Paleo dieet
- Niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs
Het dieet is gebaseerd op aannames en theorieën. Hoewel in de wetenschap gespeculeerd wordt over hoe onze voorouders aten, is er onvoldoende bekend om daar zeker van te zijn. De aanbevolen voedingsmiddelen kunnen dan ook niet goed worden onderbouwd. - Tekort aan voedingsstoffen
Door het mijden van bepaalde voeding is de kans op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen groter. Granen en zuivelproducten hebben bijvoorbeeld een bewezen positief effect op ons darmflora. Daarnaast bevatten ze ook belangrijke mineralen en vitamines voor je lichaam. - Veel vlees
Bij een Paleo leefstijl eet je grote porties vlees, omdat onze voorouders ook veel vlees aten in tijden van jagers en verzamelaars. Dit maakt het dieet ook ongeschikt voor vegetariërs. De Gezondheidsraad raadt aan om maximaal 500 gram rood vlees per week te eten. Ook heeft het produceren van vlees en vis veel invloed op het klimaat. - Nadelige gevolgen op gezondheid
Ondanks dat het dieet aangeeft de kans op welvaartsziekten te verminderen, wordt het risico voor een aantal andere aandoeningen juist groter. Daarnaast is het ook niet bewezen dat deze ziekten worden verminderen. Zo zijn er onderzoeken gedaan waaruit bleek dat het Paleo dieet juist de kans op hartfalen kan verhogen.
Ervaringen met het dieet
Net als elk ander dieet kan je veel uiteenlopende ervaringen vinden van het Paleo dieet. De ervaringen van het Paleo dieet zijn op korte termijn vaak redelijk positief. Mensen voelen zich gezonder en energieker doordat ze onbewerkte voeding eten. Toch wordt er ook aangegeven dat voldoen aan de Paleo lifestyle erg lastig kan zijn. Het is niet altijd duidelijk welke voedingsmiddelen wel of niet mogen (waaronder alcohol). Daarnaast is het bijna niet mogelijk om uit eten te gaan, doordat vele restaurants geen Paleo proof maaltijden op het menu hebben staan. Ook zijn er niet veel mensen die het dieet langdurig volhouden.
Heb jij het Paleo dieet wel eens gevolgd of ben je van plan het te volgen? Laat ons in de reacties weten wat jouw ervaring met het dieet is! Toch liever een ander soort dieet volgen? Bekijk dan onze dieettermen.
Geef een reactie