
Het OMAD dieet (One Meal A Day dieet) heeft in de afgelopen twee jaar een enorme piek gemaakt. Het is een extreme vorm van intermittent fasting, waarbij je maar één maaltijd per dag eet. Hierdoor krijg je minder calorieën binnen waardoor je zal afvallen. Maar waarom is dit dieet ineens zo razend populair?

Wat is het OMAD dieet?
OMAD (One Meal A Day) is een vastendieet. Het gaat uit van de 23:1 methode, waarbij je 23 uur per dag vast en 1 uur per dag wel mag eten. Hierbij is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat dit ongeveer in hetzelfde uur van de dag is. Het ‘One Meal A Day’ dieet is een extreme vorm van intermittent fasting. Bij intermittent vasten eet je in intervallen. De meest populaire vorm is de 16:8 methode, waarbij je 16 uur per dag vast en binnen 8 uur meerdere maaltijden eet.
Wat betekent OMAD?
OMAD staat voor ‘One Meal A Day’. De vertaling naar het Nederlands is “één maaltijd per dag”. Het dieet draait dus om het consumeren van een maaltijd per dag. De overige tijd van de dag vast je en mag je alleen maar drinken.
Wat mag je eten bij het OMAD dieet?
Er zitten er geen restricties aan wat je mag eten. Alhoewel het wordt aanbeloven om gezonde voedingskeuzes te maken, gaat het meer om wanneer je eet dan wat je eet. Bij het nuttigen van de enige maaltijd per dag is het nog belangrijker om een voedzame maaltijd te eten. Hiermee moet je namelijk alle voedingsstoffen binnenkrijgen die je lichaam dagelijks nodig heeft. Het is dus belangrijk om voldoende groenten, fruit, vezels, gezonde vetten en eiwitten te eten.
Het wordt aangeraden om met een maaltijd minimaal 1200 kcal binnen te krijgen. Deze minimale aanbevolen hoeveelheid voorziet het lichaam van voldoende energie. Tijdens het vasten mag je alleen water, thee of koffie drinken.
Hoe werkt OMAD?
Volgers van het dieet moeten zich houden aan regels die bekend staan als de ‘4 Ones’.
- Eet één keer per dag
- Eet binnen een uur en vast de rest van de dag
- Gebruik een 28 cm diameter bord
- Je maaltijd mag niet hoger dan drie centimeter hoog op je bord liggen

De wetenschap achter het dieet
Helaas is er maar weinig betrouwbaar en valide onderzoek gedaan naar intermittent fasting. Ondanks dat er wel onderzoeken zijn gedaan, zijn deze vaak in te kleine doelgroepen uitgevoerd. Hierdoor is het moeilijk te zeggen wat vasten met je lichaam doet. Uit onderzoek is wel gebleken dat een vastendieet kan bijdragen aan gewichtsverlies. Echter werkt een vastendieet niet beter dan andere caloriebeperkte diëten.
Uit een ander onderzoek is gebleken dat extreme vormen van intermitterend vasten juist kunnen leiden tot een toename van de eetlust en het vetpercentage. Het kan er dus voor zorgen dat je juist verder van huis bent nadat je dit dieet hebt gevolgd. In vergelijking met de minder extreme vormen van vasten, lijkt het dieet ook slechter voor je lichaam. Je lichaam kan namelijk reageren op het gebrek aan voedsel.
Wat zijn de voordelen van het OMAD dieet?
De reden waarom veel mensen het OMAD dieet volgen is om snel af te vallen, maar ook om tijd en geld te besparen. Door maar een maaltijd per dag te eten kan je de calorie inname flink beperken. Daarnaast hoef geen calorieën te tellen of na te denken over je maaltijd. Het lijkt dus een makkelijke en snelle manier voor gewichtsverlies, waarbij je veel tijd en geld bespaart.
Helpt het OMAD dieet bij gewichtsverlies?
Het One Meal A Day dieet kan bijdragen aan gewichtsverlies, mits je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. Zoals eerder vermeld is het wel belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is alleen mogelijk als je gezondere eetkeuzes maakt met voldoende vitaminen en mineralen, vezels en eiwitten. Echter lijkt het OMAD dieet erg op een crash dieet, waardoor je mogelijk het bekende jojo-effect zal ervaren nadat je stopt met het dieet.
Is het OMAD dieet gezond?
Overgewicht aanpakken door middel van een dieet is een verstandige keuze. Het vastendieet kan je helpen om enkele kilo’s te verliezen voor een betere gezondheid. Toch is het OMAD dieet niet gezond, om een aantal redenen. Het gewichtsverlies zal namelijk niet perse vetverlies zijn. Vooral in het begin zal je voornamelijk vocht verliezen. Tijdens het dieet wordt er ook geen gezond eetpatroon aangeleerd, waardoor het geen duurzame manier van afvallen is op de lange termijn.
Daarnaast is de kans groot op een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en afbraak van spiermassa. Je spiermassa wil je juist niet verliezen, omdat spieren meer energie verbranden dan vet, wat bevorderlijk is voor bij het afvallen. Langdurig vasten heeft een negatief effect op het lichaam en kan in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn. Het dieet is dan ook niet voor iedereen geschikt.
Gevaren van het dieet
Ondanks dat OMAD dieet veel populariteit heeft gekregen, zitten er ook zeker gevaren aan het volgen van zo’n extreem intermittent fasting dieet.
- Langdurig calorietekort
Je zal langdurig veel te weinig calorieën binnenkrijgen. Dit zorgt ervoor dat je maar weinig energie hebt en dus erg futloos bent. Hierdoor is het dan ook vaak niet mogelijk om veel te doen op een dag. Je zal dus geen actieve levensstijl kunnen aanhouden. - Te weinig voedingsstoffen, waaronder proteïnen en vitaminen
In dit dieet eet je maar een maaltijd per dag. De kans is hierdoor groot dat je te weinig voedingsstoffen zult binnenkrijgen, omdat je alles in één maaltijd moet verwerken. Het eten van onvoldoende proteïnen kan er dan ook voor zorgen dat je ook je spieren verliest. - Stemmingswisselingen en onbalans van hormonen
Het kan zijn dat je door het OMAD dieet stemmingswisselingen krijgt. Ook kan het ervoor zorgen dat je hormonen in onbalans raken. Je lichaam raakt dus echt een beetje van slag. - Last van je buik met evt. diarree
Doordat je lichaam niet voldoende binnenkrijgt, raakt ook je buik van slag. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je buik en dat je eventueel last krijgt van diarree. Vooral op het begin heb je hier de grootste kans op. - Hongergevoel
Door slechts een maaltijd per dag te eten en de rest van de dag te vasten zal je waarschijnlijk de hele dag een hongergevoel hebben. Tijdens het vasten mag je enkel water, thee of koffie drinken. Ook zijn andere caloriearme dranken toegestaan. - Niet voor iedereen
Het dieet is niet geschikt voor iedereen. Zo moeten kinderen of ouderen het dieet niet volgen. Ook is het niet geschikt voor diabetici, zwangere vrouwen of mensen die problemen hebben met hun gezondheid. Als je dagelijks medicijnen in moet nemen kan je dit dieet ook beter niet volgen, omdat deze vaak ingenomen moeten worden met voedsel.
23:1 vs 16:8
Vasten kan een goede manier zijn om een nieuwe, gezondere levensstijl te ontwikkelen en daarbij ook gewicht te verliezen. Het is wel belangrijk om dit op een goede en gezonde manier te doen. We zetten de 23:1 methode en 16:8 methode tegenover elkaar.
23:1 | 16:8 |
---|---|
23 uur vasten per dag | 16 uur vasten per dag |
1 uur eten per dag | 8 uur eten per dag |
Snel gewichtsverlies | Langzamer gewichtsverlies |
Je mag eten wat je wilt | Nodig om gebalanceerd te eten |
Water, thee en koffie drinken | Water, thee en koffie drinken |
Meerdere (gevaarlijke) bijwerkingen | Paar bijwerkingen |
Ervaringen van het One Meal A Day dieet
Er zijn heel wat ervaringen van het OMAD dieet online te vinden. Zo zijn er positieve, maar ook negatieve ervaringen. Dit geeft maar weer aan dat een dieet heel persoonlijk is.
Ik ben niet onder de indruk van OMAD, ik ken sommige mensen die het doen en twee zijn zwaar en één heeft obesitas. Ze doen het vooral voor het gemak. Het idee dat OMAD automatisch zorgt voor gewichtsverlies of gezondheidsvoordelen, klopt echt niet! – Steve
Persoonlijk vond ik het dieet erg vervelend. Ik ben nooit gewend geraakt aan de honger. In plaats daarvan eet ik nu elke dag om de 4 uur 4 kleine maaltijden (8 uur, 12 uur, 16 uur, 20 uur), bestaande uit 400 calorieën van voornamelijk magere eiwitten en koolhydraatarme calorieën. – Michael
Ik probeerde OMAD (One Meal A Day) en had een enorm opgeblazen gevoel en verminderde eetlust. – Anoniem
Ik ben er (OMAD) nu 2 weken mee bezig en het bevalt boven verwachting goed. Aanvankelijk had ik het een keer 1 dag geprobeerd en een paar dagen daarna 3 dagen achter elkaar. Voor die 3 dagen had ik zoiets van ik probeer het gewoon even 3 dagen om het effect te zien en dan ga ik weer terug naar een normaal dieet. Ik zag het dus echt als een soort trend iets. Maar tijdens die 3 dagen merkte ik dat het eigenlijk heel logisch en natuurlijk voelde om op deze manier te eten. – Anoniem
Het advies van experts: gezond alternatief voor het OMAD dieet
Experts adviseren om, als je graag aan intermittent fasting wilt doen, je het beste kan starten met een minder extreme vorm. Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar de 16:8 methode. Deze methode komt ook met verschillende gezondheidsvoordelen, terwijl het OMAD dieet juist nadelen bevat. Het is verstandig om je in te lezen in de verschillende diëten die er zijn. In onze artikelen over dieettermen kan je vele soorten diëten vinden die interessant zijn.
Heb jij het dieet gevolgd? Laat in de reacties jouw ervaring achter!
Geef een reactie