
Een maagoperatie om af te vallen is niet voor iedereen geschikt. Een toegankelijk alternatief is de maagballon. Maar wat is het precies?
Wat is een maagballon?
Een maagballon is een zachte siliconen ballon. Deze wordt zonder ingrijpende operatie in de maag geplaatst. De ballon neemt ruimte in de maag en zorgt voor een verzadigd gevoel. Hierdoor wordt het hongergevoel geremd en vermindert dit de eetlust waardoor je gewicht verliest. De behandeling kan uitkomst bieden aan mensen die moeite hebben met afvallen.
Hoe werkt een maagballon?
Er bestaan verschillende soorten maagballonnen.
- Een ballon die via een dunne slang (duodenoscoop) door een arts via de slokdarm in de maag wordt geplaatst. Zodra de ballon in de maag zit, wordt deze gevuld met een zoutoplossing. Na 6 maanden wordt het endoscopisch verwijderd.
- Een doorslikbare maagballon die in de vorm van een capsule via de mond wordt ingebracht. Eenmaal in de maag wordt deze gevuld met vloeistof. Na 6 maanden loopt de ballon leeg en verlaat het lichaam op een natuurlijke manier via de ontlasting.
Werkt een maagballon?
Een maagballon is een tijdelijk hulpmiddel voor gewichtsverlies. Doordat het ruimte in de maag neemt, ervaar je minder honger. Ook zal je sneller een verzadigd gevoel hebben na het eten van kleine porties. Hierdoor eet je minder en zal je afvallen. Het is een effectieve behandeling voor gewichtsverlies. In combinatie met een begeleidingsprogramma haal je het maximale uit de behandeling.
Waarom een maagballon?
Deze behandeling is één van de minst ingrijpende medische behandelingen bij overgewicht. Een maagoperatie zoals een maagverkleining (gastric bypass) of maagband is ook niet voor iedereen geschikt. Hierdoor is een maagballon een alternatief voor wie moeite heeft met afvallen, maar toch gewicht wil verliezen.
Wanneer kom je in aanmerking?
De behandeling is een alternatief voor wie een maagverkleining of maagband te ingrijpend vindt of er niet voor in aanmerking komt. Veel mensen komen hiervoor in aanmerking. Je komt er onder andere voor in aanmerking als je:
- Een BMI hebt van 27 of meer
- Minimaal 18 jaar bent
- Niet zwanger bent
- Geen maag- of darmklachten hebt
- Fysiek gezond bent
Neem contact op met een kliniek voor de voorwaarden.
Hoe wordt een maagballon verwijderd?
Een maagballon wordt na zes maanden weer verwijderd. Afhankelijk van het type, wordt de ballon endoscopisch verwijderd of verlaat het het lichaam op een natuurlijk wijze.
Wat mag je eten?
In de eerste week zijn tabak en alcohol niet toegestaan. Het advies is om minimaal 2 liter water per dag te drinken. Daarnaast wordt het afgeraden om vetten toe te voegen aan maaltijden. In principe zijn alle voedingsmiddelen toegestaan maar in kleinere porties. Echter is het advies om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Op deze manier krijgt je lichaam alle essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels binnen.
Wat kost een maagballon?
De kosten voor een maagballon liggen gemiddeld rond de €3.000,-. Ook zijn er behandelingen inclusief begeleidingsprogramma’s. Dit zijn aanvullende kosten. Tijdens de begeleidingsprogramma’s ligt de focus op het behouden van het gewicht met behulp van persoonlijke begeleiding. In de meeste gevallen vergoedt de verzekering de ingreep niet.
Voordelen van een maagballon
- Draagt bij aan gewichtsverlies
- Niet-operatieve behandeling
- Vrij eenvoudige ingreep
- Geen of slechts tijdelijke milde bijwerkingen
- Geen hersteltijd
Nadelen van een maagballon
- Het nemen van maagzuurremmers is verplicht
- Vaak geen vergoeding mogelijk
Conclusie
Een maagballon is minder ingrijpend dan een maagoperatie. Veel meer mensen komen voor zo’n behandeling in aanmerking. Het is een effectieve methode voor afvallen voor wie moeite heeft met diëten. Er bestaan tegenwoordig ontzettend veel diëten. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan al onze andere dieetblogs!