
Een gezond cholesterolgehalte van je bloed is belangrijk voor je hart en bloedvaten. Een hoog cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten. De beste manier om je cholesterolgehalte in balans te houden is een combinatie van eenvoudige veranderen. Ontdek hier wat helpt om een lagere cholesterol te krijgen.
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof en is belangrijk voor het lichaam. Je lichaam maakt het zelf aan in de lever en gebruikt het om cellen, hormonen en gal te maken. Daarnaast neemt je lichaam cholesterol op uit voeding. Een hoog cholesterol is geen ziekte, maar vergroot wel het risico op hart- en vaatziekten.
Oorzaken van een hoog cholesterolgehalte
In de ideale situatie maakt de lever precies genoeg cholesterol aan. Maar soms raakt het systeem uit balans, waardoor er teveel cholesterol wordt aangemaakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- Verzadigd vet en transvet is ongunstig voor het cholesterolgehalte. Het is daarom belangrijk om deze zo veel mogelijk te vervangen door goede, onverzadigde vetten.
- Een andere oorzaak is overgewicht. Bij overgewicht veranderen de stofwisselingsprocessen in het lichaam. Vooral bij veel buikvet neemt het cholesterolgehalte toe.
- In sommige families komt het vaker voor. Een te hoge cholesterol op een jonge leeftijd kan wijzen op erfelijke aanleg. In zo’n situatie is een gezond eetpatroon belangrijk, maar zijn soms ook medicijnen nodig.
- Bij mensen met diabetes (suikerziekte) kan de aanmaak van insuline uit balans zijn. Dit kan leiden tot ongunstige cholesterolwaarden. Vooral bij mensen met diabetes type 1 kan een goede behandeling gunstige effecten hebben op het cholesterolgehalte.
- Een langzaam werkende schildklier kan een hoger cholesterolgehalte veroorzaken.
Wat doen bij een te hoge cholesterol?
Een verhoogd cholesterol is geen ziekte en geeft geen klachten. Een langdurig hoog cholesterolgehalte kan problemen veroorzaken. Via de huisarts krijg je een verwijzing om bloed te laten prikken. Na het prikken krijg je binnen enkele dagen de uitslag. Bij een te hoge cholesterol bespreek je in overleg met de huisarts een behandelplan.
Wat helpt om een lagere cholesterol te krijgen?
Een langdurig hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. In dit geval geldt: hoe lager, hoe beter. Een gezonde leefstijl is vaak de geschikte behandeling. Niet aan iedereen worden medicijnen voorgeschreven. De arts kijkt hiervoor naar verschillende risicofactoren waaronder je leeftijd, of je al hart- of vaatziekte hebt, diabetes en een hoge bloeddruk.
- Gezond eten – door gezond te eten kun je je cholesterol verlagen.
- Probeer verzadigde vetten zoveel mogelijk te vervangen door goede, onverzadigde vetten. Vervang bijvoorbeeld boter door margarine, matig met vette vlees en vis en kies voor magere zuivelproducten.
- Gebruik weinig zout bij het koken en eet producten waaraan minder zout is toegevoegd.
- Eet gevarieerd met veel groenten, fruit en voedingsvezels. Het wordt aangeraden om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten. Dit stimuleert de spijsvertering en kan het cholesterolgehalte verlagen. Denk hierbij aan volkorenproducten en fruit.
- In koffiebonen zit een cholesterolverhogende stof ‘cafestol’. Dit stofje komt in je ongefilterde kopje koffie terecht. Een papieren filter houdt cafestol tegen. Drink hiervan ook niet meer dan 2-3 kopjes per dag.
- Gezond gewicht: als je te zwaar bent kan afvallen helpen. Overgewicht en met name een grote buikomvang verhogen je cholesterolgehalte en bloeddruk. Met onze bmi-meter kan je eenvoudig berekenen of je een gezond gewicht hebt.
- Voldoende beweging: genoeg bewegen vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Het advies is om minimaal 2,5 uur per week te bewegen.
- Niet roken: niet roken en stoppen met roken is goed voor de algemene gezondheid en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.