
Kurkuma of de Indiase saffraan is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Het is niet alleen een populaire kleur- en smaakmaker maar wordt ook gezien als een superfood dankzij de vele gezondheidsvoordelen. In deze blog delen we heerlijke recepten met kurkuma.
Wat is kurkuma?
Kurkuma is een Indiase specerij gewonnen uit de plant curcuma longa. Het is ook wel bekend als geelwortel, koenjit of turmeric. Kurkuma smaakt mild bitter en komt uit dezelfde familie als gember. Ook is het een vast bestanddeel van kerriepoeder. De specerij wordt vooral gebruikt als kleur- en smaakmaker in Indiase gerechten door de zeer duidelijke aroma.
Is kurkuma gezond?
In de Indiase specerij zit curcumine. Dit is een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Dit zijn ziekteverwekkende stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsel. Daarnaast zou het ondersteuning bieden bij overtollig gas en een opgeblazen gevoel. De meeste gezondheidsvoordelen haal je uit supplementen. Deze bevatten vaak een hogere waarde van curcumine en bevorderen de opname.
Waar is kurkuma goed voor?
In de Indiase geneeskunde (Ayurveda) wordt de geelwortel al duizenden jaren als medicinaal kruid met helende eigenschappen gebruikt. Kurkuma bevat curcumine en levert verschillende gezondheidsvoordelen. Het is nuttig dit toe te voegen aan je dagelijks eetpatroon. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is een theelepel per dag. In supplementvorm wordt de specerij vaak gecombineerd met zwarte peper. Zwarte peper zorgt er in combinatie met curcumine voor dat het beter wordt opgenomen in het lichaam.
Voordelen van kurkuma
- Ontstekingsremmend
- Goed voor het hart- en vaatstelsel
- Helpt tegen een opgeblazen gevoel
- Helpt de bloedspiegel reguleren
- Stimuleert de vetverbranding
- Goed voor de gewrichten
Een andere eigenschap is dat de superfood kan bijdragen aan gewichtsverlies. Het bevordert namelijk de spijsvertering, waardoor je lichaam beter in staat is om voedsel te verteren. Uit onderzoek is ook gebleken dat kurkuma je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Wel is het bij afvallen belangrijk om minder energie (calorieën) te eten dan je lichaam verbruikt.
Recepten met kurkuma
Hieronder delen wij de 3 lekkerste recepten met kurkuma. Dankzij de gezonde eigenschappen, gele kleur en heerlijke smaak is het een veelgebruikt ingrediënt. De recepten zijn veelal geïnspireerd door Indiase gerechten maar zijn ook wereldwijd enorm populair. Je kan het verwerken in rijstgerechten en curries maar ook in thee of door een smoothie.
Kurkuma latte (Golden Milk)
Ingrediënten
- 200 ml kokosmelk
- ½ tl geraspte kurkuma
- ½ tl kaneel
- snufje peper
- 2 tl honing
Instructies
- Doe de kokosmelk, geraspte kurkuma, kaneel en peper in een pan. Warm deze op tot het net niet kookt. Laat het tenminste 10 minuten op het vuur staan. Hoe langer je het op het vuur laat staan, hoe sterker de smaak van je kurkuma latte.
- Haal het drankje door een fijne zeef zodat alle stukjes eruit zijn.
- Voeg de honing toe aan het drankje en roer met een garde tot het is opgenomen. Direct opdrinken!
Golden curry met kikkererwten en spinazie
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gember
- 1 tl kurkuma
- ½ el komijn
- ½ tl cayennepeper
- 1 blik tomaten
- 1 blik kikkererwten
- 100 gram spinazie
- 200 ml groentebouillon
- 100 ml kokosmelk
- zout, peper en suiker
Instructies
- Snipper de ui en knoflook en bak het samen met de gember in wat olie tot het glazig is.
- Voeg de kurkuma, komijn en cayennepeper toe en bak zo'n 2 minuten mee.
- Voeg het blikje tomaten, de kikkererwten en de groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook. Laat het daarna zachtjes door borrelen. Blijf roeren.
- Voeg de spinazie, zout, peper en een beetje suiker toe en laat het nog 5 minuten borrelen.
- Nu kan je de kokosmelk aan het geheel toevoegen. Als je geheel al een beetje waterig was kan je misschien iets minder kokosmelk toevoegen.
- Geniet van je curry met wat rijst en naan.
Geroosterde kurkuma bloemkool
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 4 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 tl komijn
- 2 tl paprika
- ¾ tl kurkuma
- ¼ of ½ tl cayennepeper (afhankelijk van hoe pittig jij aandurft)
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Verwarm je oven voor op 235°C.
- Snij de bloemkool in gelijke roosjes. Zo roosteren ze evenveel, zodat alles goed gaar is.
- Marineer de bloemkoolroosjes met de knoflook, komijn, paprika, kurkuma, cayennepeper, zout en peper.
- Bestrijk de bloemkoolroosjes met olijfolie. Hierdoor worden ze lekker knapperig.
- Leg de roosjes op een bakplaat met daarop bakpapier.
- Doe de bloemkool in de oven en laat deze 15 minuten bakken. Draai de roosjes om. Laat ze daarna nog 10-20 minuten bakken, afhankelijk van jouw oven en voorkeur.
- Je kunt deze heerlijke geroosterde kurkuma bloemkool eten als tussendoortje, maar ook als bijgerecht!
Geef een reactie