
Wil je afvallen met een koolhydraatarm dieet, maar ben je bang om honger te lijden en niet meer te mogen snacken? Met onze koolhydraatarme snacks kom je niks tekort. In deze blog vertellen we je alles over wat koolhydraten zijn en welke koolhydraatarme snacks je kan eten.
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten komen in de volgende vormen voor: suikers, zetmeel en vezels. Hiervan zijn de suikers en de zetmeel de belangrijkste bronnen van energie voor het lichaam. Koolhydraten zijn vooral belangrijk voor de rode bloedcellen en de hersenen. Voor de vetverbranding heeft het juist voordelen om minder koolhydraten te eten. Bij het koolhydraatarme dieet krijg je minde calorieën binnen dan je verbruikt. Je lichaam gaat dan de energie halen uit de vetten en eiwitten, waardoor je een betere vetverbranding hebt en afvalt. Als je meer informatie over dit dieet wil kan je onze blog over het koolhydraatarme dieet lezen.
Koolhydraten zijn in te delen in de groep enkelvoudig/meervoudig en de groep verteerbaar/onverteerbaar. Wij leggen uit wat dat betekent:
- Enkelvoudig/meervoudig: koolhydraten bestaan uit sachariden; dit zijn suikermoleculen. De enkelvoudig vorm, monosachariden, bestaat uit één sacharide. Er zijn meerdere meervoudige sachariden. Deze onderscheiden zich van elkaar op basis van de hoeveelheid sachariden waaruit zij bestaan. Disachariden bestaan uit twee aan elkaar verbonden sachariden, oligosachariden uit drie tot negen sachariden en polysachariden bestaan uit meer dan negen sachariden.
- Verteerbaar/onverteerbaar: verteerbare koolhydraten neemt het lichaam op en gebruikt deze als energiebron. Monosachariden en koolhydraten die in de dunne darm kunnen worden afgebroken tot monosachariden vallen onder de verteerbare koolhydraten. Onder de niet-verteerbare koolhydraten verstaan we voedingsvezels. Doordat het lichaam de vezels niet kan opnemen, zijn ze geen energiebron. Ze zijn wel belangrijk voor de functie van de darmen.
Suikeralcoholen, ook wel polyolen, zijn eigenlijk ook koolhydraten. Deze verbinding komen allen bijna niet voor in eten of drinken. Nu duidelijk is wat koolhydraten precies zijn, gaan we in op de voordelen die het kan hebben om deze bron te vermijden in je eetpatroon.
Wat zijn de voordelen van koolhydraatarme snacks?
Er zijn een aantal voordelen aan koolhydraatarm eten. Doordat je nu producten met koolhydraten vermijd, eet je meer eiwitrijke producten. Denk hierbij aan groenten, vlees, zuivel, ei, vis en peulvruchten. Deze producten hebben een voordeel: ze zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daardoor heb je langer een verzadigd gevoel. Dit maakt dat je minder behoefte hebt om te snacken en zo val je af.
Meer groenten eten zorgt ervoor dat je onmisbare vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt. Daarnaast helpen groenten bij een sterk immuunsysteem, een goede spijsvertering en verlaagt het het risico op hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker, diabetes type 2 en overgewicht. Minder koolhydraten betekent vindingrijker eten! Hierdoor ga je een nieuwe, gezondere wereld van eten in. Hieruit wordt wel duidelijk dat het heel nuttig kan zijn om koolhydraatarm te eten. Om je op weg te helpen, kijken we waar je koolhydraatarme snacks kan vinden.
Hoeveel snacks mag je op een dag?
Je kunt het beste maximaal drie koolhydraatarme snacks per dag nemen om af te vallen. Dit eet je dan naast drie gezonde maaltijden. Op deze manier heb je geen honger en houd je je vetverbranding draaiende. Wij geven hier een voorbeeld van hoe je je dag qua eten zou kunnen indelen:
- Ontbijt
- Koolhydraatarm tussendoortje 1
- Lunch
- Koolhydraatarm tussendoortje 2
- Diner
- Koolhydraatarm tussendoortje 3
Hoeveel koolhydraten mogen er in koolhydraatarme snacks zitten?
Tijdens een koolhydraatarm dieet mag je ongeveer tussen de 50 en 130 gram koolhydraten per dag. Voor als je wil afvallen, doe je er het beste aan om snacks te eten die niet meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram bevatten.
Waar koop je koolhydraatarme tussendoortjes?
Er zijn veel koolhydraatarme snacks te vinden in de supermarkt. Denk hierbij aan een gekookt eitje, mozzarella gesneden met plakjes tomaat en peper. Maar ook kipfiletplakjes gevuld met plakjes avocado, bleekselderijstengels met pindakaas en een handje ongebrande en ongezouten noten.
Daarnaast kan je ook helemaal zelf een snack maken! Om je inspiratie te geven, hebben we hier drie heerlijke recepten. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de producten van Sukrin. Ben je nou benieuwd naar hun andere producten? Kijk dan op hun website!
Bloemkoolsnacks met cheddar en tomatendip
Equipment
- 1 muffinvorm met twaalf holtes (ingevet)
- 1 Staafmixer
Ingrediënten
- 1 1/2 teen knoflook
- 1 eetlepel milde olijfolie
- 200 gram koelverse bloemkoolrijst
- 50 gram geraspte cheddar
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1/2 middelgroot ei
- 147.5 gram zelf gegrilde tomaten
- 20 gram ongezouten pecannoten
- 1/2 eetlepel milde harissa
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Pers de halve teen knoflook uit. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook 1 min. Voeg de bloemkoolrijst toe en schep 3 min. om tot hij zacht is. Meng met de cheddar, oregano, paprikapoeder, het ei, peper en zout in een grote kom.
- Verdeel het mengsel over de ingevette muffinvorm. Druk het mengsel goed aan met een lepel, zodat er kuiltjes in ontstaan. Bak ca. 20 min. tot de snacks stevig en de randjes goudbruin en knapperig zijn. Gril ondertussen de tomaten.
- Mix met de staafmixer de pecannoten, gegrilde tomaten, harissa en de overgebleven hele teen knoflook tot een gladde dipsaus. Serveer de bloemkoolsnacks met de dipsaus.
Komkommerrolletjes met kruidenkaas en tomatentapenade
Equipment
- 1 dunschiller
- 1 bord
- 1 vergiet
- 1 snijplank
Ingrediënten
- 20 gram pijnboompitten
- 1 komkommer
- 50 gram semi-gedroogde tomaten
- 15 gram verse basilicum
- 1 teen knoflook
- 50 gram Goldessa koolhydraatarme kruidenkaas
Instructies
- Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten in 4 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
- Schaaf ondertussen de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf in dunne linten (1 à 2 mm dik), de zaadlijsten worden niet gebruikt. Zijn je komkommerlinten bijna doorzichtig geworden? Leg er dan 2 op elkaar en gebruik als 1 lint.
- Leg de semi-gedroogde tomaten op een vergiet en laat uitlekken. Maak de tapenade: leg de semi-gedroogde tomaten, pijnboompitten, het basilicum en de knoflook op een snijplank en snijd alles zo fijn mogelijk.
- Roer de kruidenkaas los. Besmeer de komkommerlinten met wat kruidenkaas en bestrooi met versgemalen peper. Verdeel telkens een theelepel van de tomatentapenade over 1 punt van de lint en rol vanaf daar op tot een rolletje.
Koolhydraatarme brownies
Equipment
- 1 oven
- 2 grote kommen
- 1 pannetje om chocolade au bain-marie te smelten
- 1 mixer
- 1 ingevette bakblik (20×20)
Ingrediënten
Instructies
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Klop de zachte boter en roomkaas in een grote kom. Voeg de Sukrin suikervervanger en de eieren toe en klop nog eens goed. Smelt vervolgens de chocolade au bain-marie boven een pannetje met kokend water en laat dit na het smelten kort afkoelen.
- Voeg nu de gesmolten pure chocolade, amandelmeel en het bakpoeder toe aan het beslag. Klop dit goed door elkaar en voeg tijdens het kloppen de vanille aroma toe. Verspreid het beslag in een ingevette bakblik (20×20).
- Bak de brownies 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de brownies na het bakken afkoelen en snijd dan in 16 stukjes.
Deze snacks helpen je om op een lekkere manier te kunnen minderen in je koolhydraten. Welke van deze snacks wil jij uitproberen? Laat het ons weten in de reacties!
Geef een reactie