
Sinds een paar jaar geleden is kombucha een razend populair drankje geworden in Nederland. Maar waarvan is het gemaakt en is het drankje wel gezond? In deze blog vertellen wij je alles over dit spraakmakende drankje én delen wij het recept om je eigen kombucha te kunnen maken!
Wat is kombucha?
Kombucha is een gefermenteerd drankje dat is gemaakt van groene thee en ongeraffineerde suiker. Tijdens de fermentatie worden de suikers omgezet in andere bestanddelen. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën en gisten voedingsstoffen verwerken. Duizenden jaren geleden werd dit traditionele drankje al gemaakt van groene thee en rijststroop. Tegenwoordig kan dat ook anders, namelijk met water en citroen. De citroen geeft de kombucha een verfrissende smaak. Er komt geen thee en suiker meer aan te pas. Het is een drankje waarin unieke gisten en bacteriën zitten die alleen in kombucha voorkomen. Een ander woord hiervoor is SCOBY.
Waar komt kombucha vandaan?
Kombucha is niets nieuws en wordt al eeuwenlang gedronken. Waar het precies vandaan komt weten we niet, maar het is meer dan 2000 jaar oud. Meerdere bronnen claimen namelijk dat ze kombucha ontdekt hebben. China, Japan en Korea zouden het geboorteland kunnen zijn van het drankje. Maar ook de Russen zeggen dat ze het als eerst hebben gemaakt. We zullen er misschien wel nooit achter komen, maar dat verandert niets aan de smaak!
Is kombucha gezond?
Vele linken Kombucha met gezondheidsvoordelen, zoals het behouden van stevig en gezond kraakbeen, boosten van het immuunsysteem, reinigt en ontgift het lichaam. Sommige beweren zelfs dat het ziektes en kwaaltjes kan verhelpen. Het drankje zou een positieve werking hebben op de balans tussen de slechte en goede bacteriën in onze darmen. Het wordt daarom niet alleen als een gezond drankje gezien, maar ook echt een wonder drankje. Daarnaast heeft het ook een bron van vitaminen B, aminozuren en organische zuren.
De gezondheidsvoordelen zijn nooit wetenschappelijke bewezen dus kunnen wij daar geen uitspraak over doen. Vanuit ervaringen van kombucha-drinkers zijn er wel een aantal opmerkelijke effecten gevonden:
- Minder behoefte aan zoetigheid
- Minder last van een opgeblazen gevoel
- De spijsvertering is verbeterd
- Ervaren meer energie
Waar kan je het kopen?
Kombucha is een tijdje super populaire geweest en daarom zijn er steeds meer plekken waar je het drankje kunt kopen. Vooral in de Randstad is het erg gewild en kom je het steeds vaker tegen. Vooral in biologische winkels staat de kombucha altijd wel klaar om verkocht te kunnen worden. De horecazaken beginnen het ook steeds meer aan te bieden. Woon je niet in de Randstad of houd je van gemak, dan kan je het gewoon online bestellen of natuurlijk zelf maken.
Kombucha drinken tijdens je dieet?
Nu vraag je je vast af of kombucha drinken past bij je dieet en helpt met afvallen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen denken dat het kan helpen met afvallen. Zoals je eerder in deze blog hebt gelezen, bevordert het de spijsvertering en krijg je minder trek in zoetigheid. Dit zorgt ervoor dat je minder ongezonde snacks gaat eten en minder calorieën inneemt.
Het drankje bevat relatief weinig suiker dus is het een goede vervanger voor frisdranken of fruitsapjes. Ook als je niet altijd zit hebt in een glas water, kan dit drankje een goede afwisseling zijn. Per 100 ml zit er 4,6 gram suiker in. Door de minimale suikers en dus weinig calorieën, past het vaak goed in een dieet. Met uitzondering van het Keto dieet.
Zelf kombucha maken
Maak je liever je eigen kombucha? Dan helpen wij je daar graag bij door middel van een recept. Wij vertellen je alles over de ingrediënten en de voorbereiding om je eigen wonder drankje te kunnen maken.
Traditionele kombucha
Ingrediënten
- 2 l Water
- 200 g Witte suiker
- 10 g Groene thee of zwarte thee
- 50 ml kombucha of appelazijn
- 1 kombucha zwam
Instructies
- Breng 500ml water aan de kook in een steelpan.
- Laat de thee hierin 15 minuten trekken.
- Haal de thee eruit en los de suiker op in het theewater.
- Schenk dit mengsel in en grote glazen pot (weckpot) en voeg vervolgens 1,5 liter koud water toe.
- Controleer of het water op de juiste temperatuur is. Het mag maximaal 40 graden Celsius zijn.
- Schenk de 50 ml kombucha of de appelazijn bij het mengsel in de pot en leg de kombucha zwam erin.
- Dek de pot af met een theedoek en zet het vast met een elastiek. Op deze manier kan er wel zuurstof bijkomen, maar geen stof.
- Zet de pot op een donkere plek op kamertemperatuur.
- Laat dit mengsel tussen de 7 en 14 dagen fermenteren.
- Na 7 dagen zie je dat er een nieuwe zwam op de drank is ontstaan. Steek het rietje onder de zwam en neem een slokje. Smaakt het nog te zoet? Laat dan het drankje nog een paar dagen langer staan. Het drankje hoort een beetje zuur te smaken, maar je kan zelf bepaal hoe zuur je lekker vindt.
- Schep beide zwammen uit de drank. Je kan ze bewaren met een beetje drank van de kombucha. Zo blijven ze langer houdbaar, zodat je het nog een keertje kan maken.
- Zeef de drank en schenk het mengsel in een glazenfles.
- Bewaar de fles in de koelkast. Cheers!
Notities
Nu je weet hoe je het moet maken, zijn wij benied na
Doris zegt
Oeh lekker! Ben hier heel benieuwd naar 🙂