
Het keto dieet wordt gezien als een populaire methode om af te vallen. Het is een dieet dat hoog is in vetten & eiwitten en tegelijkertijd laag in koolhydraten. Het dieet is al enige tijd erg bekend op het internet en wij vertellen in dit artikel waarom. Alles over het keto dieet vind je hier.
Het dieet wordt gezien als een koolhydraatarm dieet omdat je bijna geen koolhydraten nuttigt tijdens het dieet. In plaats van koolhydraten richt je je op een dieet waarbij je veel vetten en eiwitten eet. Het dieet is heel handig in te delen. Zo eet je ongeveer 5% koolhydraten, 20% eiwitten en wel 75% aan vetten per dag. Koolhydraten zijn in dit dieet dus bijna niet nodig en worden vervangen voor eiwitrijke en vette voedingsproducten. Je lichaam verbrandt gewoonlijk vet en koolhydraten in het lichaam. Bij een koolhydraatarm dieet zal je lichaam zich vooral richten op het verbranden van vetten.
Het keto dieet is ontstaan in de jaren 20 en was bedoeld als behandeling tegen epilepsie. In de jaren 70 kwamen artsen erachter dat het dieet ook bijdroeg aan een gezonde levensstijl. Sindsdien wordt het dieet ook gezien als een dieet om af te vallen en om aan het streefgewicht te komen.
Normaal gesproken zijn koolhydraten een belangrijke brandstof voor het lichaam. Koolhydraten worden namelijk omgezet in suikers en daar haalt je lichaam weer energie uit. Tijdens het keto dieet werkt dit net een beetje anders. Je krijgt namelijk andere voedingsstoffen binnen dan dat je gewend bent. Wanneer je geen koolhydraten meer nuttigt, schakelt je lichaam over op vetverbranding. Bij het eten van weinig tot geen koolhydraten zal je lichaam automatisch overgaan op de verbranding van vetten. Dit draagt bij aan het afvalproces.
Wanneer je hebt gehoord van het keto dieet, heb je waarschijnlijk ook gehoord van ketose. Wat is ketose nu eigenlijk? Ketose is een reactie van het lichaam wanneer je per dag minder dan 50 gram koolhydraten eet. Als je begint met het keto dieet worden eerst je glycogeenvoorraden (energie reserves) in de lever en spieren aangetast. Je lichaam gaat tijdens een koolhydraatarm dieet op zoek naar een andere manier van energie vergaren. Hierdoor wordt het opgeslagen vet in het lichaam afgebroken. Deze manier van vetverbranding wordt ketose genoemd. Je lever maakt ketonlichamen aan die je lichaam weer gebruikt om te verbranden. Er zijn verschillende soorten ketonlichamen: aceton, aceton acetaat en hydroxybutyrate.
Waar is het keto dieet goed voor?
Het volgen van het dieet brengt een aantal voordelen met zich mee. In dit hoofdstuk vertellen we meer over de voordelen van het keto dieet en waarom het het waard is om dit dieet te proberen.
Het kan je insuline helpen verlagen. Wanneer je koolhydraten eet, maakt je lichaam insuline aan zodat de glucose in je lichaam wordt vervoerd. Veel insuline in het lichaam is niet goed voor het lijf en je hersenen. Bij het volgen van het keto dieet zal je minder insuline aanmaken wat uiteindelijk leidt tot een betere gezondheid.
Een ander belangrijk voordeel van het keto dieet is dat je er makkelijk door afvalt. Doordat je meer vetten nuttigt tijdens het dieet, wordt je eetlust vermindert. Hierdoor eet je automatisch minder wat ook weer zorgt voor gewichtsverlies. Dit komt ook omdat je lichaam minder glucose in het bloed heeft. Hoe minder glucose, hoe minder vetopslag.
Nog een goede reden is dat je geen koolhydraten eet in producten. Zo laat je voedingsproducten als koekjes, snoep en chips staan. Dit zorgt ervoor dat je gewoonlijk vocht vasthoudt. Bij een koolhydraatarm dieet verdwijnt dit watergewicht en oog je automatisch slanker.
Heb je interesse in een ander soort dieet, of ben je benieuwd of een ander dieet beter bij je past? Neem dan kijkje op onze dieettermen pagina. Hier lees je alles over verschillende diëten.
Wanneer heb je resultaat bij het keto dieet?

Net als alle andere diëten kost het behalen van resultaat tijd. Je kan kiezen voor een crashdieet waarbij je weinig eet en snel afvalt. Maar op lange termijn zul je al gauw aankomen en dat wil je natuurlijk niet. Het ketogeen (keto) dieet is een goede manier om toch snel vet te verbranden maar dit doe je op een bewuste manier. Zo zul je blijvende resultaten houden.
Wanneer je resultaat boekt is geheel afhankelijk van jou en je lichaam. Je zult in de eerste week vooral veel vocht verliezen, waardoor je snel minder kilo’s weegt. Het is wel belangrijk om dan niet te veel naar de weegschaal te kijken, omdat dit geen vet is. Na deze week zal je wel vet gaan verliezen. Het is het gezondst als je een 0,5 tot 1 kilo per week verliest.
Om wat te hebben aan het keto dieet dien je wel in ketose te zijn geraakt. Dit kan je meten door middel van ketose strips. Met onze meettabel kan je gemakkelijk je ketose meten.
Hoelang kan je het keto dieet volgen?
Uit eerder onderzoek is gebleken dat je na een maand al enig resultaat boekt. Wij raden je aan om het dieet daarom minimaal drie maanden te volgen. Ga natuurlijk wel na of je lichaam het aankan. Een keto dieet is namelijk niet bedoeld om erg lang te volgen. Om je lichaam zo gezond mogelijk te houden, raden wij je aan het dieet maximaal zes maanden te volgen.
Wat zijn de voordelen van het keto dieet?
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er voor- en nadelen zitten aan het keto dieet. Het voordeel is dat je erg veel eiwitten nuttigt en daardoor veel meer spiermassa behoudt. Het nadeel is dat er vaak erg weinig variatie in het voedingspatroon zit waardoor je al gauw veel (verzadigd) vet binnenkrijgt en te weinig vezels. Natuurlijk hoeft dit geen probleem te zijn als je genoeg variatie aanbrengt in je voedingsschema. Probeer daarom vooral veel eiwitten en onverzadigde vetten te nuttigen, maar vergeet ook niet om zoveel mogelijk groenten te eten.
Alle voordelen van het dieet zijn:
- Het helpt de insuline verlagen.
- Je kunt met het dieet afvallen.
- Je zult minder snel honger krijgen.
- Spiermassa blijft behouden, waardoor je bij het afvallen bijna geen spieren verliest.
- Na een tijdje zal je merken dat je meer energie hebt.
Wat zijn de nadelen van het keto dieet?
Zoals eerder aangegeven adviseren we je om het keto dieet maximaal zes maanden aan te houden. Hierna kun je het beste overstappen op een dieet waarbij je meer koolhydraten nuttigt. Zo blijf je op een gezonde manier gevarieerd eten en blijf je resultaat boeken. Wat gebeurt er als je toch langer op deze manier blijft diëten?
Op lange termijn zal je weinig tot niet meer afvallen. Veel mensen die zijn begonnen met het dieet zullen het al gauw merken. De eerste maanden gaan snel en daarna boek je geen resultaat meer. Het is daarom genoodzaakt om over te stappen op een ander dieet om je streefgewicht te bereiken. Een keto dieet kan gevaarlijk zijn omdat je uiteindelijk minder gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Je eet minder vezels en zou daardoor last kunnen krijgen van een moeilijke stoelgang. Je krijgt daarentegen ook weinig gezonde vitamines en mineralen binnen.
Alle nadelen van het dieet zijn:
- Als je er geen rekening mee houdt, krijg je veel ongezonde onverzadigde vetten binnen.
- Je krijgt te weinig vezels binnen.
- Het kan moeilijk zijn om het dieet te volgen, omdat je alleen koolhydraatarme voedingsstoffen binnen mag krijgen.
- Het dieet is niet effectief op de lange termijn.
- Op het begin kun je last krijgen van keto bijwerkingen, zoals een slechte adem.
Heb je moeite met afvallen? Wij schreven een blog met een aantal tips over waarom het afvallen vaak niet lukt.
Wat mag ik eten bij het keto dieet?
Bij het dieet wordt gekeken naar het aantal verhoudingen. Zo mag je 5% koolhydraten, 20% eiwitten en 75% vetten per dag. Je eet tijdens het dieet dus voornamelijk vette voedingsproducten. Denk hierbij aan kaas, eieren, noten, avocado, noten en koolhydraatarme groenten. Alles wat daarbuiten valt, past dan ook niet binnen het dieet. Bekijk hier een overzicht van producten zonder koolhydraten.
Welke producten mag ik nuttigen?
Wil je van start gaan met het keto dieet? Dan is het goed om na te gaan welke producten je precies mag nuttigen. Wij hebben een lijstje gemaakt van deze producten:
Keto dieet producten: keto producten zijn producten die speciaal zijn samengesteld voor het dieet. De producten zijn zo ingedeeld waardoor je zeker weet dat je de juiste verhoudingen binnenkrijgt.
Vlees en gevogelte: tijdens het dieet mag je alle vleessoorten eten. Het is wel goed om er rekening mee te houden met dat bewerkt vlees niet altijd mag. Zo kan je gepaneerde vleesmiddelen beter later staan omdat ze koolhydraten bevatten. Vette vleessoorten zoals speklappen, rundvlees en karbonade passen perfect binnen het dieet evenals gevogelte. Denk hierbij aan kip en kalkoen.
Vis: alle vissoorten zijn ook toegestaan binnen het dieet. Zo kun je lekker variëren met vis zoals, witvis, tonijn of zalm.
Zuivelproducten: bij het dieet kan je het beste kiezen voor volle zuivelproducten zoals volle melk, oude kaas en volle yoghurt. In deze producten zitten namelijk erg veel vetten en deze dragen bij aan het dieet.
Noten: tijdens het dieet kun je veel noten nuttigen. In noten zitten veel gezonde vetten en daarom ben je op de goede weg als je veel noten nuttigt. Denk hierbij aan macadamia noten, cashewnoten of pinda’s.
Eieren: ook eieren passen perfect binnen het dieet. Deze voedingsproducten zitten namelijk boordevol gezond eiwitten.
Groenten: Je mag tijdens het dieet ook gewoon groenten eten. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er koolhydraten in groenten zitten. Daarom hebben kool, spinazie, sla en broccoli de voorkeur.
Tips voor het keto dieet
- Meet de waarde van het aantal ketonen in je lichaam met een ketonenstrip.
- Haal alleen voedingsmiddelen in huis die in het keto dieet passen.
- Lees je van tevoren goed in het dieet, zodat je weet wat wel en niet mag.
- Drink voldoende water.
- Kies voor gezonde, verzadigde vetten.
- Eet alleen groenten die weinig koolhydraten bevatten.
- Maak van tevoren een dieetschema, zodat je precies weet wat je elke dag mag eten.
Hoe ervaar jij het keto dieet? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!
Korstanje zegt
Ik ben onlangs begonnen met dit dieet. Nog weinig afgevallen, maar ik voel mij een stuk fitter.
Quinten zegt
Wat fijn om te horen! Dat is al een stap in de goede richting 😉 Ga zo door.