
Heb jij het drankje kefir al eens geprobeerd? Dit drankje is de afgelopen jaren weer ontzettend populair geworden, maar waarom eigenlijk? Men zegt dat kefir gezond is en een positief effect heeft op je darmen. In deze blog verdiepen we ons in kefir en of het wel echt zo gezond is als iedereen denkt en waarom dit wel of niet zo is. Aan het einde van deze blog weet je alles over water- en melkkefir.
Wat is kefir?
Kefir is een gefermenteerd, licht sprankelend drankje gemaakt met kefirkorrels. Deze korrels zijn een soort schimmel- en melkzuurbacterieculturen. Het worden korrels genoemd omdat deze gisten en bacteriën er korrelachtig uitzien. Kefir kun je onderverdelen in melkkefir en waterkefir. Melkkefir wordt gemaakt van melk en melkkefirkorrels. Waterkefir daarentegen wordt gemaakt op basis van water, waterkefirkorrels en een zoet ingrediënt.
Beide kefirdrankjes zijn licht koolzuurhoudend en bevatten alcohol. Dit komt door de gisting waar de kefirkorrels voor zorgt. Melkkefir en waterkefir smaken anders. Melkkefir heeft meer een frisse, zurige yoghurtsmaak, terwijl waterkefir meer lijkt op een frisse limonade. De een vindt het heerlijk, de ander vindt het vies, net zoals met karnemelk. Het alcoholpercentage in kefir is zeer laag en valt daarom ook niet onder alcoholische dranken. Je kunt het drankje kant-en-klaar in de winkel kopen of zelf maken.
Melkkefir
Er bestaan twee soorten kefir en melkkefir is er dus één van. Melkkefir staat onder meerdere namen bekend. Het wordt wel eens yoghurtplantje of kefirplantje genoemd. Zoals we al aangaven wordt melkkefir met maar twee ingrediënten gemaakt: melk en melkkefirkorrels. Dit maakt een zuiveldrank met probiotische werking.
Je kunt voor melkkefir het beste rauwe melk gebruiken. Dit geeft een betere smaak dan gewone melk of volle melk. Het bevat namelijk verschillende goede voedingsstoffen, zoals essentiële aminozuren, mineralen en vitamine B1, B2, B6, B12, C, D, H en K.
Waterkefir
Naast melkkefir bestaat er ook waterkefir. Waterkefir is met drie ingrediënten te maken, namelijk met water, suiker en waterkefirkorrels. Toch raden we het aan om ook gebruik te maken van vruchten voor een extra lekkere smaak. Zo maak je een verfrissende, licht sprankelende frisdrank. Ook waterkefir heeft een probiotische werking en bevat goede voedingsstoffen. Het bevat verschillende essentiële aminozuren, mineralen en vitamine B, B2, B6, C en H.
Kefir die gemaakt wordt met water is ideaal voor mensen met lactose intolerantie. Wel bevat deze soort kefir geen vitamine D, B12, en K.
Kefirkorrels gebruiken
Om kefir te maken heb je kefirkorrels nodig. Afhankelijk van het soort zijn dit melkkefirkorrels of waterkefirkorrels. Het zijn geen echte korrels, maar culturen van gisten en goede bacteriën. Deze korrels worden gebruikt voor de fermentatie. De korrels hebben suiker nodig om te kunnen fermenteren. Wanneer je melkkefir maakt wordt het suiker uit de melk gehaald. Bij het maken van waterkefir dien je een vorm van suiker toe te voegen. De korrels zetten de suiker om in verschillende zuren.
Nadat de kefir klaar is kunnen de kefirkorrels gewoon uit de drank gehaald worden en opnieuw worden gebruikt. Het is belangrijk om kefirkorrels te kiezen die zorgen voor de juiste smaak en intensiteit. Sommige korrels zijn krachtiger en geven dus een intensere smaak. Bepaal hoe jij de kefir lekker vindt en pas de korrels daarop aan.

Waarom kefir drinken?
Kefir bestaat al heel erg lang. Vroeger werd het veel gedronken en de laatste jaren is het weer in opkomst. Dit komt doordat er veel wordt gedacht dat het gezond is voor het lichaam. Kefir heeft inderdaad gezondheidsvoordelen. Het drankje bevat veel gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en essentiële aminozuren. Verder heeft kefir een probiotische werking. Een probioticum bevat micro-organismen, in dit geval levende bacteriën, die een positief effect op je gezondheid hebben. Het positieve effect is dat het drankje zorgt voor balans in de darmen en helpt bij een gezonde darmflora en spijsvertering. Het is nog niet helemaal duidelijk of het effect van kefir hetzelfde is op iedereen.
Waarom is kefir gezond?
Met de vele gezondheidsvoordelen die de kefirdrank heeft is het dus zeker gezond voor het lichaam. Vooral de spijsvertering heeft veel voordeel te halen uit het probioticum. Het zorgt namelijk voor een gezonde darmflora en een bevordering van de stoelgang. Daarnaast kan kefir zelfs helpen met afvallen. Wij sommen een aantal gezondheidsvoordelen voor je op die er op wijzen dat kefir gezond is:

- Het zorgt voor een gezonde darmflora
Kefir heeft een positieve invloed op de darmflora. De probiotica komen terecht in de darmen en zorgen ervoor dat de bacteriën in de darmen gezond blijven. De probiotica in het drankje sterken de darmflora aan, zodat voedsel goed wordt verwerkt. - Kefir verbetert de spijsvertering
De probiotica in kefir geeft de darmen een boost, wat de spijsvertering versnelt. Ook vezels worden beter opgenomen. Dit optimaliseert de gehele spijsvertering, waardoor deze weer gezond is. - Bevordering van de stoelgang
De probiotica die te vinden is in kefir zorgen voor een goede balans in de darmen. Dankzij deze goede balans werkt de stoelgang ook beter. Je zult dan ook minder vaak last krijgen van je maag of darmen. - Vermindering van stress
Doordat kefirdrankjes vele verschillende vitamines en mineralen bevatten die bijdragen bij een goede functionaliteit van de hersenen, zorgt het ook voor een vermindering van stress en andere mentale klachten. Natuurlijk is het geen wondermiddel, maar het staat de hersenen wel bij om ze gezond te houden en te ondersteunen. - Minder hoge kans op botbreuken en botontkalking
Kefir bevat vitamine K2 en D. Deze vitamine zorgt voor een betere opname van calcium. Voldoende calcium zorgt ervoor dat de botten sterk zijn en daardoor dus ook voor sterkere botten. - Het kan helpen met afvallen
Wanneer je wilt afvallen, is het belangrijk dat de darmen goed werken en dat vocht goed wordt afgevoerd. Dit houdt het metabolisme gezond, wat belangrijk is bij afvallen. De voedingsstoffen die kefir levert, dragen hieraan bij. Daarnaast zorgen de natuurlijke zuren ervoor dat je minder honger hebt en dat de voedingsstoffen beter worden opgenomen in het lichaam.
Waar je goed op moet letten
Ondanks dat kefir veel verschillende voordelen heeft voor het lichaam, is er toch een aantal punten waar je goed op moet letten. Zo moet het lichaam goed wennen aan het drankje en is het gezondheidsvoordeel niet bewezen wanneer je al gezond bent.
- Het lichaam moet aan kefir wennen
Doordat het drankje veel probiotica bevat moet je wel goed opletten wanneer je net begint met het drinken van kefir. Je maag is namelijk niet gewend aan de vele voedingsstoffen en heeft dus tijd nodig om hier aan te wennen. Wanneer je meteen te veel drinkt kan je last krijgen van diarree of misselijkheid. Het is dus verstandig om dit op te bouwen. - Effect op gezonde mensen niet bewezen
Het gezondheidseffect van probiotica op gezonde mensen is niet bewezen. Dit is wel het geval bij mensen met specifieke aandoeningen. Als je dus al gezond bent is het nog niet helemaal duidelijk wat de extra positieve effecten voor de gezondheid zijn. - Korte houdbaarheid
Kefir heeft maar een erg korte houdbaarheid. Je kunt kefir uit de winkel vaak maar twee dagen na openen bewaren. Ook wanneer je het zelf maakt is het maar 4-6 dagen houdbaar. Het is dus van belang kefir niet te lang te laten staan. - Regelmatig drinken
Om echt de voordelen van kefir te ervaren moet je het wel echt regelmatig (dagelijks) drinken. Het is dus niet zo dat je de gezondheidsvoordelen al ervaart na het eenmalig drinken van het drankje.
Kan je met kefir gezond afvallen?
Kefir is geen wondermiddel, maar het kan het afvallen wel stimuleren. Bepaalde probiotica kunnen er namelijk voor zorgen dat je afvalt. Het kefirdrankje bevat veel probiotica, waaronder deze. Doordat het ook de spijsvertering gezond houdt, zullen voedingsmiddelen beter worden verwerkt. Ook geeft het drankje een vullend gevoel waardoor je minder trek hebt. Melkkefir en waterkefir bevatten wel wat calorieën. Melkkefir bevat met 100 ml als zo’n 61 kcal. Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml, maar hier moet je wel suiker aan toevoegen.
Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is. Daarom is het drinken van alleen kefir geen manier om gewicht te verliezen. Het kan je daarentegen wel helpen om een stapje in de goede richting te doen. Je dient het drinken van dit probioticum dan wel te combineren met een dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Ervaringen met kefir
De ervaringen met kefir zijn veelal positief. Hieruit blijkt dus ook dat het drinken van kefir weinig of geen negatieve effecten met zich meebrengt. Wel is het belangrijk om niet té veel van de kefir te drinken. Dit kan te heftig zijn voor het lichaam en door het zuurgehalte kan het het tandglazuur aantasten. Zoals we al eerder aangaven werkt kefir vooral voor mensen die al klachten hebben en is er nog geen bewijs dat het werkt voor mensen die al gezond zijn. Dat blijkt ook uit de volgende ervaring.
“Ik heb zo’n 20 jaar last gehad van een prikkelbare darm, maar sinds ik de waterkefir dagelijks drink zijn mijn klachten sterk verminderd.” – Debbie
Het kefirdrankje helpt dus bij het verbeteren van de darmen, maar het biedt voor sommige mensen ook verlichting van andere klachten.
“Ik gebruik kefir al een tijdje en deze natuurlijk probiotica heeft bij mij een gunstig effect op mijn bloeddruk, darmen en de conditie van mijn huid.” – Tella
Zo zijn er nog veel meer ervaringen met kefir. Je kunt natuurlijk zelf ook op zoek gaan naar de verschillende ervaringen, maar de beste manier om erachter te komen of het wat voor jou doet is door het zelf uit te proberen.
In de supermarkt kopen of zelf maken?
Kefir is tegenwoordig zo populair dat het gewoon in de supermarkt te vinden is. Toch raden wij het aan om er toch voor te kiezen om het zelf te maken of ergens anders aan te schaffen. De reden waarom kefir gezond is, is door de unieke kefirkorrels die gisten en bacteriën bevatten. Producten van de supermarkt gebruiken niet deze traditionele kefirkorrels, wat wil zeggen dat het anders gemaakt wordt. Hierdoor bevat het dus niet de gezondheidsvoordelen waar we zo blij van worden.
Er zijn gelukkig verschillende websites waarop je kefirproducten kunt kopen van gezonde kwaliteit. Of dit nu al het drankje is of de kefirkorrels. Probeer er wel zeker van te zijn dat de verkoper zich ook echt specialiseert in het maken van kefir en dat deze de kwalitatieve producten gebruikt.
Hoe maak je het zelf?
Het is supermakkelijk om zelf kefir te maken. Dit wordt op twee verschillende manieren gemaakt, afhankelijk van of je melkkefir of waterkefir maakt. Wij delen de uitleg voor beide soorten.
Zelf melkkefir maken
Melkkefir
Ingrediënten
- 1 zakje melkkefirkorrels
- 1 liter melk
Instructies
- Zorg ervoor dat de melk op kamertemperatuur is. Giet een liter melk in een glazen karaf of pot.
- Voeg de melkkefirkorrels vervolgens aan de melk toe.
- Dek de glazen karaf goed af met een doek en laat het geheel minstens 24-48 uur staan op kamertemperatuur.
- Haal de melkkefirkorrels eruit met een grove zeef. De melkkefir moet een soort yoghurtachtige dikte hebben.
- Bewaar de melkkefir gekoeld en maximaal 2 dagen.
Zelf waterkefir maken
Waterkefir
Ingrediënten
- 3 el waterkefirkorels
- 25 gram suiker
- 1 liter water
Instructies
- Los het suiker op in een glas heet water.
- Schenk al het water in een grote glazen karaf of pot. Zorg ervoor dat het water op kamertemperatuur is voordat je verder gaat.
- Voeg de waterkefirkorrels toe aan de glazen karaf of pot.
- Dek de glazen karaf of pot goed af met een doek. Laat vervolgens 24-48 uur staan om te fermenteren.
- Zeef de waterkefirkorrels uit het waterkefir en geniet van je probiotische drankje.
Notities
Kefir bewaren
Een nadeel van het kefirdrankje is dat het niet lang te bewaren is. Verse kefir, maar ook kefir uit de supermarkt kan je meestal maar twee dagen bewaren. Het is wel belangrijk om het drankje goed gekoeld te bewaren. Ook moet je ervoor zorgen dat alle kefirkorrels er goed uit gezeefd zijn, zodat het fermentatieproces geheel stopt. De korrels kunnen steeds opnieuw hergebruikt worden om opnieuw kefir te maken.
Veelgestelde vragen
Kefir is een gefermenteerd, licht sprankelend drankje gemaakt met kefirkorrels. Lees hier hoe je zelf kefir maakt.
Het is nog niet helemaal duidelijk of het effect van kefir hetzelfde is op iedereen, maar over het algemeen wordt aangenomen dat het drinken van kefir voordelen heeft op de spijsvertering.
Kefir is geen wondermiddel, maar het kan het afvallen wel stimuleren. Alleen kefir is niet voldoende om van te leven. Als je wil afvallen kan je het drankje combineren met gezond eten en voldoende beweging.
Beide drankjes zijn ontstaan door fermentatie en ze zijn beide gezond voor de darmen. Karnemelk wordt altijd van koemelk gemaakt en kefir kan met allerlei soorten melk, dierlijk en plantaardig, worden gemaakt. Wil je meer weten over kefir? Lees het hier.
Waterkefir is net als melkkefir gezond voor de darmen en de darmflora. Het is geen bewezen wonderdrankje, maar voor veel mensen heeft het gezondheidsklachten verminderd. Lees hier hoe je waterkefir zelf kan maken.
anna zegt
Hoi, vraagje, wat betekent het als de melkefir vlokkig wordt?ik klop het dan op maar het gaat niet helemaal weg voor een gladde drank. Klopt dat? Moet je de roosjes dan met water afspoelen voordat je er weer nieuwe melk bij doet?
Quinten zegt
Hi Anna, Wij hebben een aantal tips voor je wat eventueel kan helpen. Gebruik geen metalen zeef, maar een van plastic en de korrels die achterblijven in de zeef moet je met koud water afspoelen om ze opnieuw te kunnen gebruiken. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Marianne zegt
Hallo, een 20 jaar geleden heb ik zelf kombucha zwam thee gemaakt, ook voor mijn gezondheid. Na enkele maanden kreeg ik flinke abcessen, nadat ik er 3 had gehad achter elkaar, ben ik gaan informeren, kreeg te horen dat min lichaam te fel reageerde met het opruimen van afvalstoffen. Ik.mocht hier nooit meer beginnen, heb nog ander half jaar abcessen gehad nadat ik gestopt was. Nu zou ik graag met kefir willen beginnen ivm veel lucht in mijn darmen. Loop ik geen risico dat ik hetzelfde probleem krijg?
Quinten zegt
Hi Marianne, Bedankt voor je vraag. Elk lichaam werkt anders en reageert verschillend op producten. Als je het wil proberen adviseren we waterkefir in plaats van melkkefir. Mocht je het zeker willen weten dat kun je het beste een voedingsdeskundige benaderen.
Bianca zegt
Bij het maken van waterkefir zeg je, 3 eetlepels kefir op 1 liter water? Ik lees dat soms ook ergens anders, maar het meest, 50 gram kefirkorrels op 500cc.
Ik heb waterkefir gekregen van iemand, maar na 2 oogsten is het helemaal nog niet gegroeid. Doe ik iets fout?
Ik heb 50 gram korrels op 500cc water met 35 gram biologische rietsuiker, 2 dadels. En bij de 2e had ik ipv dadels, ongezwavelde rozijnen. Die dadels bleken trouwens niet ongezwaveld te zijn.
Ik heb nu weer nieuw gemaakt en daar even gewoon kristal suiker ingedaan en de rozijnen en 2 schijfjes citroen. Ik zie wel koolzuur bubbeltjes steeds.
Quinten zegt
Hi Bianca, Je zou eens kunnen proberen om de korrels een ’timeout’ te geven. Dat wil zeggen: spoel de korrels af met water en week ze in een kom met water zodat ze goed schoon zijn. Doe ze in een schone pot (met waterslot) en laat het voor een week in de koelkast staan. Mocht dit niet helpen dan kun je het beste opnieuw beginnen met nieuwe kefir. Ik hoop dat dit je gaat helpen.
Andre zegt
Ik maak steeds 2 liter melkkefir , ongeveer 40 uur laten staan daarna goed zeven en in een 2 liter pul gieten en in de koelkast bewaren.
Ik doe er twee weken mee, geen enkel probleem hij wordt alleen op het laatste een beetje zuurder maar nog steeds goed te drinken.
Ria van Gent zegt
Mijn vraag, ik krijg plotseling (weer) last van netelroos. Over heel mijn lichaam. Kan dit van de Kefir komen. Gebruik water Kefir nu 2 weken.
Marius Slingerland zegt
Ik maak sinds twee maanden zelf melk-kefir. Super gemakkelijk.
Ik maak elke twee dagen 300 tot 400 ml
Hoewel wij niet warm stoken (circa 19 graden) is de kefir na 1,5 dag al gereed.
Kost steeds maar 5 minuten en ik vind het leuk om te doen.
Zo hou ik steeds verse kefir.
Ik ben de enige die het gebruikt.
De pot maak ik een keer per week schoon.
De korrels spoel maar heel zelden af.
Ik gebruik rauwe melk.