
Doordat je bij een dieet je voeding beperkt, is het makkelijker om een vitaminetekort op te lopen. Het is dus belangrijk dat je, ondanks dat je minder calorieën binnenkrijgt, wel de juiste vitamines en voedingsstoffen in je voeding verwerkt. Wij leggen je uitgebreid uit hoe je ervoor kan zorgen dat je de juiste bouw- en voedingsstoffen eet tijdens je dieet.
Vitamines zijn voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te groeien en gezond te blijven. Groeien doe je als volwassene nog steeds, cellen sterven af en nieuwe worden opgebouwd. Deze stoffen zijn te vinden in je voeding. Ze leveren geen energie aan je lichaam. Doordat het lichaam deze vitamines zelf niet (voldoende) ontwikkeld, moeten we ze uit voeding halen. De meeste vitaminetekorten komen voor in derdewereldlanden, maar toch betekent het niet dat het niet mogelijk is om in Nederland een vitaminetekort te krijgen.
Deze vitamines heeft je lichaam nodig
Het lichaam kan dus grotendeels niet zelf vitamines aanmaken. Wel kan het lichaam vitamine K aanmaken en provitamines A en D omzetten in vitamines A en D. De rest moet dus uit voeding worden gehaald. Er bestaan in totaal 13 verschillende vitamines. Je lichaam heeft deze allemaal nodig om goed te functioneren. Ze zijn in twee groepen op te delen, wat ermee te maken heeft uit welke voedingsstoffen ze gehaald kunnen worden. Dit zijn vetoplosbare vitamines en wateroplosbare vitamines.
Vetoplosbare vitamines
Deze stoffen kunnen gehaald worden uit sommige voeding die vet bevatten. De vitamines lossen zich op in vet, waardoor ze te vinden zijn in vis, vlees, boter, noten en melk(producten). Dit zijn: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K.
Wateroplosbare vitamines
Deze stoffen kunnen gehaald worden uit sommige voeding die water bevatten. Doordat deze vitamines zich oplossen in water zijn ze te vinden in fruit, groente, brood, noten, peulvruchten en melk(producten). Dit zijn: vitamine C, vitamine B1, B2, B3, B5, B5, B6, B8, B11 en B12.
Hoe de juiste vitamines kunnen helpen met afvallen
Wanneer je voldoende vitamines binnenkrijgt, helpt dit ook met afvallen. Als je een vitamine D tekort hebt, kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer vet wordt opgeslagen. Bij het afvallen moet je er wel op letten dat je bijvoorbeeld voldoende B1 binnenkrijgt. Bij het beperken van calorieën ontstaat hier mogelijk een tekort op. Voldoende B1 zorgt ervoor dat koolhydraten worden omgezet naar energie. Ideaal dus tijdens een dieet. Ook vitamine B5 is belangrijk. Deze vitamine zorgt ervoor dat vet uit het vetweefsel vrij komt om te verbranden. Het draagt ook nog eens bij aan een verminderd hongergevoel.
Tips om de juiste vitamines binnen te krijgen
Het is dus duidelijk dat de juiste vitamines binnenkrijgen belangrijk is. Maar hoe doe je dat dan? En hoe doe je dat tijdens een dieet? Wij geven je 3 tips.
Tip 1. Blijf gevarieerd eten
De eerste en belangrijkste tip: variatie! Doordat je gevarieerd blijft eten haal je de juiste vitamines voor je lichaam uit verschillende voedingsmiddelen. Dit houdt in dat je uit bijvoorbeeld een appeltje vitamine A, B2, B3, B6 en C krijgt en uit vette vis weer vitamine B2, B6, B12 en D haalt. Door voldoende te variëren vindt je dus alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
Tip 2. Doe onderzoek naar je dieetproducten
Gebruik je dieetproducten? Top! Maar kijk eerst wel even goed of ze de juiste bouw- en voedingsstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft. Zo zitten er bij maaltijdvervangers bepaalde eisen aan om je product een maaltijdvervanger te mogen noemen, maar is het nog steeds belangrijk om zelf goed op te letten. Kijk naar de voedingswaarden, maar vraag als het niet duidelijk is na welke voedingsstoffen erin zitten die jouw lichaam nodig heeft.
Tip 3. Slik extra vitamines bij
Als je bang bent dat je niet genoeg vitamines binnenkrijgt door je voeding, zou je een test kunnen laten doen door je huisarts. Deze kan bepalen of je genoeg bouw- en voedingsstoffen binnenkrijgt en of je ergens een tekort aan hebt. Ook zou je er zelf voor kunnen kiezen om extra vitamines bij te slikken. Hou je hierbij wel aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Geef een reactie