
Iedereen wil wel het ideale gewicht bereiken. Daarvoor moet je wel eerst weten wat dat gewicht precies is. Daarvoor moet je je ideale gewicht berekenen. Wij geven je verschillende manieren om je ideale gewicht te berekenen en helpen je om dit te bereiken.
Wat is mijn ideale gewicht?
Je wilt graag gezonder leven, maar weet eigenlijk niet zo goed waar je naar moet streven. Dan is het goed om na te denken over je ideale gewicht. Je kunt op verschillende manieren berekenen wat een goed gewicht is. Vaak bepaal je dit aan de hand van je lengte, leeftijd en geslacht. Een ander goed aspect om mee te nemen is je vetpercentage. Dit geeft namelijk aan hoeveel vet er in je lichaam aanwezig is.
Een ideaal gewicht bestaat niet. Dat wil zeggen dat je ideale gewicht wat ruimer kan nemen dan één gericht doel. Je kan namelijk best een ander gewicht hebben dan iemand van dezelfde lengte en hetzelfde geslacht en nog steeds allebei gezond zijn. Dat komt doordat je tussen bepaalde waardes mag zitten om gezond te zijn. Om voor jezelf je ideale gewicht te bepalen kan je zelf een streefgewicht bepalen aan de hand van de berekening waaruit de verschillende waardes van het ideale gewicht voortkomen. Zo heb je toch een houvast om naartoe te werken.
Hoe je ideale gewicht berekenen?
Het ideale gewicht kan je op verschillende manieren berekenen. Zo kan je gebruik maken van de BMI, de Creff formule, het vetpercentage, maar ook de Waist to Height Ratio. Wij leggen ze allemaal voor je uit.
Je BMI berekenen
De bekendste manier om erachter te komen hoe gezond je bent is door je BMI te berekenen. Het bepalen van je BMI doe je door te kijken naar je geslacht, gewicht en lengte. Met onze BMI meter kan je gemakkelijk erachter komen of je een gezond lichaam hebt. Je vindt er ook advies wat je met je gewicht moet doen bij welke BMI. Het is wel belangrijk om bij het berekenen hiervan rekening te houden met lichaamsverschillen. Mensen die erg klein, erg lang of erg gespierd zijn zullen geen realistische BMI krijgen. Deze rekenmanier kan je dus het beste gebruiken wanneer je lichaam een gemiddelde proportie heeft.
De Creff formule om je ideale gewicht te berekenen
Je kunt ook je ideale gewicht berekenen met de Creff formule. Deze formule houdt wel rekening met verschillende soorten lichamen. Zo kan je de formule ook gebruiken wanneer je een grotere lichaamsbouw hebt of een petite lichaamsbouw. Voor een normaal postuur gebruik je de volgende formule:
((hoogte in cm – 100)+(leeftijd/10)) x 0,9
De uitslag van de formule is jouw ideale gewicht. Bij een groter postuur, voor erg gespierde of lange mensen, gebruik je bovenstaande formule, maar doe je de uitslag ervan nog x 1,1. Ben je juist klein of petite, dan doe je de uitslag ervan nog x 0,9. Ook bij de Creff formule zit er een nadeel aan. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met je geslacht. Vrouwen wegen doorgaans minder dan mannen van dezelfde lengte en leeftijd. Dat komt doordat mannen gespierder gebouwd zijn en doordat spieren meer wegen dan opgeslagen vet.
Vetpercentage meten
Het hebben van veel vet zorgt voor gezondheidsklachten en daarom wordt dit gezien als een ongezond lichaam. Een goede balans tussen het hebben van voldoende spieren en een beetje vet is hoe een gezond lichaam wordt gezien. Daarom kan je een goede meting maken voor een ideaal gewicht door je vetpercentage te meten. De combinatie van je vetpercentage en je BMI kan een heel goed beeld geven over hoe je lichaam er nu voor staat. Je vetpercentage kan je meten door gebruik te maken van een huidplooimeter, weegschaal met vetpercentage meting of een DEXA scan. Wanneer je een abonnement op de sportschool hebt kun je een dergelijke weegschaal daar vaak vinden.
Waist to Height Ratio gebruiken
De laatste manier om je ideale gewicht te berekenen is door middel van de Waist to Height Ratio (WHtR). Hiermee bepaal je de ratio tussen je taille en je lengte. Deze ratio zou een goede indicatie kunnen geven op overgewicht en verschillende gezondheidsrisico’s. Deze ratio meet je met de volgende formule:
taille in cm / lengte in cm
Ratio mannen | Betekenis | Ratio vrouwen | Betekenis |
---|---|---|---|
< 0,95 | Gezond | < 0,80 | Gezond |
0,96 – 1,00 | Verhoogd risico | 0,81 – 0,85 | Verhoogd risico |
> 1,00 | Erg verhoogd risico | > 0,85 | Erg verhoogd risico |
De tabel helpt je om een beter inzicht te geven in wat de ratio over je lichaam zegt. Het is wel belangrijk om aan te geven dat niet alle ratio’s onder de gezond benoemde vallen. Je kunt ook te dun zijn.
Verschil tussen lichamen
Alle lichamen zijn anders. Daarom is het goed om te kijken naar je eigen lichaam en hier niet zomaar een stempel op te plakken vanwege een bepaalde berekening. Ook zal niet voor alle soorten lichamen een goede uitslag komen. Extremen kunnen een vertekend beeld geven, zoals mensen die erg slank, gespierd, lang of klein zijn. Ook zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven kunnen beter geen gebruik maken van de berekeningen.
Je ideale gewicht bereiken
Om je ideale gewicht te bereiken is het verstandig om eerst een streefgewicht op te stellen. Dit doe je door je ideale gewicht te berekenen aan de hand van de eerder genoemde rekenformules. Door meerdere van deze formules te gebruiken zal je een beter beeld krijgen van wat een goed gewicht is voor jouw lichaam. Je kunt dan zelf een streefgewicht bepalen aan de hand van de verschillende uitkomsten.
Een gezonder gewicht bereik je helaas niet zomaar. Je moet er vaak veel energie insteken en bewuster met je lichaam omgaan. Dat wil zeggen dat je je voedingspatroon moet aanpassen en meer lichaamsbeweging moet hebben. Een goede combinatie hiervan zal ervoor zorgen dat je afvalt. Je kunt kiezen voor een dieet dat bij je past. Lees je altijd goed in en kijk naar de verschillende mogelijkheden. Wanneer je kiest voor een dieet dat aansluit bij jouw wensen, is deze ook makkelijker vol te houden. De grootste fout die veel mensen maken is kiezen voor een dieet omdat dit aangeraden werd door iemand anders zonder te kijken of dit ook iets is wat voor jezelf fijn aanvoelt. Combineer dit met voldoende beweging en je zult echt verschil merken. Je kunt ervoor kiezen om een bepaalde sport te volgen of om je conditie op te bouwen.
Geef een reactie