
Eén op de vier Nederlanders heeft diabetes. Maar hoe krijg je diabetes? En kan je het voorkomen of genezen? Wij vertellen je er alles over in deze blog. Wat vooral belangrijk is, als je diabetes hebt, is om gezonder te leven. We delen graag een paar tips hoe je dit het beste kan doen.
Wat is diabetes?
Diabetes, ook wel diabetes mellitus of suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij er te veel suiker (glucose) in je bloed zit. Dit ontstaat als je lichaam minder gevoelig is of weinig insuline aanmaakt. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam de glucose kan opnemen in de cellen. Als er te weinig insuline wordt aangemaakt, komt de suiker niet in je lichaamscellen waardoor te veel suiker in je bloed blijft. Dit noem je een te hoge bloedsuikerspiegel. Hiermee kunnen complicaties ontstaan bij de grote bloedvaten in je hart, benen en brein en bij de kleine bloedvaatjes in je nieren, ogen en zenuwen.
Hoe kan je diabetes vaststellen?
Er zijn verschillende soorten diabetes. De twee bekendste soorten zijn diabetes mellitus type 2, type 1 en jeugddiabetes. Bij diabetes type 2 is er een sterkte samenhang tussen buikvet en er zijn verschillende soorten diabetes. De twee bekendste soorten zijn diabetes mellitus type 2, type 1 en jeugddiabetes. Bij diabetes type 2 is er een sterke samenhang tussen buikvet en erfelijkheid in de familie. Er bestaat ook ouderdomsdiabetes. Hierbij wordt het lichaam steeds minder gevoelig voor de werking van insuline. Bij diabetes mellitus type 1 of jeugddiabetes maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline aan door een afweerstoornis. Deze vorm van diabetes komt minder vaak voor en ontstaat voornamelijk bij kinderen. Andere vormen van diabetes zijn: zwangerschapsdiabetes, diabetes na transplantatie en diabetes en cystic fibrosis.
Doe de test bij Het Diabetes Fonds en kom erachter of je diabetes hebt. Het Diabetes Fonds doet wetenschappelijk onderzoek en geeft voorlichtingen om diabetes te voorkomen en te genezen.
Symptomen Diabetes
Bij diabetes 1 krijg je beginnende klachten vaak plotseling en in een aantal weken. Bij diabetes type 2 zijn de klachten minder duidelijk. De diagnose wordt daarom vaak bij toeval gesteld of als er al andere complicaties zijn. De meest voorkomende klachten zijn:

Hoe krijg je verschillende types diabetes?
Diabetes kan deels erfelijk bepaald zijn, maar ook pas komen als je ouder wordt of geprikkeld wordt door een virusinfectie. Per type diabetes wordt de oorzaak beschreven.
Diabetes mellitus type 1
Deze vorm van diabetes is een auto-immuunziekte waarbij de verkeerde afweerreactie de cellen die de insuline aanmaken aanvallen en opruimen uit het lichaam. Onderzoekers denken dat diabetes type 1 voor een deel erfelijk is, maar er is ook een prikkel (bijvoorbeeld een virusinfectie) nodig om de ziekte daadwerkelijk te krijgen. De kans is ongeveer 3-6% dat je ook diabetes type 1 ontwikkelt als één van je ouders het ook heeft. Voorkomen van diabetes type 1 is voorlopig nog niet mogelijk.
Diabetes mellitus type 2
Diabetes type 2 is sterk erfelijk bepaald. De kans is ongeveer 10-20% dat je het ook ontwikkelt als een van je ouders het heeft. Het gaat vooral om de alvleesklier in hoeverre die in staat is om extra insuline aan te maken als het lichaam ongevoelig hiervoor is geworden. Deze vorm van diabetes is wel deels uit te stellen of zelfs helemaal te voorkomen, door gezond te eten, genoeg te bewegen en niet te zwaar te worden. Hierdoor is het mogelijk om het lichaam gevoelig te houden voor insuline. De alvleesklier hoeft dan minder extra insuline aan te maken.
Hoe kan je diabetes behandelen?
Bij diabetes type 1 is de behandeling om je hele leven lang te prikken met insuline. Steeds meer patiënten gebruiken een insulinepomp en dat maakt het gemakkelijker. Bij diabetes type 2 ligt het eraan of je een vroege en nog milde vorm hebt. Leefstijlaanpassingen zijn dan vaak al voldoende. Afvallen en bewegen is hierbij essentieel. Als de leefstijlaanpassingen niet voldoende zijn, is het nodig om medicijnen te slikken. Als dit nog steeds niet genoeg is, dan is het ook nodig om insuline zelf in te spuiten via een injectie. Dit kan voor iedereen verschillend zijn.

Zelf diabetes voorkomen of behandelen
Een gezonde leefstijl is erg belangrijk om diabetes te kunnen voorkomen en behandelen. De ontwikkeling van diabetes type 2 kan met een gezonde leefstijl voorkomen of uitgesteld worden. Bij een gezonde leefstijl horen gezond eten, genoeg bewegen, niet zwaarder worden en stoppen met roken. Voorbeelden van gezond eten zijn:
- Gevarieerd eten
- Zo weinig mogelijk zout eten
- Voldoende groente en fruit eten: twee ons groente en twee stuks fruit
- Niet veel verzadigde vetten, maar wel onverzadigde vetten
Wil je gewicht verliezen? Volg dan een dieet. Bekijk de verschillende diëten op onze website en kies het dieet dat het best bij je levensstijl en jouw doelen past. Door samen te combineren met voldoende beweging bereik je sneller je resultaat en een gezondere levensstijl. Kies een sport die bij je past om het langer vol te kunnen houden.
Maak jij je wel eens zorgen dat je diabetes krijgt of ben je al bezig met een gezondere levensstijl te ontwikkelen? Laat het ons in de comments weten.
Geef een reactie