
Steeds vaker gaan we in Nederland op onderzoek uit om het juiste gewicht te bereiken en te werken aan dé gezonde leefstijl. Hierdoor is er steeds meer vraag naar deskundige en professionele hulp. Zo gaat men op zoek naar een diëtist, voedingsdeskundige of gewichtsconsulent die de juiste hulp kan bieden en advies kan geven over wat de persoon nodig heeft om met succes een gezond gewicht te behalen.
In dit artikel focussen we ons voornamelijk op de taken van een gewichtsconsulent en wat voor meerwaarde dit beroep biedt bij het afvalproces. Ook gaan we na in hoeverre dit beroep professionele hulp kan bieden en waar je als consument rekening mee moet houden als je een gewichtsconsulent inschakelt.
Wat is een gewichtsconsulent?
Iemand die gewichtsconsulent is heeft veel kennis van wat voeding en beweging inhouden. Deze persoon kan helpen bij het dieetproces en biedt je informatie over voldoende en juiste voeding, bewegen en het herkennen van patronen hierin. Het is goed om te weten dat een gewichtsconsulent geen mensen mag helpen met bepaalde ziektes of mensen die gewichtsproblemen hebben door een psychische of medische aandoeningen. Zo kunnen diabetici bijvoorbeeld niet bij een gewichtsconsulent terecht.
Een gewichtsconsulent wordt ook wel dieet consulent of voedingsconsulent genoemd. Wie consulent is heeft eens studie of cursus gevolgd waarbij hij of zij leert om mensen met gewichtsproblemen te adviseren om een beter eet- of beweegpatroon te volgen. Door middel van verschillende coaching methoden motiveren zij consumenten om hun fitgoals te halen. Dit kunnen doelen zijn als verantwoord eten, meer bewegen of gevarieerd eten. Naast begeleiding kan een consulent ook een voorbeeld zijn op bedrijven of scholen.
Sinds 2005 is de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten opgericht. Deze overkoepelende organisatie is bedoeld voorvrijgevestigde en in loondienst werkzame gewichtsconsulenten. Wanneer een gewichtsconsulent lid is van deze vereniging voldoet deze persoon aan de hoge kwaliteitseisen die de BGN opstelt op het gebied van gewichtsadvies.

Wat zijn de taken van een gewichtsconsulent?
Een gewichtsconsulent geeft je vaak persoonlijke begeleiding bij jouw proces naar een gezonde leefstijl. Zo krijg je coaching bij wat de juiste voeding voor je is en hoe vaak je moet bewegen om jouw doelen te behalen. Zij geven deskundig voedingsadvies door te kijken naar wat jouw behoeftes zijn en helpen je regelmatig te bewegen. Een consulent werkt vaak samen met bepaalde dieetprogramma’s als bijvoorbeeld het Cambridge dieet. Aan de hand van dit dieet worden de stappen gevolgd om de consument zo goed mogelijk te begeleiden. Een gewichtsdeskundige helpt voornamelijk mensen met een BMI tussen de 18,5 en 30. Wanneer je buiten deze BMI’s valt, is het noodzakelijke een diëtist te bezoeken.
Hoe word je een gewichtsconsulent?
Iedereen kan een gewichtsconsulent worden. Tegenwoordig worden er cursussen, thuisstudies en opleidingen aangeboden waarbij je binnen een dag of een aantal gewichtsconsulent kunt worden. Tijdens deze cursussen leer je in een rap tempo over wat gezonden voeding, verantwoord eten en afvallen en bewegen eigenlijk inhouden. Hierna kun je direct aan de slag als begeleider en mag je mensen helpen aan gezonder gewicht te komen. Met een diploma voor deze cursus mag je jezelf gewichtsconsulent noemen.
Toch zitten er wat haken en ogen aan het vak. Zo kun je al gewichtsconsulent worden via een cursus op Vakantieveilingen.nl of je volgt een cursus via Cambridge bijvoorbeeld. Toch worden deze opleidingen vaak verward met de echt opleiding als gewichtsconsulent die gewoon te volgen is op MBO en HBO niveau.
Deze opleiding is ontwikkeld voor iedereen die alles wil weten over gezonde voeding, verantwoord eten, afvallen en bewegen. Je kunt hierna aan de slag in de verzorging en als begeleider van mensen die willen afvallen of gezonder willen leven en eten. Met het diploma op zak kun je ook je eigen praktijk beginnen als voedingsconsulent. Als consulent is het belangrijk om eerst lid te zijn van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten. Zo weet je dat je bekwaam genoeg ben om te werken als consulent.

Waar kan je werken als consulent?
Zoals bovenstaand beschreven zijn er een hoop dieetmerken die een gewichtsconsulent in huis hebben. Zo beschreven we eerder het Cambridge dieet, maar ook Powerslim dieet, Straight Away en My life slim zijn dieetsoorten die standaard een consulent aanbieden voor advies. Wil je consulent worden dat is het een optie om je aan te melden bij deze merken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan en je eigen praktijkruimte aan te schaffen. Het verschilt per consulent hoe zo een ruimte er uit ziet. Je kan ervoor kiezen om een bijvoorbeeld een garage om te bouwen tot werkplek of je kies ervoor om een ruimte huren. Maar als consulent kan je ook aan de slag op een sportschool of bij een bedrijf bijvoorbeeld.
Wat is het verschil tussen een gewichtsconsulent, diëtist of voedingsdeskundige?

Gewichtsconsulent
Zoals bovenstaand beschreven is een gewichtsconsulent iemand die zich voornamelijk focust op het begeleiden en coachen van mensen die aan hun gewicht willen werken. Dit doen ze aan de hand van het bepalen van de juiste voedingsschema’s en sportschema’s. Een consulent is vaak een voorbeeld voor anderen. Dit heeft te maken dat het vaak personen zijn die zelf een traject hebben gevolgd om uiteindelijk hun ideale gewicht of leefstijl te behalen.
Diëtist
Als een persoon een medische reden heeft om af te vallen of juist aan te komen, komt deze bij een diëtist terecht. Een diëtist kan je namelijk helpen bij een voedselallergie of bij een ziekte. Een diëtist is dan ook universitair opgeleid om aandoening te herkennen én behandelen die met voeding te maken hebben. Zo kan je bij een diëtist terecht als je ondergewicht, overgewicht, obesitas, diabetes, een te hoge cholesterolgehalte of een te hoge bloeddruk hebt. Ook mensen met bijvoorbeeld een spastische darm of obstipatie kunnen hier terecht voor advies en de juiste voeding. Een diëtist is dus niet iemand die alleen van voeding weet. Maar heeft ook een medische achtergrond om aandoeningen te herkennen en behandelen. In diëtist werkt dan ook vaker in het ziekenhuis terwijl een gewichtsdesconsulent vaak een eigen praktijk heeft.
Voedingsdeskundige
Ook een voedingsdeskundige doet net iets anders dan een diëtist of gewichtsconsulent. Een voedingsdeskundige is opgeleid om alles te weten over de juiste voeding. Maar heeft ook kennis van voedingsgedrag en kan hierin advies geven naar de juiste doelgroep. Voedingsdeskundigen hebben vaak een opleiding afgerond al is het een vak wat niet beschermd is waardoor iedereen zichzelf voedingsdeskundige kan noemen. Dit betekent dat je je eigen praktijk kan beginnen om bijvoorbeeld advies te geven aan sporters, scholen, bedrijven of overheden.
Conclusie
Een gewichtsconsulent, een voedingsdeskundige en diëtist komen redelijker overeen. Wel is het goed om rekening ermee te houden dat niet elke functie een beschermt beroep is. Waardoor eigenlijk iedereen advies mag geven over gewicht en afvallen. Wil je aan de slag met het volgen van een dieet? Check dan eerst na of hier deskundigen bij zitten aangesloten die een certificaat hebben ontvangen en bevoegd genoeg zijn om je te behandelen.
Bronnen
https://www.1op1dieet.nl/het-cambridge-dieet
https://gewichtsconsulenten.nl/
https://www.consumentenbond.nl/gezond-gewicht/hoe-herken-je-een-goede-gewichtsconsulent
Geef een reactie