
We leven in een slanke maatschappij. Dat wil zeggen dat over het algemeen slanke mensen gezien worden als mooi en gezond, terwijl er neergekeken wordt op mensen met overgewicht. De Fat Acceptance Movement wil daar verandering in zien. Zij vinden namelijk dat wanneer je overgewicht hebt dit niet hoeft te betekenen dat je ongezond bent. Door mensen bewust te maken van alle obstakels die dikke mensen moeten doorstaan hopen ze begrip te krijgen en medestanders voor zich te winnen.
Wat is de Fat Acceptance Movement?
Misschien heb je wel eens van de Fat Acceptance Movement gehoord. De beweging staat ook wel bekend als Fat Pride. Vaak wordt er gezegd dat wanneer je een bovengemiddeld BMI hebt je (te) dik bent. De samenleving laat regelmatig naar voren komen dat je dun moet zijn om gezond te zijn. Dokters en diëtisten waarschuwen mensen om niet te dik te worden omdat dit gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen. De Fat Acceptance Movement vindt dat je trots moet zijn op je lichaam, ongeacht hoe dik je bent. Zolang je lekker in je vel zit maakt het niet uit wat jouw BMI is.
Kijk eens naar #fatacceptance op Instagram!
Fat acceptance in Nederland
De beweging dateert al terug naar 1967. Vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is de beweging erg bekend en komt het regelmatig aan het licht. In Nederland hoor je er een stuk minder over, terwijl er hetzelfde stigma leeft tegenover mensen met overgewicht: dik is ongezond. Je hoort in Nederland veel meer over fat shaming. Dit betekent dat dikke* mensen belachelijk worden gemaakt en op ze wordt neergekeken. Fat shaming wordt dikke mensen dus aangedaan, vaak door slanke mensen.
De laatste jaren begint fat acceptance toch steeds groter te worden. Je merkt het vooral op social media sites, zoals Instagram, waar influencers hun verhaal delen over hun gewicht. Daarbij delen ze ook hoe dit hun leven moeilijker maakt. Zo delen ze dat het vaak moeilijk is om een positief zelfbeeld te hebben wanneer anderen negatief over je gewicht praten, maar ook dat ze moeilijker aan een baan of relatie komen.
*mensen met een bovengemiddeld BMI. Dit is geen mening.
Fat acceptance vs body positivity
Ook de term body positivity wordt gekoppeld aan gewicht. Het staat voor tevreden zijn met jouw lichaam. Zo heeft iedereen het recht om een positief zelfbeeld te hebben. Fat acceptance en body positivity gaan deels hand in hand, maar zijn toch echt anders. De Fat Acceptance Movement vindt namelijk dat een dikker lichaam normaler moet worden. Body positivity gaat daarentegen niet alleen om mensen met overgewicht. Tegenwoordig wordt body positivity steeds vaker gebruikt door slanke mensen die hun lichaam transformeren naar een gespierdere of strakkere versie.
Dikke mensen vinden dus dat de term body positivity niet meer alleen aansluit bij hun lichaam. De Fat Acceptance Movement sluit hier gelukkig naadloos bij aan en brengt kracht met zich mee. De term is wereldwijd bekend en zet mensen aan het nadenken.

Is dik zijn echt ongezond?
Iedereen moet gelukkig zijn in hun eigen lichaam. Fat acceptance stelt dit voorop en daarom is het ook een goede beweging. Het is belangrijk om geen vooroordelen te hebben over dikke mensen. Niet iedereen die een te hoge BMI heeft is meteen ook ongezond. Mensen met een genetische aandoening kunnen vaak weinig doen aan hun overgewicht. Het is dus belangrijk om per persoon te kijken of iemand gezond is. Dit is voor diegene zelf en hun dokter te bepalen. Niet door de samenleving. Zo zijn er genoeg slanke mensen die ongezond leven, maar waar niemand iets van zegt.
Wel is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat obesitas met verschillende gezondheidsproblemen gepaard gaat. De kans op verschillende ziektes is groter. Vooral buikvet is de boosdoener. Zo is er een hoger risico op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Als je je hier zorgen om maakt kan je het beste contact opnemen met een huisarts.
Kritiek op de beweging
Door dokters, diëtisten en andere professionals is er kritisch gereageerd op de Fat Acceptance Movement. Zo zou het de gezondheidsproblemen die bij obesitas voorkomen volledig negeren. Hierdoor worden deze problemen volgens hen onderschat. Ook wordt er door de movement verteld dat diëten niet wetenschappelijk bewezen effectief is. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat diëten wel degelijk effectief is. Professionals zijn dus bang dat er verkeerde informatie verspreid wordt die foute gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Verder is er kritiek geuit op hoe mensen met eetstoornissen worden behandeld door mensen die deze beweging volgen. Doordat mensen worden aangespoord gelukkig te zijn met een dik lichaam kan dit verkeerd worden opgevat door mensen die overgewicht hebben door een eetstoornis. Het is voor deze mensen juist belangrijk om hier hulp bij te krijgen.
Fat acceptance: goed of fout?
Iedereen moet gelukkig zijn in zijn/haar lichaam. De Fat Acceptance Movement kan mensen helpen contact te maken met andere mensen in dezelfde positie. Op deze manier is het mogelijk om met gelijkgestemden te praten en ervaringen te delen. Het is wel belangrijk om per persoon te kijken of iemand wel of niet gezond is en mogelijke gezondheidsproblemen niet te negeren. Het oordelen hiervan is niet aan de samenleving, maar aan de dokter van deze persoon. Op deze manier worden mensen met overgewicht in de samenleving geaccepteerd, maar wordt er wél naar gekeken of iemand werkelijk gezond is.
Hoe sta jij tegenover de Fat Acceptance Movement? Ben jij een trouwe volger of heb je er een andere mening over? We horen het graag in de reacties!
Geef een reactie