
Steeds vaker lees je over alternatieve geneeswijzen op het internet. Een bekende westerse behandelmethode tegen stijve spieren en pijntjes in de spieren, is dry needling. Veel mensen verwarren de behandelmethode vaak met acupunctuur omdat behandelaars dezelfde soort naalden gebruiken tijdens de behandeling. Echter is de therapie een meestal pijnloze methode gebaseerd op kennis van de anatomie, neurofysiologie en pijnsystemen en onderscheidt zich daarmee van acupunctuur. De behandeling kan je gewoon afnemen bij een erkende therapeut.
Wat is dry needling therapie en waar is het goed voor?
Dry needling is een behandelmethode die fysiotherapeuten uitoefenen om triggerpoints in het lichaam te raken met een acupunctuur naald. Het wordt soms ook intramusculair stimulation (IMS) genoemd en wordt voornamelijk gebruikt om pijn en stijfheid in spieren tegen te gaan. Het verschil met acupunctuur is dat behandelaars vaak maar één naald is gebruiken en deze kort in de spieren prikken. Bij deze methode raakt een fysio specifieke triggerpoints aan en geen energiepunten zoals bij acupunctuur. Een triggerpoint is een drukpunt in de spieren die lokale pijn en pijn op afstand veroorzaakt.
Kan je afvallen met acupunctuur?! Lees het in onze blog.

Dry needling kan zinvol zijn voor verschillende dingen. Zo kun je pijn hebben in verschillende spiergroepen zoals in je bilspier, je schouder of beenspier. Ook kan dry needling effectief zijn tegen schouderpijn of hoofdpijn. Andere voorkomende kwaaltjes die de behandeling tegen gaat is het hebben van stijve spieren en gewrichten of klachten in je nek, arm, elleboog onderarm of pols. Tegelijkertijd helpt de behandeling ook tegen allergieën, slapeloosheid, RSI, hernia’s, hoofdpijn en sportblessures. Ervaar je last van de bovenstaande kwalen, dan is het raadzaam om langs te gaan bij je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut die de behandeling uitvoert en je zal begeleiden in het proces.
Wie heeft dry needling uitgevonden?
De huidige methode bestaat eigenlijk niet heel lang en is ontdekt in 1970 door de Canadese arts C. Chan Gunn. Echter bestond dry needling zelf wel al enige tijd, al heeft Gunn de methode verfijnd zodat patiënten minder pijn ervaarden.
Wie mag dry needling toepassen?
Een geschoolde fysiotherapeut is erkend en mag daardoor dry needling toepassen bij patiënten. Het valt tegenwoordig onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Dit betekent dat wanneer je bent verzekerd voor fysiotherapie, de behandeling gewoon vergoed wordt door je verzekeringsmaatschappij.
Hoe werkt dry needling?
Fysiotherapeuten gebruiken een speciale techniek om de naalden in de spieren te brengen. De naalden zorgen ervoor dat de spieren snel en langdurig ontspannen. De droge acupunctuur naald bevat geen vloeistoffen omdat behandeling zich vooral richt op het uitschakelen van de triggerpoints. Op deze manier ontspannen de spieren en zouden de verschillende kwaaltjes moeten verdwijnen. Als een patiënt langer last heeft van klachten, behandelt de fysiotherapeut meerdere spieren om erachter te komen of deze spieren met elkaar verbonden zijn.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Vaak heeft een patiënt direct resultaat en zullen de spieren en triggerpoints al gauw soepeler voelen en vindt er een betere doorbloeding plaats. Wil je dat de behandeling effect heeft op lange termijn? Dan is het raadzaam om een behandeling te nemen van vier tot vijf sessies. Op deze manier kun je ervanuit gaan dat de behandeling goed aanslaat en kwaaltjes niet meer terug komen. Echter hangt het af van je situatie en kwalen.
Is het pijnlijk?
Over het algemeen zou dry needling therapie geen pijn moeten. Alhoewel de techniek vaak wel als vervelend wordt ervaren. Toch zit de pijn vaak veelal in de spierpijn zelf dan in de behandeling. Tegelijkertijd is het zeer effectief en zal het herstel erg snel zijn. Je zult voelen dat er direct ontspanning ontstaat en de stofwisseling in de spier gemakkelijk voorzet. Je ervaart een snelle pijnafname en je spier zal weer haar werk kunnen doen. Hierdoor kan je weer gemakkelijk bepaalde oefeningen uitoefenen en meer gemak voelen in je coördinatie.
Is dry needling gevaarlijk?
Dry needling is geen gevaarlijke behandeling. Uiteraard moet deze uitgeoefend worden door een erkende fysiotherapeut die een speciaal examen heeft afgelegd. Hierdoor is hij bevoegd om de behandeling uit te oefenen. Bovendien wordt de behandeling steeds vaker toegepast door ziekenhuizen, sportclubs en revalidatiecentra.

Is dry needling kwakzalverij?
Dry needling is een geneeswijze volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Sinds 2007 worden behandeling in Nederland uitgevoerd door fysiotherapeuten en wordt het vergoed door verzekeringen. Echter zegt de vereniging tegen kwakzalverij dat het prikken in een spier niet perse effectiever is dan het warm houden van spieren of het geven van een massage. Toch mogen fysiotherapeuten de therapie gewoon uitvoeren.
Conclusie
Dry needling is een erkende behandelmethode die Nederlandse fysiotherapeuten uitvoeren wanneer iemand last heeft van pijnlijke of vastzittende spieren. Het is een niet gevaarlijke en haast pijnloze behandeling die vaak direct resultaat heeft. Ondanks Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie de therapie ziet als een erkende behandeling is er nog twijfel of het kwakzalverij.
Geef een reactie