
Je ideale streefgewicht kun je op veel verschillende manieren bereiken. Zo ook met met maaltijdvervangers. Een dieet met maaltijdvervangers kan erg effectief zijn; op korte termijn kun je behoorlijk wat kilo’s verliezen. Wij leggen je hier alles over uit over diëten met maaltijdvervangers!
Het woord zegt het eigenlijk al: maaltijdvervangers zijn vervangers van een maaltijd. Het zijn dieetproducten die je nuttigt in plaats van een gewone maaltijd. De bekendste maaltijdvervangers zijn maaltijdvervangende shakes, repen of soepen, maar er bestaan ook ontbijtjes, warme maaltijden en snacks. De maaltijdproducten zijn zodanig samengesteld dat ze een verlaagd aantal calorieën bevatten. Wel bevatten de producten vele bouw- en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Ze bevatten vitamines, mineralen en vaak ook vezels. Hierdoor is het mogelijk om daadwerkelijk maaltijden te vervangen en af te vallen. De belangrijkste voedingsstof die je haalt uit maaltijdvervangers zijn eiwitten. Eiwitten zorgen voor energie, maar ook voor een goed herstel, behoud en opbouw van spieren. Dit is belangrijk zodat je tijdens het afvallen geen spieren verliest. Daarnaast zorgen eiwitten er ook voor dat je na de maaltijd een verzadigd gevoel krijgt. Hierdoor zal je minder behoefte hebben aan meer voeding.
Afvallen met maaltijdvervangers
Maaltijdvervangers zijn speciaal ontwikkeld om mee af te vallen. Doordat ze laag zijn aan calorieën is het een effectieve manier om gewichtsverlies te bereiken. Zolang je namelijk minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt zal je kilo’s kwijtraken. Maaltijdvervangers bevatten tussen de 200 en 250 kcal per maaltijd. Dit betekent dat wanneer je 3 of 4 maaltijden vervangt je zo’n 800 tot 1000 kcal zult binnenkrijgen. Dit is minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën voor zowel vrouwen als mannen.

Afvallen met maaltijdvervangers is wetenschappelijk bewezen door de EFSA. De EFSA is de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, waardoor het onderzoek als zeer betrouwbaar gezien wordt. In het onderzoek kwam uit dat wanneer je wilt afvallen met maaltijdvervangers je tenminste 2 maaltijden per dag moet vervangen. Als je op gewicht wilt blijven dan vervang je 1 maaltijd per dag. Ook kwam er bij dit onderzoek naar voren dat het gebruik van maaltijdvervangers effectief, gezond en veilig is. Daarnaast kan je de dieetproducten ook op de lange termijn veilig gebruiken.
Zoals al eerder gezegd, bevatten maaltijdvervangers veel van de voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. De producten bevatten de nodige vitamines, mineralen en eiwitten, terwijl ze daarnaast maar weinig calorieën, koolhydraten, suikers en vetten bevatten. Dit maakt het gebruik van de producten een gezonde manier om af te vallen. Dankzij de eiwitten zal je toch een verzadigd gevoel hebben, waardoor je ook minder snel weer trek krijgt. Veel mensen ervaren bij een dieet juist veel trek, waardoor het moeilijk vol te houden is. Bij dit dieet zal je daar minder snel last van hebben.
Eetschema dieet met maaltijdvervangers
Een dieet met maaltijdvervangers is op verschillende manieren te volgen. Dit is geheel afhankelijk van jouw streefdoel. Wanneer je zo snel mogelijk de meeste resultaten wilt behalen dien je al je maaltijden op een dag te vervangen. Wanneer je wel wilt afvallen, maar niet alle maaltijden op een dag wilt vervangen kan je er ook voor kiezen om 2 of 3 maaltijden per dag te vervangen. Verder is het ook mogelijk om strenge dagen af te wisselen met minder strenge dagen. Het is dus erg afhankelijk van jouw wensen hoe jouw dieet eruit ziet.
Wij hebben een voorbeeld eetschema ontwikkeld voor een strikte dag van het dieet met maaltijdvervangers. Alle vier de maaltijden worden vervangen. In dit eetschema eet je ’s ochtends eet je een maaltijdvervangende omelet. Er bestaan ook andere maaltijdvervangende ontbijtjes, zoals havermout, muesli en shakes. In de middag drink je een maaltijdshake. Als tussendoortje eet je een maaltijdreep, maar let er hierbij wel goed op dat de reep als tussendoortje gegeten mag worden. Een voorbeeld voor het diner is een maaltijdvervangende soep. Er bestaan ook andere warme maaltijdvervangers, zoals pasta’s, chili en meer.
Dag 1 | Ontbijt | Lunch | Tussendoor | Diner |
Maaltijd-vervanger | Maaltijdvervangende omelet | Maaltijdshake | Maaltijdreep | Maaltijdvervangende soep |
Hoe werkt een dieet met maaltijdvervangers?
Iedereen is anders en iedereen heeft verschillende doelen. Afhankelijk van je persoonlijke doel, kun je bepalen hoe je een dieet met maaltijdvervangers volgt. Wil je snel en veel gewicht verliezen? Dan kun je kiezen voor een maaltijdvervangers dieet waarbij je al je gewoonlijke maaltijden vervangt. Je zult zo’n 1100 of 1200 calorieën per dag binnen krijgen. Wil jij het wat rustiger aan doen en wil je kunnen variëren met je gewone maaltijden? Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld maar 1 of 2 maaltijdvervangers per dag te nemen. Zo zal het waarschijnlijk wel iets langer duren, maar zo kom je ook zeker uiteindelijk bij je doel uit!
Maaltijdvervangende producten
Er bestaan verschillende soorten maaltijdvervangende producten. De bekendste zijn maaltijdshakes en maaltijdrepen. Omdat deze twee het populairst zijn gaan we hier verder op in.
Maaltijdshakes
Een van de bekendste soorten maaltijdvervangers zijn maaltijdshakes. Sommige mensen denken dat dit de enige soort maaltijdvervanger is, maar dat is niet waar. Ook moet er onderscheid gemaakt worden tussen eiwitshakes en maaltijdshakes. Eiwitshakes zijn namelijk ontwikkeld voor sporters en verbeteren de spieropbouw. Deze zijn daarentegen niet verlaagd in calorieën. Als je wilt afvallen is het dus belangrijk om echt te kiezen voor maaltijdshakes omdat deze speciaal zijn ontwikkeld om calorieën te beperken.
Maaltijdrepen
Net als maaltijdshakes kunnen maaltijdrepen een goede vervanging zijn voor maaltijden. Deze repen bevatten zoveel voedingsstoffen dat ze een hele maaltijd kunnen vervangen. Ook hierbij worden er eiwitrepen ontwikkeld, welke niet geschikt zijn om hele maaltijden mee te vervangen of om mee af te vallen. Bij het kiezen van maaltijdrepen is het goed om te kijken of de repen wel geschikt zijn om een hele maaltijd te vervangen of dat ze bedoeld zijn als tussendoortje.

Ben je wel op zoek naar eiwitrepen? Bekijk dan eens ons recept om zelf eiwitrepen te maken!
Is een dieet met maaltijdvervangers gezond?
Doordat maaltijdvervangers alle vitamines, mineralen en eiwitten bevatten die het lichaam nodig heeft zijn het gezonde producten. Daarnaast is het ook wetenschappelijk bewezen door EFSA dat een dergelijk dieet gezond is om te volgen en geen slechte gevolgen heeft voor het lichaam.
Door de eiwitten behoud je je spiermassa en door de vitamines en mineralen krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen. Om het dieet met maaltijdvervangers helemaal gezond te volgen, kun je het dieet aanvullen met groenten. Afhankelijk van hoe streng je het dieet wilt volgen kan je het ook aanvullen met fruit. Groenten en fruit bevatten weinig calorieën en passen daarom ook goed in het maaltijdvervanger dieet. Het is bij fruit wel van belang om goed te kijken naar het soort fruit. Sommige soorten fruit bevatten namelijk een stuk meer calorieën en kun je voor de beste resultaten beter vermijden. Daarnaast bevatten groenten en fruit behalve vitamines en mineralen ook andere belangrijke voedingsstoffen die vaak niet in de maaltijdvervangers zijn verwerkt. Om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen, kun je het best zo veel mogelijk variëren in de groenten en fruit die je eet.
Naast dat het dieet als gezond verklaard is door de EFSA, zijn er ook wettelijke eisen opgesteld waaraan maaltijdvervangers moeten voldoen. Hierdoor is het daadwerkelijk mogelijk om het dieet gezond te volgen. Deze eisen zijn:
- Bevatten 200-250 kcal
- Bevat minimaal 1 gram linolzuur
- 25%-50% van energie komt uit eiwitten
- 30% energie komt uit vetten
- Bevat 30% van aanbevolen 22 vitamines en mineralen
Waarom kiezen voor een dieet met maaltijdvervangers?
Wil jij op een gezonde en snelle manier je overtollige kilo’s kwijtraken? Dan is een dieet met maaltijdvervangers misschien wat voor jou. Doordat de maaltijdvervangers verschillende vitaminen, mineralen en daarnaast ook eiwitten bevatten, kan je op een gezonde manier afvallen met maaltijdvervangers. Daarnaast bevatten de producten weinig calorieën en koolhydraten. Wanneer je het dieet met maaltijdvervangers volgt zal je een verzadigd gevoel geven, wat een voordeel is ten opzichte van sommige andere diëten.
Onthoud wel dat wanneer je wilt stoppen met de maaltijdvervangers, je wel nog steeds moet oppassen op wat je eet. Ook wanneer je niet alle maaltijden vervangt moeten de normale maaltijden wel gezond zijn. Als je veel calorieën nuttigt tijdens of na je dieet zal je geen gezonder eetpatroon ontwikkelen. Na het dieet kan dit betekenen dat het gewichtsverlies niet blijvend is. Dat zou zonde zijn! Bouw dus langzaam af en vermijd ongezonde voeding.

Voordelen van het dieet
Er zitten verschillende voordelen aan het dieet. Deze zullen we hier uitleggen.
- Het dieet zorgt ervoor dat je afvalt
Afvallen met maaltijdvervangers is zeer effectief en er is dus ook een grote kans dat je afvalt. Wanneer je het dieet goed volgt zal je kilo’s kwijtraken. - Maaltijdvervangers bevatten voldoende vitamines en mineralen
Goede kwalitatieve maaltijdvervangers bevatten voldoende vitamines en mineralen voor het lichaam. Daarnaast mag je het dieet ook aanvullen met groentes voor extra voedingsstoffen. - Je kunt makkelijk bepalen hoeveel of hoe snel je wilt afvallen
Met het bepalen van een streefdoel kan je zelf bepalen hoeveel maaltijden jij wilt vervangen. Doordat dit aansluit bij jouw wensen zal je op jouw tempo gewicht verliezen. - Verrijkt aan eiwitten
Maaltijdvervangers zijn verrijkt aan eiwitten en moeten tenminste 30% van energie uit eiwitten halen. Niet alleen zorgt dit voor een vol gevoel, het zorgt ook voor spierbehoud. Hierdoor zullen de kilo’s die je kwijtraakt dan ook daadwerkelijk vet zijn en geen spieren. - Het is een makkelijk dieet
Bij het dieet hoef je niet na te denken over welke voedingsproducten wel of niet mogen. De dieetproducten zijn namelijk geheel samengesteld om het dieet te ondersteunen.
Nadelen van het dieet
Aan elk dieet zitten er wel nadelen en zo ook bij het maaltijdvervanger dieet. We bespreken deze zodat jij kan bepalen of het dieet bij je past.
- Niet alle maaltijdvervangers zijn van goede kwaliteit
Er zijn verschillende maaltijdvervangers op de markt die niet van hele goede kwaliteit zijn. Bij het kiezen van een goede maaltijdvervanger moet je erop letten dat de producten voldoende vezels, vetzuren en eiwitten bevatten. Ook moeten de maaltijdvervangers niet te veel suikers bevatten. - Sommige merken bieden alleen vloeibare producten aan
Niet iedereen wilt alleen vloeibaar eten. Toch bieden de meeste merken maaltijdvervangers alleen vloeibare producten aan. Gelukkig zijn er hier wel een aantal uitzonderingen in. - Weinig variatie
Vaak vind je maar weinig variatie in maaltijdvervangers. Het assortiment is klein en als je het dieet langdurig wilt volgen kan dit erg eentonig worden.
Beste maaltijdvervangers
De beste maaltijdvervanger is de maaltijdvervanger die bij jouw wensen past. Het is daarentegen wel belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van de dieetproducten. Goede maaltijdvervangers voldoen niet alleen aan de wettelijke eisen, maar zijn zelfs beter dan dat. De beste maaltijdvervangers hebben een hoog eiwitgehalte, weinig suikers, meerdere soorten eiwitten en voldoende vezels, vitamines en mineralen.
Heb jij zelf al een dieet met maaltijdvervangers gevolgd? Deel dan je verhaal hieronder! Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen. Of twijfel jij nog om een dieet met maaltijdvervangers te gaan volgen? Ook in dat geval willen we graag je mening of vraag horen.
Daniëlle zegt
leuke blog!
Ik heb ook wel eens zo’n dieet gedaan. Werkt supermakkelijk als je even doorzet. Heb toen een doos besteld van Formafast (mag ik dat zo noemen? ha ha)