
Crossfit is bedacht door voormalige gymnasten en dook als eerst op in 1996 in Californië. Met name in de Verenigde Staten is het erg populair, maar ook in ons land duikt het steeds meer op. Maar wat is crossfit nu precies en kan je ermee afvallen?
Wat is crossfit?

Crossfit is een fitnessvorm die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert. Tijdens een training worden bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. De oefeningen bestaan vooral uit natuurlijke lichaamsbewegingen. Denk hierbij aan duwen, trekken, tillen, springen, klimmen en rennen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van voorwerpen zoals barbells, dumbbells en kettlebells. Maar ook items als tractorbanden, touwen en zandzakken. Een sportschool die zich volledig richt op deze trainingsvorm heet een crossfit box.
Wie heeft crossfit bedacht?
Voormalig gymnast, Greg Glassman heeft samen met Lauren Jenai crossfit bedacht. Het begon als een competitieve, fysieke bewegingssport. Het duo begon met het aanbieden van de workouts op het internet. De sport was net als bootcamp vooral interessant voor politie omdat ze zo op een snelle manier fit konden worden voor hun baan. De eerste CrossFit box opende in 1996 in Californië en is sindsdien uitgegroeid tot een sport die wereldwijd bekend is.
Hoe werkt het?
Een training begint altijd met een korte warming-up. Dit is belangrijk om de spieren op te warmen en de hartslag omhoog te brengen. Vervolgens worden de crossfit bewegingen uitgelegd en geoefend zodat alles op een veilige manier wordt uitgevoerd. Dit is om blessures te voorkomen. Hoelang dit duurt is afhankelijk van de ervaring van de crossfitters. De echte training, ofwel de Workout of the Day (WOD) bestaat uit een intensieve workout van 10 tot 20 minuten. Iedere training heeft weer een compleet andere WOD. Na de intensieve training is het van belang om je lichaam bij te laten komen door middel van een cooling down.
Opbouw van training
- Warming up
- Technische gedeelte
- Workout of the Day
- Cooling down
Termen en afkortingen
Crossfit termen hebben te maken met soorten trainingen en uitdagingen. Er bestaan verschillende varianten waaronder:
AFAP: as fast as possible
AMRAP: as many rounds as possible
EMOM: every minute on the minute
Is crossfit een sport?
Crossfit is een sport en valt als trainingsvorm onder fitness. Toch is het niet te vergelijken met krachttraining in de sportschool. Het verschil zit namelijk in de uitvoering van de oefeningen waarbij dit crossfit vaak zo snel mogelijk is. Het valt dus eigenlijk onder zowel krachttraining als cardio.
Wat train je met crossfit?
Met crossfit bouw je kracht en conditie op. De filosofie is om niet te focussen op één specifiek sportonderdeel. Dit zou leiden tot een eenzijdige fysieke ontwikkelingen. Met de gevarieerde trainingsvorm beoefen je verschillende sporten en oefeningen. Hierdoor train je veel soorten spieren die je in de sportschool met normale krachttraining niet zou trainen. Daarnaast is er veel variatie en verschilt elke training, waardoor het uitdagend blijft.
Waarom crossfit?
Crossfit is een sport die je helpt met het verbeteren van je kracht, conditie en je maakt spiermassa aan. Je kunt starten, ongeacht je niveau omdat je zelf bepaalt hoeveel keer je een oefening doet. Crossfit is een uitdagende sport waarbij je telkens werkt aan je atletisch vermogen, conditie opbouwen, coördinatie en rompstabiliteit. Ook is crossfit goed om het beste uit jezelf te halen en een goede mindset te hebben.

Voordelen van crossfit
- Elke training is anders opgebouwd waardoor er veel variatie is.
- Je bouwt zowel kracht als conditie op.
- Doordat je in kleine groepen traint, krijg je individuele aanwijzingen van coaches of trainers.
- Groepstraining zorgt voor motivatie en maakt het makkelijker vol te houden.
- Door de mix van trainingsvormen train je verschillende spiergroepen waardoor je jezelf blijft uitdagen.
Voor wie is crossfit geschikt?
Het doel is om ongeacht leeftijd en fysieke gezondheid zo snel mogelijk fit en gezond te worden. Een misverstand is dat je hiervoor heel fit of sterk moet zijn. Crossfit is toegankelijk voor iedereen die fitter wil worden. Of je doel nu afvallen is, sterker worden of conditie verbeteren.
Alle oefeningen worden op eigen niveau gedaan. Zo bestaan er verschillende groepen voor crossfit, van beginners tot gevorderden. Daarnaast wordt er veel aandacht besteedt aan de juiste techniek om oefeningen uit te voeren. Vaak wordt er getraind in een groep en is er een vorm van competitie. Dit zorgt voor extra veel motivatie. Als beginner hoef je hier natuurlijk niet direct aan mee te doen.
Is het gezond?
Elke vorm van beweging en sport is goed voor de gezondheid. Mensen die meer bewegen en sporten zijn niet alleen lichamelijk en mentaal fitter maar hebben ook minder kans op verschillende gezondheidsrisico’s.
Hoewel er veel aandacht wordt besteed aan een warming-up en cooling-down is er een kans op blessures. De technische oefeningen worden uitgevoerd op een hoge snelheid. Gebruik je te zware gewichten, ben je niet goed opgewarmd of hanteer je een slechte techniek? Dat kan dan tot blessures leiden.
Crossfit hoe vaak per week?
Door de intensiteit wordt te vaak trainen in de week afgeraden. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te kunnen herstellen. Drie tot vier trainingen per week is aan te raden voor een gezond persoon.
Hoe snel bereik je resultaat?
Wanneer je begint zal je al snel resultaat zien. Toch is het raadzaam om meer dan één keer per week te sporten. Dit kan bijvoorbeeld drie keer in de week crossfit zijn. Maar je kan de crossfit lessen ook combineren met andere sporten. We raden je dan ook af om maar één keer in de week te sporten omdat je zo niet snel progressie zult zien.
Kan je afvallen met crossfit?
Als je wil afvallen is het belangrijk om naast beweging ook op je voeding te letten. Afvallen draait om een negatieve energiebalans. Dit betekent dat je minder calorieën moet binnenkrijgen dan je lichaam verbruikt. Gemiddeld mogen vrouwen 2000 kcal en mannen 2500 kcal per dag. Om af te vallen moet je dus onder de aanbevolen hoeveelheid zitten. Dit kan door minder te eten of door meer te verbranden door middel van sport.
Is het goed voor je?
Vaak stelt men de vraag “is crossfit goed voor je?” Zoals eerder beschreven, is het een sport die je helpt met een ongekende fitheid te ontwikkelen. Tegelijkertijd is het een sport die lichamelijk veel van je vraagt. Je kunt met deze sport snel last krijgen van blessures als je een oefening bijvoorbeeld niet goed uitoefent. Het is daarom raadzaam om altijd bij een erkende sportschool crossfit te doen, zodat je goed begeleid wordt.
Crossfit oefeningen
Een crossfit training bestaat vaak uit dezelfde elementen die telkens anders worden ingedeeld. Zo begint een training met een warming-up, worden de technische oefeningen uitgelegd om blessures te voorkomen en volgt er een intensieve training van 10 á 20 minuten. Deze oefeningen worden WOD (workout of the day) genoemd. Vaak gaat het bij de trainingen om competitie en daarom wordt bijgehouden hoeveel reps er van een oefening wordt gedaan. Op deze manier kan je competeren met je teamgenoten of zelf beter worden. Er zijn verschillende oefeningen die kunnen voorkomen in een training:
- Burpees
- Pistol squats
- Push-ups
- Oefeningen met een barbell
- Sumo deadlift
- Front squat
- Overhead squat
- Barbell lunges
- Kettlebell swings
Geef een reactie