
Met een crash dieet kun je in een korte periode veel afvallen. Bijvoorbeeld als je wilt afvallen voordat je op een vakantie gaat, maar ook na een zwangerschap is het erg populair. Maar hoe werkt zo’n dieet en is het gezond voor het lichaam?
Het is een extreem caloriearm dieet, waardoor je in een korte tijd veel kilo’s kan verliezen. Een dieet waarbij je minder dan 1000 kilocalorieën (kcal) binnenkrijgt valt onder deze term. Vaak krijg je in de werkelijkheid echter niet meer dan 400 tot 800 kilocalorieën (kcal) binnen. Dat is een stuk minder dan de aanbevolen 2000 kcal voor een vrouw en 2500 kcal voor een man.
Het idee achter het crash dieet is vrij eenvoudig. Door minder dan 1000 kcal per dag te eten creëer je een calorietekort. Dit wil zeggen dat je lichaam veel minder calorieën binnenkrijgt dan het verbruikt. Hierdoor kun je daadwerkelijk in een korte periode snel afvallen. Soms tot wel 5 kilo in een week. De resultaten worden echter bereikt door, naast vet, veel vocht te verliezen. Het dieet wordt vaak gevolgd voor een speciaal evenement, zoals een vakantie of bruiloft.
De meeste crashdiëten zijn eenzijdig doordat bepaalde voedingsproducten verplicht of juist vermeden worden. Aangezien deze vorm van diëten lastig vol te houden is, is het in de meeste gevallen maar voor een korte periode. Er bestaan verschillende crashdiëten met shakes, eieren, fruit of yoghurt.
De meeste duren 1 à 2 weken en worden ingezet om snel mogelijk af te vallen. Doordat het van korte duur is, is het vaak makkelijker vol te houden. Langer wordt ook afgeraden, omdat de kans op een tekort aan gezonde voedingsstoffen groot is bij een extreem caloriearm dieet.
Welke crash diëten zijn er?
Er bestaan verschillende diëten waarmee je op de korte termijn veel kunt afvallen. Hierbij krijg je dagelijks maximaal 1000 kcal binnen, door zo veel mogelijk caloriearme voedingsmiddelen te eten. Maar er zijn ook methodes die zijn ontwikkeld voor medische redenen. Het ziekenhuisdieet is daar een voorbeeld van, waarmee patiënten de slagingskans van een operatie vergroten. Andere voorbeelden zijn het yoghurt dieet, soepdieet en appel ei dieet.

Wat mag je eten bij een crash dieet?
Je eetschema is afhankelijk van welk soort crashdieet je volgt. Bij elke methode eet je dagelijks maximaal 1000 kcal op een dag. Meestal eet je voeding met weinig calorieën, zoals fruit, soep, crackers, eieren en yoghurt.
Crash dieet schema voorbeeld
- Ontbijt: 1 geroosterde boterham, 1 gekookt ei, ½ banaan
- Lunch: 120 gram magere yoghurt met 1 geroosterde boterham
- Diner: 95 gram mager vlees, 120 gram sperziebonen, 1 kleine aardappel
- Tussendoortje: 1 stuk fruit en glas water

Wat eten na een crash dieet?
Een crash dieet is moeilijk vol te houden op de langere termijn. Een groot nadeel is dat zodra je weer normaal gaat eten, de kans groot is dat je weer aankomt. De resultaten die je behaalt zijn vaak van korte duur. Dit komt doordat je in een korte periode voornamelijk vocht verliest en geen vet.
Is een crash dieet gezond?
Het is geen gezonde manier van afvallen. Een paar dagen het dieet volgen kan volgens het Voedingscentrum geen kwaad. Langer wordt echter aangeraden vanwege het tekort aan belangrijke voedingsstoffen. Bovendien zorgt het niet voor een duurzame verandering in je eetpatroon. Het is beter om langzaam, maar blijvend af te vallen en te werken naar een gezond eetpatroon.
Waarom is een crash dieet slecht?
Doordat je lichaam te weinig energie binnenkrijgt, bestaat het risico dat spierweefsel in plaats van vetweefsel wordt afgebroken. Dit wil je voorkomen, omdat spiermassa goed is voor de vetverbranding. Ook is de kans groot dat je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die lichaam dagelijks nodig heeft. Denk hierbij aan belangrijke vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.
Voordelen
- Snel gewichtsverlies – met een crashdieet kan je snel veel gewicht verliezen.
- Betaalbaar dieet – om het dieet te volgen hoef je in de meeste gevallen geen dure dieetproducten aan te schaffen, maar gebruik je voeding uit de supermarkt.
- Van korte duur – een crashdieet is vaak van korte duur, het langer volgen wordt ook sterk afgeraden.
Nadelen
- Tekort aan essentiële voedingsstoffen – bij een extreem lage calorie inname verhoogt de kans op een tekort aan belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Denk hierbij aan eiwitten, vezels, calcium, vetten, ijzer etc.
- Vertraagde stofwisseling – je metabolisme wordt trager als je enkele dagen weinig calorieën binnenkrijgt. Hier reageert je lichaam op door op ‘spaarstand’ te gaan.
- Spierverlies – doordat je te weinig energie binnenkrijgt bestaat het risico dat spierweefsel wordt afgebroken.
- Hongergevoel – door dagelijks minder dan 1000 kcal te eten zal je last krijgen van een hongergevoel.
- Resultaten van korte duur – wanneer je na afloop weer in je oude eetgewoonten vervalt of meer gaat eten zullen de verloren kilo’s er weer aanvliegen. Dit staat ook wel bekend als het “jojo-effect”.
- Moeilijk vol te houden – door het hongergevoel is het dieet moeilijk vol te houden op de lange termijn.
Welk crash dieet werkt het beste?
Het crash dieet is geen verantwoord dieet en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Om op een verantwoorde manier af te vallen is het belangrijk om te werken aan een gezond eetpatroon. Dit houdt in: gezonder eten, meer variatie en meer bewegen. Op deze manier is afvallen ook beter vol te houden. Maak gezonde eetkeuzes en probeer meer te bewegen!
Bekijk onze blogs over andere diëten!
Geef een reactie