
Een conditie opbouwen is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Het kan je niet alleen helpen met afvallen, maar het zorgt er ook voor dat je makkelijker kan sporten. Veel mensen geven een verkeerde definitie aan conditie. In deze blog lees je precies waarom.
In het kort geeft je conditie aan hoe fit jouw lichaam is. Er zijn twee soorten condities, namelijk de conditie die je van nature hebt en de conditie die je kunt trainen. Als je dus niet traint, heb je nog steeds conditie. Deze conditie is van nature bepaald en is bij iedereen anders. Het kan dan ook omlaag gaan wanneer je ouder wordt of iets meemaakt met je gezondheid.
De conditie omvat meerdere begrippen. Het is een combinatie van uithoudingsvermogen, spierkracht, lenigheid, snelheid en coördinatie van de spieren. Deze punten werken dus allemaal samen voor een goede conditie. Een goede conditie helpt met het beter en makkelijker uitvoeren van oefeningen, maar vermindert ook de kans op blessures.
Conditie vs uithoudingsvermogen
Veel mensen hebben het idee dat de conditie alleen gaat om uithoudingsvermogen. Zoals hierboven al uitgelegd, is het uithoudingsvermogen wel onderdeel van je conditie, maar omvat het niet je gehele conditie. Uithoudingsvermogen houdt alleen in hoe lang je een bepaalde oefening vol kan houden. Met een goed uithoudingsvermogen kan je bijvoorbeeld een lange tijd hardlopen of makkelijk traplopen zonder snel moe te worden.
Waarom is conditie zo belangrijk?
Een goede conditie zorgt er niet alleen voor dat je makkelijker kunt sporten, maar het houdt je ook werkelijk gezonder. Met een goede conditie creëer je namelijk ook een beter immuunsysteem. Niet geheel onbelangrijk nu het corona virus weer meer op komt dagen. Ook verlaagt het de kans op hart- en vaatziekten. Een goede conditie zorgt er dus voor dat je lichaam beter op kan tegen ziektes.
Waar is conditie opbouwen goed voor?
Je conditie opbouwen is goed voor vele dingen. Zoals al benoemd, verbeter je je immuunsysteem. Maar door een betere conditie zal je ook merken dat je minder snel moe wordt en je oefeningen beter kunt uitvoeren. Je lichaam zal zich ook nog eens sneller herstellen nadat je hebt gesport. Een goede conditie opbouwen kan dus met vele dingen helpen. Als je wilt afvallen kan het opbouwen van je conditie ook extra goed voelen. Je merkt namelijk duidelijk verschil in hoe je je voelt; een stuk fitter!
5 manieren voor conditie opbouwen zonder hardlopen (en met)
Er zijn meerdere manieren om je conditie op te bouwen. Het allerbelangrijkste is dat je kiest voor een manier die je echt leuk vindt. Als je dit niet doet, zal je al snel merken dat je geen zin meer hebt. Zo hou je het natuurlijk niet vol. We bespreken verschillende opties voor het verbeteren van je conditie.
1. Hardlopen
De bekendste manier voor het conditie opbouwen is hardlopen. Dit komt doordat je snel verschil ziet. De eerste keer kon je maar 500 meter achter elkaar rennen, terwijl je na 2 weken al 1,5 km kon rennen. Wanneer je al maanden bezig bent kan je steeds harder en verder. Voor sommige mensen is dit een goede en leuke manier van je conditie opbouwen, maar andere mensen vinden het helemaal niks.
2. Cardio oefeningen
Ga je graag naar de sportschool? Dan kan je specifieke cardio work-outs doen. Op elke sportschool hebben ze meerdere apparaten waar je op kunt trainen, maar er zijn ook cardio oefeningen die je zelf kunt doen. Voorbeelden hiervan zijn touwtjespringen, burpees en schaatssprongen. Je kunt ervoor kiezen om een gehele work-out te doen gericht op cardio, maar ook om elke keer dat je gaat te beginnen met minstens een half uur cardio.
3. Fietsen
Fietsen is ook een goede manier om je conditie op te bouwen. Wees je er wel van bewust dat je iets minder je lichaam beweegt dan met bijvoorbeeld hardlopen. Dit komt doordat je vooral bezig bent met je onderlichaam. Toch zal je merken dat als je veel fietst je fitter wordt. Je kunt in de omgeving fietsen, maar dan zal je wel wat langere routes moeten kiezen. Een zwaardere manier van fietsen is bijvoorbeeld mountainbiken of wielrennen. Je kunt natuurlijk ook afwisselen!
4. Hiken/wandelen
In Nederland heb je maar weinig goede hiking spots, maar als je wel vlakbij een bos of natuurgebied woont, is hiken/wandelen ook een super goede manier om je conditie te verbeteren. Probeer wel een hoog tempo aan te houden, want zo hou je je spieren bezig. Door rustig te wandelen zal het een stuk moeilijker zijn om een betere conditie te krijgen (of je moet wel heel lang wandelen!).
5. Kies een leuke sport
Het allerbelangrijkste is dat je het leuk vindt wat je doet. Je kunt op heel veel verschillende manieren een goede conditie opbouwen. Het belangrijkste is dat je er een aantal keer per week mee bezig bent. Je kunt er dus ook voor kiezen om een leuke sport te gaan doen. Leuke tips: hockey, zwemmen, klimmen, tennis, voetbal of (kick)boksen.
Wil je graag afvallen? In onze blog delen we een sportschema voor afvallen met oefeningen die dit ondersteunen.
Hoe lang duurt het conditie opbouwen?
De eerste veranderingen in je conditie zie je vaak al na drie of vier weken. Hiervoor moet je wel minstens twee keer per week cardio oefeningen doen. Hoe lang het duurt om een conditie op te bouwen heeft met meerdere aspecten te maken. De natuurlijke conditie is van iedereen anders en het einddoel ook. Meestal duurt het een paar maanden om een conditie te behalen waar je een duidelijk verschil in ziet vergeleken met je startconditie.
Welke hartslag voor conditie opbouwen?
Bij het opbouwen van je conditie is je hartslag erg belangrijk. Vooral tijdens sporten en trainingen waarbij je de hele tijd gelijke bewegingen maakt (zoals hardlopen, fietsen en cardio oefeningen), moet je hier goed op letten. Wanneer je net begint kan je dit nog even vergeten. Pas wanneer je conditie al iets verbeterd is, ga je intensievere trainingen volgen. Je moet hiervoor jouw maximumhartslag weten. Je moet dan tussen de 70-80% van je maximumhartslag blijven. Je kunt dit opmeten met een sporthorloge of een hartslagband. In de sportschool hebben de fitnessapparaten vaak ook hartslagmeters.
Welke manier heb jij gekozen om je conditie op te bouwen? En na hoe lang merkte jij verschil? Laat het ons weten in de reacties!
Geef een reactie