
Het Cambridge dieet is een bekend dieet dat ook wel bekend staat als het 1 op 1 dieet. Tijdens het dieet maak je gebruik van maaltijdvervangers en beperk je het aantal koolhydraten dat je binnenkrijgt. Wij bespreken hoe het dieet werkt en wat alle voor- en nadelen van het dieet zijn.
Wat is het Cambridge dieet?
Het Cambridge dieet is een dieet gebaseerd op maaltijdvervangers. Door maaltijden te vervangen met de maaltijdsoepen, -shakes, -repen, -pap, drinkpakjes en kant-en-klare maaltijden worden het aantal genuttigde calorieën per dag beperkt. Het dieet is bedacht door Dr. Alan Howard in 1970. In die periode was het dieet ontzettend caloriearm en kregen mensen die het dieet volgden veel te weinig calorieën binnen (maar zo’n 330 kcal per dag!). Ondertussen is het dieet steeds verder uitgebreid en zijn er een stuk meer producten te verkrijgen. De producten bevatten onderhand ook een stuk meer calorieën dan voorheen (500-1500 kcal per dag).
In onze maaltijdvervanger test hebben we gekeken naar verschillende merken die maaltijdvervangers aanbieden en welk merk het beste scoort.
Om het dieet te ondersteunen is er een stappenplan ontwikkeld. Met behulp van een gewichtsconsulent wordt samen bepaald in welke stap je begint om de gewenste kilo’s te verliezen. Deze consulent staat jou gedurende de hele afslankperiode bij. Zo kan je de benodigde Cambridge producten ook via deze consulent aanschaffen. Daarnaast helpt deze persoon je ook om gemotiveerd te blijven.
Hoe werkt het Cambridge dieet?
Het dieet is opgedeeld in 7 fases waarbij het eetpatroon steeds verder wordt aangepast. Op het begin van het dieet zal je alle maaltijden (3 per dag) vervangen door maaltijdvervangers om zo veel mogelijk gewicht te verliezen. Later vul je je voeding steeds meer aan met regulier voedsel, zoals groenten, eiwitten, zuivel, fruit, graanproducten en koolhydraten. Ook het aantal maaltijdvervangers wordt steeds minder. Hierdoor leer je een nieuw en gezonder eetpatroon. In het stappenplan hieronder zie je precies hoe het dieet in elkaar zit. De cijfers staan voor het aantal porties dat je van een bepaald product mag.

Afslanken met behulp van een consulent
Bij het Cambridge dieet ga je in samenwerking met een consulent afslanken. Het is bij dit dieet niet mogelijk om dit zonder consulent te doen. Afslanken met behulp van een consulent kent zowel voordelen als nadelen.
Begeleiding kan juist een stok achter de deur zijn en motiverend zijn om het dieet vol te houden. Je kunt makkelijk advies inwinnen, waardoor je precies weet of je op de goede weg bent. Daarnaast wordt het gehele proces in de gaten gehouden. Dit maakt het makkelijk om het dieet succesvol te volgen.
Ondanks dat een consulent verschillende voordelen kent, kan het ook nadelig zijn om een dieet met consulent te volgen. Bij het Cambridge dieet is het namelijk alleen maar mogelijk om de producten via een consulent aan te schaffen. Dit kan een extra drempel zijn om aan de maaltijdvervangers te komen. Verder zal je regelmatig op afspraak bij de consulent moeten komen. Hier kan veel tijd in gaan zitten. Als laatste is een dieet ondersteund door een gewichtsconsulent ook vaak duurder. Er zitten namelijk extra kosten aan verbonden voor de consulten. Het is belangrijk voor jezelf af te wegen of je wel of geen behoefte hebt begeleiding tijdens je dieet. Ook is het goed om je te bedenken dat er ook verschillende diëten zijn die online begeleiding aanbieden, wat ook een optie kan zijn.
Is het Cambridge dieet gezond?
In principe is het concept voor afvallen met maaltijdvervangers gezond. Het is tenslotte wetenschappelijk bewezen door de EFSA. Wel is het belangrijk dat er goed wordt omgegaan met deze maaltijdvervangers. De producten moeten de juiste samenstelling hebben om het lichaam gezond te houden. Veel van de producten van het Cambridge dieet bevatten erg veel suiker. Daarnaast bevatten de producten ook niet alle benodigde ingrediënten om een gezond lichaam te behouden. Doordat je tijdens de eerste fase van het dieet ook geen groentes mag nuttigen, zal je de benodigde vitamines ook niet op deze manier kunnen aanvullen.
Om deze redenen is het dieet niet gezond te noemen. Doordat de eerste fase niet lang duurt is het dieet ook niet meteen heel schadelijk voor het lichaam. Je lichaam kan deze korte periodes goed aan. Zodra het dieet voor langere periodes erg beperkt in voeding en variatie blijft kan het lichaam wel een tekort krijgen aan voedingsstoffen.
Voordelen van het dieet
- Gewichtsverlies
Zolang je minder calorieën binnenkrijgt dan verbrandt zal je gewicht verliezen. Ook bij dit dieet zal je een stuk minder calorieën binnenkrijgen dan voorheen. Hierdoor zal je snel merken dat je kilo’s kwijtraakt. - Makkelijk te volgen dieet
De gewichtsconsulente stippelt precies voor je uit wat je elke dag moet eten. Je hoeft hierdoor niet na te denken over wat er op het menu staat en wat er gezond is. Dit maakt het dieet voor iedereen te volgen. - Begeleiding van een consulent
Met de begeleiding van een consulent wordt je gedurende het dieet bijgestaan. Je consulent bepaalt samen met jou wat de wensen zijn en stippelt hiervoor een op maat gemaakt plan uit. Een consulent zorgt vaak voor extra motivatie en gemak. - Rijk aan eiwitten
Het eten van extra eiwitten zorgt voor spierbehoud en een voldaan gevoel. Doordat de producten van het 1 op 1 dieet veel eiwitten bevatten is het dieet makkelijker te volgen en beter voor je lichaam.
Nadelen van het dieet
- Veel suikers
De meeste producten van het Cambridge dieet bevatten erg veel suikers. Suikers geven vaak een korte periode veel energie en worden makkelijk opgeslagen als vet. - Producten alleen via consulent te verkrijgen
Wanneer je producten wilt aanschaffen zijn deze alleen via de consulent te verkrijgen. Je kunt dus niet even makkelijk online extra producten bestellen. Er is dus altijd een tussenpersoon die moet helpen om de gewenste producten in huis te krijgen. - Hoge kosten door consulent en producten
Het Cambridge dieet is geen goedkoop dieet. Dit komt vooral doordat je het dieet verplicht onder begeleiding van een consulent moet volgen en dus regelmatig een consult hebt. Ook zonder consult kunnen de kosten per persoon al oplopen tot €50 per week. - Geen groenten in de eerste fase
In de eerste fase mag je het dieet niet aanvullen met groenten. Veel groenten bevatten veel, goede voedingsstoffen terwijl ze maar weinig calorieën bevatten. Hierdoor is het erg zonde dat je geen gebruik mag maken van deze aanvulling. - Consulenten zijn niet onafhankelijk en intern getraind
Het is belangrijk om te weten dat een consulent geen diëtist is. Consulenten hebben geen studie gedaan naar voeding en gewichtsverlies, maar zijn vaak intern getraind of hebben een cursus gevolgd. - Klachten in eerste fase
Doordat het mogelijk is dat je te weinig vezels binnenkrijgt is er een mogelijkheid op obstipatie. Ook ervaren mensen tijdens de eerste weken van het dieet een slechte adem, hoofdpijn, misselijkheid of diarree.
Ervaringen met het Cambridge dieet
Er zijn verschillende ervaringen te vinden over het Cambridge dieet. Het dieet kent vele trouwe volgers die overtuigd zijn van het dieet, maar er zijn ook veel sceptici. Wij delen een aantal verschillende ervaringen van mensen die het Cambridge dieet hebben gevolgd.
“Hou me erg goed aan t dieet val praktisch niet af. Een hoop geld voor weinig tot geen resultaat. Niet afgevallen wel veel frustratie.” – Diana
Verder zijn er ook positieve ervaringen te vinden over het dieet.
“Sinds 5 weken ben ik bezig met het Cambridge 500 programma. Gestart op 85.2 kilo en nu 9.9 kilo lichter! 75.3 dus. Ooit heb ik zelf een koolhydraat arm dieet gedaan op Eigen kracht en had vaak honger en voelde me slap. Nu met het Cambridge dieet echt nergens geen last van!” – Jaimy
Bij elk dieet is het belangrijk om te kijken naar welke aspecten jij zelf belangrijk vindt. Ervaringen kunnen natuurlijk helpen bij het maken van een keuze, maar laat deze niet leidend zijn. Een geode keuze voor een dieet is namelijk erg persoonlijk. Zo zal het ene dieet voor iemand heel goed kunnen werken en voor iemand anders juist weer niet.
Conclusie
Het Cambridge dieet is in de basis een prima dieet. Het richt zich namelijk vooral op het gebruik van maaltijdvervangers, waarbij de producten verrijkt zijn aan eiwitten. Toch zijn er een aantal nadelen dat het dieet met zich meebrengt. Zo bevatten de producten veel koolhydraten, door de hoeveelheid suikers. Ook mag er in de eerste fase geen groenten gegeten worden, wat juist een goede aanvulling zou zijn voor de missende voedingsstoffen.
Geef een reactie