
Bij het berekenen van je BMI kom je erachter of je lichaamsgewicht gezond is. Het is eigenlijk een simpel rekensommetje waarvan jaren geleden bepaald is dat het van alles zegt over je lichaam. Iedereen zijn lichaam is anders, wat maakt dat de tool niet voor iedereen betrouwbaar is. Wij vertellen je daarom in deze blog alles over het BMI berekenen en dus ook wat je écht moet weten om dit goed te doen.
BMI staat voor Body Mass Index. In andere woorden: je berekent hoe gezond jouw lichaam is. Dit bereken je met een formule waarbij er gekeken wordt naar je geslacht, leeftijd, lichaamsgewicht en lengte. De uitkomst van deze formule is dus je BMI, wat de verhouding is tussen je gewicht en je lengte. Natuurlijk zijn dus de aspecten van het geslacht en de leeftijd ook belangrijk, omdat deze een indicatie geven over wat voor BMI gezond is voor jou. Zo is de BMI te gebruiken voor kinderen vanaf 2 jaar tot volwassen van 70 jaar.
De BMI wordt berekend aan de hand van een formule. Ook zijn er heel veel tools die gemakkelijk jouw BMI voor je kunnen berekenen. Onze BMI meter kan je gratis gebruiken. De formule die wordt gebruikt om je BMI te berekenen is:
BMI = Gewicht / lengte²
Het cijfer dat hieruit komt bepaalt dus of jouw lichaam gezond is. In 2013 heeft een professor van de Oxford Universiteit opnieuw gekeken naar het BMI berekenen. Hij vond de oude formule achterhaald en bedacht een verbeterde formule. In deze formule wordt er rekening gehouden met dat het gewicht en de lengte niet altijd evenredig groeien. Zijn nieuwe formule zag er toen zo uit:
BMI = 1,3 * Gewicht / lengte²½
De correctie die de professor heeft toegevoegd aan de formule zorgt ervoor dat deze ook een stuk betrouwbaarder is. Dit geldt vooral voor mensen die erg klein of juist erg lang zijn. Bij de oude BMI formule kwam er bij kleine mensen namelijk sneller een te hoog BMI getal uit en bij lange mensen sneller een laag BMI getal.
Met behulp van onze calculator kan je makkelijk jouw BMI berekenen. Vul jouw gegevens hieronder in om erachter te komen of jouw BMI gezond is.
Waarom je BMI berekenen?
Het berekenen van je BMI kan je helpen om een betere inschatting te maken in de gezondheid van je lichaam. Je BMI kan een goede indicatie geven voor of je op gewicht moet blijven, aan moet komen of juist wat gewicht kwijt moet raken. Met een gezond BMI is de kans op hart- en vaatziekten kleiner en is de kans op andere gezondheidsproblemen kleiner. Dat is al een goede reden om goed te kijken naar je BMI. Het geeft vaak een betere indicatie dan alleen je gewicht, doordat het ook kijkt naar je lichaamsverhouding. Denk hierbij dus aan je lengte. Langere mensen horen namelijk meer te wegen dan kleinere mensen, wat logisch is.

Wanneer is je BMI gezond?
BMI | Advies |
---|---|
< 18,5 | Je bent te licht! Probeer aan te komen |
18,5 – 24,9 | Je hebt een gezond gewicht. Probeer op gewicht te blijven |
25 – 29,9 | Je bent te zwaar! Probeer wat af te vallen |
> 30 | Je bent veel te zwaar! Probeer echt af te vallen, indien nodig met behulp van een diëtist |
Wanneer overgewicht met BMI?
Als je je BMI berekent heb je overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Het is dan al verstandig om wat gewicht te verliezen. Bij een BMI van 30 of hoger wordt dit overgewicht obesitas genoemd. Dan heb je zodanig veel overgewicht dat het je gezondheid sterk beïnvloedt. Als uit de test naar voren komt dat je overgewicht hebt kan je het beste door middel van een dieet en meer sporten een gezondere levensstijl opbouwen. Je zult dan zien dat je langzaamaan richting een gezondere BMI gaat.
Ideale gewicht berekenen
De meter geeft aan wat de verhouding tussen je lengte en gewicht is, maar niet wat het ideale gewicht is voor iemand met jouw lengte. Om hierachter te komen kan je gewoon gebruik maken van onze BMI meter. Vul bij jouw gewicht andere nummers in om erachter te komen wat het ideale gewicht is voor jouw lichaam. Door een beetje te blijven testen kom je er al snel achter.
Is je BMI berekenen betrouwbaar?
Laten we even eerlijk zijn. Het berekenen van je BMI is niet de meest betrouwbare methode om de gezondheid van je lichaamsgewicht te bepalen. Je moet deze 7 regels daarom ook echt weten voordat je jouw BMI als gegeven ziet.
- De BMI meter is niet betrouwbaar voor lange of kleine mensen.
De oude formule nam aan dat gewicht en lengte evenredig groeien. De nieuwe formule doet dit niet. Hierdoor is het betrouwbaarder geworden voor lange of kleine mensen. - De BMI meter is niet betrouwbaar voor mensen ouder dan 70 jaar.
Mensen ouder dan 70 jaar krimpen, waardoor je BMI niet meer betrouwbaar is. Je wordt kleiner, terwijl je wel evenveel blijft wegen. Hierdoor lijkt het alsof je ongezonder wordt. - De BMI meter is niet betrouwbaar voor groeiende kinderen.
Wanneer kinderen groeien gaan ze vaak meer de lengte in dan de breedte. Hierdoor kan het bijvoorbeeld lijken dat ze ondergewicht hebben, terwijl ze eigenlijk gewoon gezond aan het groeien zijn. - De BMI meter is niet betrouwbaar voor sommige afkomsten.
Door de lichaamsbouw bij bepaalde afkomsten wordt er een ander advies gegeven. Wanneer je een Zuid-Aziatische of Afrikaanse (ten zuiden van de Sahara) afkomst hebt, is je gewicht gezond tot een BMI van 23. Ook andere afkomsten kunnen hierin afwijken. - De BMI meter is niet betrouwbaar voor mensen met veel spiermassa.
Iemand met veel spiermassa zal bij het berekenen van zijn/haar BMI een te hoge score krijgen. Dit terwijl die persoon juist erg gespierd is en dus misschien een laag vetpercentage heeft. De BMI meter neemt dit helaas niet mee en zal dus aangeven dat iemand moet afvallen. - De BMI meter is niet betrouwbaar voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
Het spreekt misschien voor zich, maar de BMI meter is ook niet betrouwbaar voor zwangere vrouwen. Deze dragen natuurlijk een kind bij zich, waardoor je gewicht hoger ligt. Ook vrouwen die borstvoeding geven zullen zwaarder zijn, zonder dat dit iets zegt over de gezondheid van het lichaam. - De BMI meter houdt geen rekening met het verschil van lichamen.
Iedereen is anders en daar wordt bij de BMI meter geen rekening mee gehouden. Zo kan iemand een bepaalde afwijking hebben, een lichaamsdeel kwijt zijn of meer water vasthouden dan anderen. Hierdoor is het belangrijk om niet zomaar van jouw score uit te gaan en te kijken naar het grotere plaatje.

Een betere manier om de BMI te berekenen met de buikomvang
Een betere en betrouwbaardere manier om de gezondheid van je lichaam te meten is door ook te kijken naar de afmetingen van je middel. Dit is daarentegen ook weer tricky, omdat er alleen wordt gekeken naar buikvet. Buikvet is wel de ongezondste plek waar vet kan zitten, doordat dit rond de ingewanden zit.
Als je zeker wilt zijn van je lichaamsgezondheid kan je toch nog altijd het beste een afspraak maken met de huisarts. Probeer niet alleen standaard metingen te gebruiken, zoals je lengte, gewicht en middelomtrek, maar laat ook eens je vetpercentage en spiermassa meten.
Is jouw BMI gezond of moet je toch aan het werk om jouw gewicht gezonder te krijgen? Probeer dan een gezonde levensstijl te ontwikkelen die voor jou goed vol te houden is.
Geef een reactie