
Iedereen heeft er wel eens zin in iets zoets. Nu kan je die behoefte natuurlijk stillen met suikers, maar als je een wat gezondere optie wil, kan je zoetstoffen gebruiken. Er zijn veel verschillende zoetstoffen. Een voorbeeld van een zoetstof zijn polyolen. In deze blog vertellen we je alles over deze zoetstof.
Wat zijn polyolen?
Een andere naam voor polyolen is suikeralcoholen. In structuur zijn suikeralcoholen (ofwel polyolen) voor een deel gelijk aan suiker en voor een deel aan alcohol. Polyolen zijn net zo zoet als suiker, maar kunnen in het menselijk lichaam minder goed worden verteerd. Om die reden leveren polyolen minder calorieën dan suiker.
Een groot verschil van polyolen met andere zoetstoffen is dat deze smaken naar suiker, maar zonder een nare bijsmaak. Deze zoetstof komt uit verschillende natuurlijke bronnen, zoals:
- Bomen;
- Planten;
- Fruit en
- Paddenstoelen
Veel polyolen worden ook kunstmatig uit zetmeel gemaakt. Polyolen zijn te herkennen aan de naam. De namen eindigen altijd op ‘ol’. De stoffen zitten voornamelijk in suikervrij snoep, koek, gebak en jam.
Zijn ze gezond?
Dat polyolen minder calorieën leveren dan suiker, is al een reden waarom deze een gezonde vervanger zijn van suiker. Deze suikeralcoholen leveren ongeveer twee keer zo weinig calorieën als suiker: rond de 2,4 kcal per gram (polyolen) ten opzichte van 4 kcal per gram (suiker). En de polyool erythritol levert bijvoorbeeld helemaal geen calorieën. Daarnaast verlaten polyolen het lichaam via de ontlasting, omdat deze slecht opgenomen worden door de dunnen darm. Daardoor heb je wel de pret van iets zoets, maar leveren ze minder energie voor het lichaam; ze worden minder opgenomen.
Nadelen
Het enige nadeel bij deze stof is dat het bij een veelvuldig gebruik een laxerende werking kunnen hebben. Daarnaast kunnen ze ook een hogere productie van darmgassen veroorzaken. Als je dus gevoelig reageert op deze zoetstoffen, is het handig om deze niet teveel tot je te nemen. Maar dit effect is niet schadelijk voor het lichaam of de gezondheid.
De laxerende werking en hogere productie van darmgassen kan extra vervelend zijn voor mensen die last hebben van PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom). Daarom kan het goed zijn op een gezonde, gecontroleerde manier te achterhalen of polyolen hier invloed op hebben. Dat kan met het FODMAP dieet.
Wat is het FODMAP dieet?
De FODMAP zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en komen daarom terecht in de dikke darm. Hier worden ze vervolgens gefermenteerd: de bacteriën in de dikke darm breken de FODMAP snel in grote hoeveelheden af.
De naam FODMAP staat voor:
- F = fermenteerbare;
- O = oligosachariden;
- D = disachariden, ofwel lactose;
- M = monosachariden, ofwel fructose;
- And
- P = polyolen, ofwel suikeralcoholen
Bij het FODMAP dieet vermijd je de FODMAP-koolhydraten zoveel mogelijk uit het eetpatroon. Dit gebeurt in een eliminatiedieet van 6 weken: in zo’n dieet wordt de voeding eerst heel erg beperkt, waarna over de weken steeds weer wat meer wordt toegevoegd. Bij het FODMAP dieet worden in de eliminatiefase eerst 6 weken alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan de FODMAP vermeden, om te kijken of het effect heeft op de gezondheid. Daarna worden de FODMAP-ingrediënten in de herintroductiefase weer één voor één toegevoegd aan het dieet, om zo met tests per stof te achterhalen waar iemand negatieve effecten op laat zien. Over het algemeen hebben mensen een intolerantie voor 1 of 2 groepen van de FODMAP. Lees hier verder voor als je meer wil weten over de fasen binnen het FODMAP dieet.
Het is belangrijk het dieet te volgen onder begeleiding van een in maag-darmziekten gespecialiseerde diëtist. FODMAP’s zitten van nature in voedingsmiddelen, die we dagelijks eten. Deze voedingsmiddelen vormen de basis voor een gezonde voeding. Het is daarom een ingewikkeld dieet waarbij je gecontroleerd aanpassingen moet doen onder toezicht van een expert. Daarnaast is het wel belangrijk voorzichtig te zijn met producten die polyolen bevatten, omdat ze calorieën leveren die laxerend kunnen werken.
Polyolen bij diabetes
Producten met polyolen zijn erg geschikt voor diabetespatiënten. Zoals al eerder benoemd worden polyolen slecht opgenomen door de dunne darm. Daardoor hebben ze minder effect op de bloedsuikerspiegel dan andere soorten koolhydraten. Dit is gunstig voor diabetespatiënten, die er juist voor willen zorgen dat de bloedsuikerspiegel laag blijft. Producten met veel polyolen die inspiratie kunnen bieden zijn de volgende:
- Zuivelproducten;
- Frisdranken;
- Jam;
- Appels, bramen, kersen, lychees, nectarines, peren, perziken en pruimen;
- Aubergines, knolraap/meiraap, koolraap, mais, paksoi en sperziebonen;
- Abrikozen;
- Avocado’s;
- Kokos. Ook in de vorm van kokosdrink en kokosmelk en
- Longan
Er is dus heel veel keus in voeding wanneer deze gezondere zoetstof graag meer wil eten.
Polyolen versus suiker: wat is beter?
Polyolen zijn beter voor je dan suiker. De grootste reden is dat er in zoetstoffen (zoals polyolen) minder calorieën zitten dan in suikers. Daarnaast zijn suikers schadelijk voor het gebit en polyolen niet.
Over het algemeen zijn polyolen dus een gezonde vervanger als je minder suikers wil eten. Je hebt wel pret van iets zoets, maar deze stof wordt veel minder opgenomen door het lichaam. Om je wel goed te blijven voelen, is het wel belangrijk erop te letten dat je niet teveel van deze stof tot je neemt. Balans is altijd belangrijk.
Maak jij al vaker gebruik van zoetstoffen zoals polyolen of wil je dat misschien gaan doen? Laat het ons weten in de reacties.
Geef een reactie