
Het mediterrane dieet is een traditioneel voedingspatroon uit de landen rondom de Middellandse zee. Het dieet zou er voor zorgen dat je afvalt en de kans op hart- en vaatziektes kleiner wordt. We zochten voor je uit hoe het dieet precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn.
Wat is het mediterraans dieet?
Het mediterrane dieet vindt haar oorsprong in Zuid-Europa, rondom de Middellandse Zee. Denk hierbij aan de landen Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en (Zuid-)Frankrijk. Opvallend is dat ze in deze landen echt de tijd nemen voor eten en voornamelijk lokaal geteelde producten klaarmaken. Doordat de producten grotendeels lokaal verkregen worden, eet men in deze landen veelal super vers. Daarnaast werken ze in de keuken met gezonde vetten uit onder andere olijfolie, vis en noten.
Waaruit bestaat het mediterraans dieet?
Je zou misschien verwachten dat de mediterraanse keuken bestaat uit brood, pasta’s, rijst, pizza’s en meer koolhydraatrijke gerechten, maar niets is minder waar. Het mediterrane dieet bestaat voornamelijk uit:
- Verse groente en fruit;
- Peulvruchten;
- Olijfolie;
- Noten en zaden;
- Vis en kip;
- Volkoren producten.
Heel af en toe wordt er in het dieet gebruik gemaakt van (rood) vlees en zuivelproducten.
Het is een eenvoudig dieet, waarbij men geen calorieën telt. De focus ligt, in tegenstelling tot andere diëten en voedingspatronen, op het gevarieerd eten. Door veel verschillende producten en voedingsmiddelen te verwerken in de maaltijden krijg je gemakkelijk voldoende voedingsstoffen binnen. Binnen het dieet focus je op gezonde vetten vanuit vis, olijfolie en bijvoorbeeld avocado, langzame koolhydraten vanuit groente, fruit en volkoren producten en eiwitten vanuit noten, zaden en peulvruchten.
Een dagmenu
Dankzij de variatie aan producten zijn de mogelijkheden voor eten volgens het mediterrane dieet bijna eindeloos. Om een duidelijk beeld te geven, geven we je een voorbeeld van hoe een dagmenu eruit kan zien.
Ontbijt: Griekse yoghurt met noten, zaden en verse blauwe bessen
Lunch: Volkoren sandwich met hummus en gegrilde groente.
Diner: Gestoomde zalm met bruine rijst en gestoomde groente zoals broccoli en bimi.
Tussendoortjes: Qua tussendoortjes zijn er ook diverse mogelijkheden voor het mediterrane dieet. Zo kan je bijvoorbeeld noten eten, maar ook groente of fruit.
Wat mag je (niet) eten tijdens het mediterrane dieet
Zoals al eerder uitgelegd, bestaat het mediterrane dieet vooral uit groente, fruit en peulvruchten. Over het algemeen mag je bijna alle onbewerkte producten onbeperkt eten, met enkele uitzonderingen. Hieronder geven we je een overzicht.
Wat je met mate mag eten
Zuivel, gevogelte, eieren en kaas vallen onder de producten die je af en toe mag eten. Dit betekent dat je deze producten ter aanvulling kan eten. Zo mag je bijvoorbeeld wel een bakje Griekse Yoghurt met vers fruit eten als ontbijt, maar is het niet de bedoeling dat je in ieder gerecht kaas verwerkt.
Wat je af en toe mag eten
Rood vlees valt onder onbewerkt voedsel, maar ondanks dat valt dit niet volledig binnen het mediterrane dieet. Af en toe mag je daarom wat rood vlees eten. Denk hierbij aan rundvlees, lamsvlees, varkensvlees en gemengd vlees.
Wat mag je niet eten?
Natuurlijk zijn er, zoals in ieder dieet, ook producten die je niet mag eten binnen het mediterrane dieet. Dit geldt voornamelijk voor bewerkte producten. Denk hierbij aan geraffineerde graanproducten (witte rijst of pasta en wit brood), producten met toegevoegde suikers (frisdrank, koek, snoep, ijs), transvetten (banket, kant-en-klare maaltijden, margarine, halvarine) bewerkt vlees (hotdogs, salami, saucijzenbroodjes) en sterk bewerkte voedingsmiddelen (vaak light producten).
De voor- en nadelen van het Mediterrane dieet
Een groot voordeel aan het mediterrane dieet is dat het de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Dit komt door de gezonde vetten en de langzame koolhydraten in het dieet. Hierdoor is het ideaal voor Diabetes type 2 patiënten. Daarnaast beschermt het voedingspatroon tegen hart- en vaatziektes en zorgt het ervoor dat je altijd voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Tot slot is het een makkelijk dieet om te volgen, aangezien je geen calorieën hoeft te tellen. Dit maakt het makkelijk vol te houden en zorgt ervoor dat je niet onnodig te weinig hoeft te eten.
Het nadeel van het mediterrane dieet is dat het niet perse goedkoop is. Door de vele verse groenten, noten en zaden en verse vis kan het prijziger zijn dan andere diëten.
Is het Mediterrane dieet aan te raden?
Het mediterrane dieet klinkt als een redelijk eenvoudig dieet met verschillende medische voordelen. Het zal hoogstwaarschijnlijk even omschakelen zijn, maar de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Daarom verwachten we dat dit een makkelijke manier is om een nieuwe, gezonde levensstijl te creëren. Wel is het goed om te weten dat het dieet redelijk veel tijd zal kosten, vergeleken met bijvoorbeeld een modifast dieet.
Geef een reactie