
Door middel van het Candida dieet is het mogelijk om een Candida-infectie te verhelpen. Maar hoe kom je hier precies aan? Vele artsen beweren dat er een correlatie is met overgewicht. Er is onderzocht dat 2/3 van de mensen met overgewicht ook last hebben van Candida. Door het weglaten van bepaalde voeding tijdens dit dieet kun je hier ook de vruchten van plukken bij het afvallen. In dit artikel vertellen we je wat het Candida dieet is, hoe je het kan volgen en wat dit kan betekenen voor je gewicht.
Wat is Candida?
Candida is een schimmelinfectie, veroorzaakt door een toename van gisten in bepaalde organen. Candida is een gist dat van nature aanwezig is op de huid, de mond, de darmen en de vagina, maar in sommige gevallen kunnen deze gisten uit balans raken en een schimmel vormen.
Een reden hiervoor kan zijn door de invloed van medicatie zoals antibiotica, een verstoord immuunsysteem of door parasieten. Klachten van Candida zijn een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, schimmelinfecties, winderigheid, misselijkheid en diarree, welke kunnen toenemen door het eten van zetmeelrijke producten zoals brood en pasta.
Om Candida vast te stellen is het raadzaam om een onderzoek te laten doen bij de huisarts. Deze zal vervolgens een medicijn voorschrijven die vergelijkbaar is met antibiotica. Heb jij een voedselintolerantie of -allergie of zie je een medicijn toch niet zitten? Dan kan een Candida dieet een oplossing bieden.
Wat is het Candida dieet?
Bij dit dieet vermijd je zetmeel, waardoor het overeenkomt met het zetmeelarm dieet. Zetmeel is namelijk opgebouwd uit glucose moleculen en glucose vormt een belangrijke voedingsbron voor gisten. Dit betekent praktische gezien dat je bepaalde producten moet weglaten in je eetpatroon namelijk brood en granen zoals pasta en muesli. Het kan raadzaam zijn om te kijken naar producten die horen bij een koolhydraatarm dieet.
Het dieet moet juist wel rijk zijn aan groenten, vetten en eiwitten. Denk hierbij aan de volgende producten: bouillon, vette vis, kip, ei, wild, keuken kruiden zoals knoflook, oregano, rozemarijn, geelwortel en gember. Ook shiitake paddenstoelen en smoothies met gewassen bessen passen goed binnen het Candida dieet.
Het klinkt misschien ingewikkeld om producten zoals brood en pasta te laten staan, maar dit kan dieet heel voordelig zijn voor een gezond lichaam.
Waarom dit dieet?

Afvallen met het Candida dieet
Juist doordat je met het Candida dieet bepaalde voeding weglaat of vervangt kan dit voordelig zijn voor het verliezen van gewicht. In feite eet je natuurlijk koolhydraatarm en suikervrij, waardoor je ook kunt afvallen. Toch is dit dieet met name op personen gericht die te maken hebben met een Candida infectie, maar je kunt dit dieet zeker als houvast gebruiken voor een gezondere levensstijl.
Hoelang moet je het Candida dieet volgen?
Het is per persoon verschillend hoe lang ze het Candida dieet moeten volgen voordat ze verbeteringen zien. Voor sommigen is dit binnen enkele weken of maanden en anderen hebben minstens 6 maanden nodig en moeten gedurende deze hele periode alcohol en voeding met een hoog suiker- en koolhydraatgehalte moeten mijden. Vaak geldt dat wanneer je strikt bent met het dieet je sneller van de klachten af bent, maar ga er met een realistisch verwachtingspatroon in.
De dieet lijst
We zetten hieronder op de producten op een rijtje waarop de focus moet liggen:
Groenten: Ga voor groenten met een laag zetmeelgehalte zoals spinazie, boerenkool, andijvie, sla, spruitjes, komkommer, asperges en broccoli. Ook knoflook, oregano, rozemarijn, gember en shiitake paddenstoelen zijn geschikt voor het Candida dieet.
Vetten: Belangrijke vetten voor het Candida dieet kun je halen uit noten en zaden als amandelen, walnoten, zonnebloempitten, lijnzaad, hazelnoten of zonnebloempitten. Ook oliën als olijfolie, sesamolie en lijnzaadolie zijn goede bronnen van vetten.
Eiwitten: Eet eiwitrijke producten zoals vette vis, ei, kip en wild. Ook boter, kefir en yoghurt zijn goede opties voor het Candida dieet.
Fruit met weinig suiker: Ga voor bessen zoals aardbeien, blauwe bessen, frambozen en bramen. Ook citrusfruit en avocado kun je prima integreren in het dieet.
Overige tips:
- Ga voor gefermenteerde groenten voor je dosis probiotica;
- Glutenvrije granen als rijst, haver, boekweit en quinoa zijn goede alternatieven;
- Vermijdt alcohol;
- Drink voldoende water;
- Drink minder cafeïne;
- Vermijd toegevoegde suikers.
Denk jij dat het Candida dieet voor jou de uitkomst kan bieden of heb je geen klachten, maar wil je wel koolhydraatarm eten ? Laat het ons weten in de reacties!
Geef een reactie