
Als je vaker last hebt van een te hoge pH-waarde, kan het een goed idee zijn om het alkaline dieet te volgen. In dit artikel leggen we je uit wat dit dieet inhoudt en worden er lekkere maaltijdopties gegeven voor het ontbijt, de lunch en het diner.
Wat is het alkaline dieet?
Bij het alkaline dieet eet je uitsluitend of hoofdzakelijk producten die een alkalisch effect hebben op het lichaam. Met een alkalisch effect wordt bedoeld dat de pH-waarde (dit geeft de zuurtegraad van het bloed aan) op orde gehouden worden. De pH-waarden lopen op een waardeschaal van 0-14. Deze schaal is logaritmisch: dit betekent dat een stap van 1 pH een groeifactor van 10 heeft. Een voorbeeld: als je van 6 naar 7 pH gaat, is 7 pH tien maal zuurder dan 6 pH.
De neutrale waarde is 7 pH. Alles wat daarboven zit heeft alkalische, ook wel basische, waarden. Bij dit dieet richt je je dus op een pH-waarde hoger dan 7.
Het idee bij het alkaline dieet is dat er in de voeding keuzes worden gemaakt waarbij de juiste pH-waarden worden bereikt. De normale pH-waarden in het lichaam zijn:
- Bloed: 7,35-7,45
- Darmen: 6,8
- Urine: 6,0-6,5.
In de volgende tabel wordt duidelijk weergegeven wat de gradaties in deze waarden zijn:

Hoe werkt het alkaline dieet en waarom zou je het volgen?
Het alkaline dieet bevat maaltijden die rijk zijn aan alkalische stoffen die helpen het lichaam te ontgiften. Ook stimuleert dit dieet de stofwisseling. Het basisdoel van dit dieet is een alkalisch effect creëren op het lichaam. Dit betekent dat de pH-waarden op orde gehouden worden en er geen verzurend effect in het lichaam ontstaat.
Het dieet zou ook bevorderend kunnen zijn voor de werking van het lichaam op verschillende andere manieren:
- Het heeft een gunstig effect op de nieren, botten, spieren en darmen;
- Dit dieet kan de risico’s op ziekten preventief verminderen. Hierbij moet gedacht worden aan chronische ziekten zoals spieratrofie (het dunner en minder krachtig worden van de spieren), hypertensie (hoge bloeddruk) en beroertes. Ook vermindert het ontstekingen in het lichaam, magnesiumtekort en helpt het beroertes te voorkomen;
- Doordat dit dieet veel vezels bevat, wijst het ook op voedingsmiddelen die veel mineralen zoals, natrium, calcium, kalium, ijzer en magnesium, bevatten. Mineralen zijn erg belangrijk voor sterke en stabiele botten;
- Doordat het dieet weinig koolhydraten bevat, helpt het ook mee aan een gezond gewicht. Het vermijden van zure producten kan de leptinespiegel verlagen, ofwel de eetlusthormonen, die je hongergevoel kunnen beïnvloeden;
- Als laatste is het eten van veel groenten een regel binnen dit dieet. Dit maakt het dieet erg gezond, want groenten bevatten veel vitaminen.
Kan dit dieet helpen met gewichtsverlies?
Het alkaline dieet wordt ook veel gebruikt als programma voor gewichtsverlies. Dat komt doordat dit dieet is gebaseerd op natuurlijke voedingsmiddelen die minder vet, suiker en zout bevatten. Producten die veel geraffineerde suiker bevatten worden uitgesloten van het dieet. Ook graanproducten (waar veel koolhydraten in zitten) en alcohol (dit product vertraagt de afbraak van vet uit voeding in het lichaam, waardoor je meer vet opslaat) komen niet voor in dit dieet.
Verzuring kan ook overgewicht veroorzaken. Als het lichaam verzuurt, raken de stofwisselingsprocessen verstoord. Daardoor werken onze hormonen, enzymen en ons afweersysteem niet meer goed. Er komen teveel schadelijke stoffen in het lichaam die het lichaam niet meer kan afvoeren en daarom gaat het lichaam deze stoffen met vet inkapselen. Zo wordt je steeds dikker en resulteert dit uiteindelijk in overgewicht. Doordat dit dieet de verzuring tegengaat, helpt het met het gewichtsverlies.
Wat kan je eten met het alkaline dieet?
Er zijn een aantal verschillende producten die gegeten kunnen worden. Het gaat hier uiteraard om ontzurend voedsel. Voorbeelden hiervan zijn:
- Fruit;
- Groenten;
- Honing;
- Sojabonen en peulvruchten;
- Aardappelen;
- Noten;
- Veel water;
- Knolgewassen: denk hierbij aan radijs, maar ook bieten, wortelen, rapen, mierikswortel en koolraap;
- Kruisbloemige groenten zoals broccoli, kool, spruitjes;
- Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, snijbiet;
- En knoflook.
Bijzonder is dat citroen juist heel alkalisch is, ook al is het heel zuur. Het geeft een krachtige en onmiddellijke verlichting van verzuring en virus-gerelateerde aandoeningen. Dit product heeft daarnaast een antibacteriële werking.
Als laatste zullen we nog wat maaltijdopties geven voor het ontbijt, de lunch en het diner:
- Ontbijtvoorbeeld: groene Griekse yoghurt met lijnzaad, haver en fruit. Griekse
- Lunchvoorbeeld: selleriesalade met hangop/yoghurt en erythritol
- Dinervoorbeeld: risotto met pastinaak en winterpeen.
Denk jij dat het alkaline dieet geschikt is voor jou en hoe zou je het willen toepassen? Laat het ons weten in de comments!
Geef een reactie