
Veel vrouwen willen afvallen na de zwangerschap, omdat zij niet helemaal tevreden zijn over hun lichaam op dat moment. Het afvallen kan je helpen weer blij te zijn met je uiterlijk. Daarom leggen we in deze blog uit hoe je gezond kan afvallen na de zwangerschap. Heb je al van alles geprobeerd en is het onnodig lastig? Zie dan hier ook waar je dan op moet letten bij het afvallen na zwangerschap.
Waarom gaat afvallen na zwangerschap moeilijk?
Misschien ben je weer helemaal on track met je dieet na je zwangerschap, of eet je gewoon gezond, maar lukt het niet om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Dat kan komen doordat je lichaam vol zit met hormonen. Deze zorgen ervoor dat je fysiek en emotioneel moet herstellen. Dit noem je ontzwangeren. Er zijn een aantal lichamelijke complicaties die je daarvan kan ervaren die het afvallen tegengaan, naast wat algemenere complicaties. Wij leggen er een paar uit:
- Obstipatie: na de zwangerschap kan je last krijgen van obstipatie. Dit zorgt voor een opgeblazen en dikkere buik. Het daarom belangrijk om vezelrijk te eten. Zo kan je de ontlasting zacht houden. Probeer vet eten, wit brood en witte rijst te vermijden. Ook is het belangrijk dat je genoeg water drinkt; 1,5 tot 2 liter per dag is voldoende.
- Baarmoeder – en spierherstel: uiteraard groeit de buik heel erg tijdens de zwangerschap. Daarna heft de baarmoeder even de tijd nodig om haar oude formaat weer aan te nemen en ook de buikspieren moeten herstellen. Dit zorgt ervoor dat je voor een poos nog een buikje houdt. Het is hiervoor belangrijk dat je niet te snel weer begint met fanatiek sporten. Je moet het geleidelijk opbouwen en daarbij heel goed luisteren naar het lichaam.
- Teveel druk opleggen: door de nieuwe fase die je in bent gegaan en misschien slechte slaap kan je last hebben van stress. Hierdoor is het stresshormoon cortisol actief. Zo’n langdurig verhoogd stresshormoon kan zorgen voor verschillende klachten, waaronder overgewicht.
- Slaapgebrek: slaaptekort komt veel voor bij het vroege ouderschap. Dit slaapgebrek kan er vooral bij vrouwen voor zorgen dat ze juist aankomen. Om dit op te lossen kan je tijdens het middagdutje van je kindje ook even gaan slapen. Zo kan je lichaam meer tot rust komen en kan je ook makkelijker afvallen.
- Eten is bijzaak: doordat je constant bezig ben met de zorg voor je kindje, eet je zelf tussen neus en lippen door. Daarbij is de kans groot dat je niet goed in de gaten hebt hoeveel je eigenlijk eet. Om dit op te lossen, moet je de tijd nemen voor je maaltijd. Zo kan je ervan genieten en zo houd je ook je porties in de gaten.
Uiteraard is het belangrijk om bewust om te gaan met je voeding wanneer je probeert af te vallen. Ook in de periode na de zwangerschap is dat mogelijk. Wij leggen uit waarom het belangrijk is bewust te eten na de zwangerschap.
Hoe kan je bewust eten na de zwangerschap?
Het is natuurlijk logisch dat je, zoals benoemd, fysiek en mentaal moet aansterken na je bevalling. Voor het fysieke herstel is het belangrijk om gezond te blijven eten. Zeker wanneer je borstvoeding geeft is dit erg van belang. Je hebt de energie van de voeding hard nodig om je moedermelk aan te maken, je baby te voorzien van voeding en jezelf gezond te houden. Om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, moet je volgens de Schijf van Vijf. Het gaat hier om de volgende stoffen: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Door deze stoffen goed tot je te nemen, kan je kindje goed groeien. Daarnaast zijn jodium, calcium en ijzer heel belangrijk om tot je te nemen voor de volgende redenen:
- Jodium: jodium is belangrijk voor de groei en de hersenontwikkeling van het kind. Deze bron zit vooral in zuivel, eieren en vis.
- Calcium: deze bron is belangrijk om een goede botopbouw te stimuleren bij je kindje. Daarnaast verlaagt voldoende calcium tijdens de zwangerschap het risico op een hoge bloeddruk, vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging.
- IJzer: om de kans op bloedarmoede te verkleinen, is het belangrijk voldoende ijzer tot je te nemen.
Het is dus van belang om gezond te eten om goed voor jezelf en je kindje te kunnen zorgen. Maar wat voor voeding moet je dan vooral eten? Dat leggen wij uit.
Wat kan je het beste eten?
Naast dat je tijd moet nemen voor je maaltijd, is het ook belangrijk om een gevarieerd dieet aan te houden na je zwangerschap. Hierbij moet je denken aan veel groente en fruit, zuivel, volkorenproducten en een stukje vlees, vis of vleesvervanger.
Voeding met simpele koolhydraten kun je het beste vermijden. Deze zorgen ervoor dat je niet snel verzadigd raakt en je minder vet verbrandt. Producten waar deze simpele koolhydraten inzitten zijn witbrood, pasta, rijst, noedels, aardappelen en producten met veel suiker. Ga in plaats van deze producten voor producten met complexe (gezonde) koolhydraten. Deze zitten in havermout, fruit, groente, peulvruchten, pitten, zaden en noten. Op de website van Zwangerenportaal kan je meer informatie vinden over een gezonde zwangerschap. En wil je meer weten over koolhydraten? Dan kan je onze blog over koolhydraten lezen.
Heb jij nog tips om gezond af te vallen tijdens de zwangerschap? Deel deze vooral in de reacties.
Geef een reactie