
Suiker is ontzettend verslavend. Heb jij een suikerverslaving en wil je afkicken van suiker? Ontdek in dit artikel handige tips voor een gezonder lichaam zonder drang naar zoetigheid.
Hoeveel suiker eten we per dag?
Het Voedingscentrum adviseert een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van maximaal 90 gram suiker per dag. Echter krijgen we gemiddeld 1,5 tot zelfs 2 keer de geadviseerde hoeveelheid binnen. Uit een onderzoek is gebleken dat aan ruim 56% van de voedingsproducten in de supermarkt suikers zijn toegevoegd. De zoete smaak zorgt ervoor dat er een suikerverslaving ontstaat en is een grote oorzaak van overgewicht.
Hoe ontstaat een suikerverslaving?
De drang naar suiker wordt veroorzaakt door een toename in insuline om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Door de grote afgifte van insuline ontstaat erna ook weer een daling waarbij de bloedsuikerspiegel onder het normale niveau daalt. Hierdoor verlangen we nog meer naar suiker, wat kan leiden tot eetbuien en een verslaving.
Waarom afkicken van suiker?
Het teveel eten van suiker is slecht voor de gezondheid. Het verhoogt onder andere de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Om deze redenen is afkicken van een suikerverslaving raadzaam. Dit proces hoeft niet lang te duren. Mocht je het gewend zijn om veel suikers te eten en te drinken dan is het raadzaam om rustig af te bouwen. Wanneer je afkickt zal je de eerste dagen last hebben van ontwenningsverschijnselen. Dit komt doordat het lichaam overschakelt van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Al snel zal je merken dat meer energie hebt, een gelijkmatig energieniveau en een verhoogde concentratie. Dit is te danken aan een stabielere bloedsuikerspiegel gedurende de dag.
Kenmerken van een suikerverslaving
De kans is groot dat je een suikerverslaving hebt als je je kan vinden in onderstaande punten.

Afkicken van suiker tips
Verminder de suikerinname
Probeer minder voedingsmiddelen te eten met geraffineerde suikers. Deze vind je in zoete producten met toegevoegde suikers, maar ook vaak in kant-en-klare maaltijden. Maar drink ook minder suikerrijke dranken zoals vruchtensappen, frisdranken en thee en koffie zonder suiker. Probeer ook niet teveel voedingswaren met natuurlijke suikers te eten. Eet meer complexe koolhydraten zoals zilvervliesrijst en volkoren pasta, groenten, fruit, noten en zaden. Onthoud dat de drang naar suiker geleidelijk afneemt.
Wees niet te streng
Door in één klap te stoppen met suiker eten is de kans groot dat het moeilijk vol te houden is. Vooral als je afkicken van suiker combineert met het volgen van een dieet wordt het moeilijk. Als je honger hebt, neig je namelijk sneller naar ongezonde voeding. Het advies is daarom om het in een paar dagen stapsgewijs af te bouwen.
Gebruik ook geen zoetstoffen
Zoetstoffen zijn suikervervangers die helpen om minder suikers te eten. Het zijn zoete stoffen die nauwelijks tot geen effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Ook levert het weinig tot geen calorieën. Hierdoor zijn zoetstoffen ook geschikt voor diabetici. Maar als je wil afkicken van suiker en een groot deel vervangt door zoetstoffen houd je de verslaving deels in stand. Dit komt doordat je smaakpapillen de zoete smaak herkennen als je suiker eet en een seintje aan de hersenen geven dat er suikers binnenkomen.
Eet voldoende eiwitten
Om honger en trek te voorkomen tussen de maaltijden door wordt aangeraden om voldoende eiwitten te eten. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor ons lichaam en dragen bij aan het behoud van spiermassa. Ook verzadigen eiwitten langer dan koolhydraten en vetten. Je vindt ze in voedingsmiddelen zoals zuivel, vlees en vis, groenten, noten en zaden.
Drink voldoende water
Voldoende water drinken helpt bij de afvoer van afvalstoffen uit ons lichaam. Drink daarom minimaal 2 liter water per dag. Ook kan het voorkomen dat honger of trek verward met dorst.

Omgaan met afkickverschijnselen
Het lichaam is gewend aan een grote dagelijkse hoeveelheid suiker. Wanneer je een streng dieet volgt of de suikerinname flink vermindert zal het lichaam reageren met afkickverschijnselen. Dit komt door de omschakeling van je voedingspatroon. Tijdens het afkicken van suiker kun je dus last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dit komt vaker voor als je veel suikers at. Kenmerken zijn duizeligheid, misselijkheid, trillerigheid en hoofdpijn. Deze verschijnselen houden tussen de enkele dagen tot weken aan. Het is dan belangrijk om veel water te drinken om afvalstoffen af te voeren.
Conclusie afkicken van suiker
Afkicken van suiker betekent niet dat je het nooit meer mag eten. Het houdt in dat je stopt met het constant verlangen naar zoetigheid. Je kunt het met mate nog best eten, maar in kleinere hoeveelheden en niet regelmatig. Als je toch suiker nodig hebt zijn voedingsmiddelen met natuurlijke suikers een hele goede oplossing. Bijvoorbeeld verschillende fruitsoorten. Beperk de inname hiervan echter wel tot 2 stuks per dag. Bekijk ook onze gezonde recepten zonder geraffineerde suikers.